Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ανθρώπινα δράματα από την έλλειψη φαρμάκων

Σε άμεσο κίνδυνο μπαίνει η ζωή πολλών ανθρώπων που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Τα δραματικά οικονομικά προβλήματα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και οι ελλείψεις φαρμάκων,καθιστούν για τους ασθενείς περιπέτεια την εξεύρεση της θεραπείας τους.

Δεκάδες καταγγελίες έχουν γίνει στο ειδικό γραφείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Ασθενείς κάνουν αγωνιώδεις εκκλήσεις για εξεύρεση των φαρμάκων τους, τα οποία έπρεπε να χορηγούνται στα νοσοκομεία, αλλά δεν υπάρχουν. Συγκίνηση προκαλεί η αλληλεγγύη άλλων, οι οποίοι προσφέρουν φάρμακα που είχαν στο σπίτι τους από συγγενικά πρόσωπα που έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο.

Το προεδρείο του ΦΣΑ απέστειλε έγγραφο προς όλες τις καταγεγραμμένες φαρμακευτικές εταιρείες, ζητώντας πληροφορίες για τα φάρμακα που ενώ έπρεπε να υπάρχουν, δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία.

Οι απαντήσεις από τις εταιρείες προκαλούν απόγνωση: Στις περισσότερες περιπτώσεις,τα νοσοκομεία αρνούνται να παραγγείλουν τα φάρμακα, καθώς δεν εντάσσονται στον προϋπολογισμό τους, (παρόλο που υπάρχει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που υποχρεώνει τα νοσοκομεία όχι μόνο να χορηγούν τα φάρμακα αυτά και τα οποία θα πληρώνονται από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό τους).

Εκπρόσωποι μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας δήλωσαν ότι η παραγγελία που παρέδωσε στο νοσοκομείο στις 18 Μαΐου, ήταν και η τελευταία, καθώς τα νοσοκομεία της χρωστούν πολλά χρήματα.

Τα ιδιωτικά φαρμακεία αδυνατούν να χορηγήσουν τα φάρμακα αυτά, καθώς ο νόμος το απαγορεύει.

Οι ασθενείς που θέλουν να καταγγείλουν ελλείψεις ή να βοηθηθούν για εξεύρεση φαρμάκου, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του ΦΣΑ: 210 5220954 - 210 5220955 – 210 5223914 - 210 5228051.

Κίνδυνος
Η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει τα οφειλόμενα προς το ΕΣΥ, τα οποία αγγίζουν τα 2 δισ.ευρώ.

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Οργανισμού κ.Γεράσιμο Βουδούρη, προειδοποιεί ότι κινδυνεύουν ζωές ασθενών:

'Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την παρελκυστική τακτική που ακολουθείτε στο αίτημα συνάντησης που σας υποβάλλαμε, προκειμένου να μας ενημερώσετε για την εξόφληση οφειλών του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία, τα οποία έχουν οδηγηθεί σε δεινή θέση, με ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης πολλών εξ αυτών...'.

Σε άλλο σημείο, σημειώνεται ότι '...σας καθιστούμε υπεύθυνο και σας καλούμε να εξοφλήσετε άμεσα τις υποχρεώσεις σας έναντι των νοσοκομείων της χώρας σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, άλλως η ΟΕΝΓΕ προτίθεται να κινήσει εναντίον σας κάθε νόμιμη διαδικασία για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο ζωής...'.

Δ.Κ. - ΙΑΤRONET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου