Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Πως «κόλλησαν» εκατομμύρια ευρώ της υγείας στο ελεγκτικό συνέδριο!



Μπορεί λεφτά για την υγεία και ειδικά για τις προμήθειες να …υπάρχουν, έχουν κολλήσει όμως στο ελεγκτικό συνέδριο από παλιές …αμαρτίες. 

Την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν «στεγνώσει» και από υγειονομικό υλικό και οι προμηθευτές περιμένουν να πάρουν τα χρήματα τους, εκατομμύρια ευρώ περιμένουν «κολλημένα» στο ελεγκτικό συνέδριο καθώς οι πάρεδροι δεν εγκρίνουν την εκταμίευσή τους. 
Πως συνέβη αυτό;

Η έκκληση του Πρωθυπουργού στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την έγκριση των ενταλμάτων, αναδεικνύει το χρόνιο πρόβλημα των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά τις προμήθειες που γίνονταν εκτός διαγωνισμού γνωστές και ως εξωσυμβατικές.
Μάλιστα οι εξωσυμβατικές αυτέςπρομήθειες, έρχονται και πάλι στο φως της δημοσιότητας με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσα από την επιστολή του Πρωθυπουργού Π. Πικραμμένου προς τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στην επιστολή ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ζητάει την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να θεωρηθούν τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής για την προμήθεια απαραίτητων υλικών στα Νοσοκομεία, καθώς χρήματα έχουν βρεθεί.

Το θέμα έχει κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς κάποιοι πάρεδροι αρνούνται να υπογράψουν τα εν λόγω εντάλματα, εκτιμώντας πως η πρακτική αυτή, αλλά και η νομοθετική ρύθμιση που την επιτρέπει, αντιβαίνουν την υπερκείμενη νομοθεσία και ιδιαίτερα το κοινοτικό δίκαιο. 
Οι εξωσυμβατικές προμήθειες συνήθως πραγματοποιούνται ενόψει την ολοκλήρωσης του σχετικού διαγωνισμού, αν και έχουν προσφέρει και το έδαφος για την πραγματοποίηση παράνομων προμηθειών.

Το ζήτημα έχει παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα κληθεί να αποφανθεί για την έγκριση ή μη των ενταλμάτων. 
Την ίδια ώρα βέβαια, όπως επισημαίνει και ο κ. Πικραμμένος, τα υλικά αυτά είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία των δημόσιων Νοσοκομείων. «Θέμα που άπτεται κυριολεκτικά της προστασίας της ανθρώπινης ζωής».

Επί σειρά ετών πάντως πολλές διοικήσεις νοσοκομείων αγόραζαν χωρίς διαγωνισμό υλικά. Και επειδή χρήματα δεν εκταμιεύονταν ακριβώς επειδή δεν είχε προηγηθεί διαγωνισμός και οι προμηθευτές απειλούσαν και πάλι με εμπάργκο, νομοθετική ρύθμιση που προωθήθηκε από τον Ανδρέα Λοβέρδο νομιμοποιούσε τις εξωσυμβατικές προμήθειες προκειμένου να εισρεύσει ρευστό στα ταμεία του ΕΣΥ. 

Ωστόσο πολλοί πάρεδροι παρά τη νομοθετική ρύθμιση είχαν αντίθετη άποψη και δεν υπέγραφαν τα σχετικά έγγραφα θεωρώντας πως ο νόμος δεν ευσταθεί. Αποτέλεσμα ήταν να «κολλήσει» η διαδικασία και μαζί της και τα δεκάδες εγκλωβισμένα εκατομμύρια ευρώ. 
Η υπόθεση μπορεί να λυθεί μόνο στην ολομέλεια του ελεγκτικού συνεδρίου η οποία και θα αποφασίσει. 

ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου