Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Έκκληση υπουργού Υγείας προς απεργούς:"προστατέψτε την ανθρώπινη ζωή"!

Έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους του χώρου της υγείας που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και στερούν φάρμακα αλλά και άλλα υλικά από τους ασθενείς με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές, έκανε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Π.Πικραμένο.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ.Κίττας: "Είναι γνωστές σε όλους οι κρίσιμες ώρες που περνάμε. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση καταβάλει σκληρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση επειγόντων προβλημάτων, ώστε να παραδώσει την ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας σε αυτήν που θα προκύψει από τις εκλογές, στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
Από το Υπουργείο Υγείας γίνονται όλες οι δυνατές ενέργειες, ώστε σε ασφυκτικό χρονικό και νομικό πλαίσιο, να δοθούν λύσεις σε μείζονα τρέχοντα προβλήματα. Πρώτιστο μέλημά μας είναι η προστασία του ύψιστου αγαθού της υγείας. Να μην τεθεί σε κίνδυνο, λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων, η ζωή πολιτών. Αυτό προσπαθούμε να διασφαλίσουμε. Η κυβέρνηση κατανοεί απολύτως τα αιτήματα φορέων και εργαζομένων στο χώρο της υγείας. Γνωρίζουν και οι ίδιοι τις προσπάθειες που έγιναν σε λίγες μέρες και σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Ήδη έγινε η καταβολή 110 εκ. ευρώ για την πληρωμή οφειλών προς τους προμηθευτές των Δημοσίων Νοσοκομείων και 200 εκ. ευρώ στους φαρμακοποιούς, για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των οφειλομένων του Μαρτίου 2012. Υπάρχει, δε, μέριμνα για την ολοκλήρωση της πρότασης που έχουμε συζητήσει μαζί τους.
Παράλληλα έχουν γίνει ενέργειες και για την κάλυψη πιεστικών αναγκών συμβεβλημένων ιατρών, διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών, φυσικοθεραπευτών και άλλων. Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να δείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα και ευαισθησία. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο της υγείας να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο ώστε να προστατέψουμε την αξιοπρέπεια των πασχόντων και πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή".
Στο μεταξύ νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας συναντήθηκε εκτάκτως με τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά και κυρίως το πρόβλημα που έχει προκύψει με την ανεύρεση των ακριβών φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς.
Στη συνάντηση ο κ.Κίττας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το πρόβλημα που έχει προκύψει που σχετίζεται και με τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών που δε δίνουν με πίστωση τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Όμως βασικότερο πρόβλημα αποτελεί η δυσκολία ανεύρεσης των ακριβών φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς καθώς πολλές εταιρείες ζητούν μετρητά από τα νοσοκομεία για να παραδώσουν τα προϊόντα τους.
Εξάλλου παρέμβαση για το θέμα υπήρξε και από την εισαγγελία.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Γ. Σακελάκος, έδωσε εντολή στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή την απόφαση των φαρμακοποιών. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν από την αναστολή της χορήγησης φαρμάκων προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της έκθεσης σε κίνδυνο σε βάρος ασφαλισμένων.
 
IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου