Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Η παραίτηση...
Ηρωική έξοδο έκανε από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ο Κώστας Μητρόπουλος. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ πρόλαβε και παραιτήθηκε προτού τον διώξουν, αλλά θα παραμείνει στη θέση του ως τις 10 Αυγούστου για να ενημερώσει τον αντικαταστάτη του.
Ο κ. Μητρόπουλος με την επιστολή παραίτησης προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα επιτέθηκε εναντίον της νέας κυβέρνησης λέγοντας ότι υπονόμευσε το έργο και την αξιοπιστία του Ταμείου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης θα συνεχίσει να επιτίθεται και να υπερασπίζεται το έργο του στην 11μηνη παρουσία του στο Ταμείο.
...τα αποτελέσματα
Ηταν κοινό μυστικό προτού ακόμη εκλεγεί ο κ. Αντώνης Σαμαράς ότι ο κ. Μητρόπουλος θα αποτελούσε παρελθόν από το Ταμείο. Από τη Συγγρού του καταλόγιζαν την αποτυχία του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις. «Από 3 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για το 2012 δεν θα συγκεντρωθούν ούτε 300 εκατ. ευρώ» λένε. Η έλευση του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών λειτούργησε ως ανάχωμα για τον κ. Μητρόπουλο αλλά τελικά η άποψη του Πρωθυπουργού υπερίσχυσε.
...και το μοντέλο
Η αλήθεια είναι ότι το σχήμα των αποκρατικοποιήσεων αλλάζει. Θα συγκροτηθεί ειδική διεύθυνση αποκρατικοποιήσεων που θα υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Μουρμούρα.
Ανάλογη και πολύ πετυχημένη πρακτική ακολουθούν εδώ και χρόνια στην Τουρκία με τον αντιπρόεδρο και υπεύθυνο για την οικονομία Αλί Μπαμπατζάν να ηγείται του συγκεκριμένου γραφείου και να μπορεί ακόμη και να φτιάξει δικό του νομοσχέδιο για να υπερκεράσει υφιστάμενο νόμο υπουργείου ώστε να ξεμπλοκάρει μια επένδυση.
«Θέλουν να βάλουν τις ιδιωτικοποιήσεις κάτω από την ομπρέλα της πολιτικής» αναφέρουν από το περιβάλλον του κ. Μητρόπουλου και εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα περπατήσει, αφού οι επενδυτές θέλουν να μιλάνε με τεχνοκράτες και όχι με πολιτικούς.
Οι πληρωμές...
Οι οφειλές του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας (κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, διαγνωστικά, εργαστήρια φυσικοθεραπείας κ.ά.) πληρώνονται για κάθε μήνα το αργότερο έπειτα από ένα τρίμηνο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας αλλά και των κανόνων της ΕΕ.
Δηλαδή ο Ιανουάριος πληρώνεται τέλος Απριλίου, ο Φεβρουάριος τέλος Μαΐου κ.ο.κ. Οι οφειλές του Απριλίου όμως, βγαίνει ο Ιούλιος, και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί, γεγονός που καταδεικνύει το πρόβλημα ρευστότητας του φορέα. ll
...ο υπουργός
Εκπρόσωποι των ιδιωτικών παρόχων συνάντησαν τον νέο υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο,ο οποίος προσπάθησε να τους καθησυχάσει χωρίς όμως κατά γενική ομολογία να τα καταφέρει, αφού και το συγκεκριμένο υπουργείο θα πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες του στο πλαίσιο της εξοικονόμησης των 11,5 δισ. ευρώ.
Ηδη, τα προβλήματα ρευστότητας σε μεγάλες κλινικές είναι εμφανή - οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ σε μηνιαία βάση μόνο για τις κλινικές φθάνουν τα 70 εκατ. ευρώ - και το έχουν ήδη «νιώσει» οι προμηθευτές τους.
...και το «κούρεμα»
Σε ό,τι αφορά το μεγάλο θέμα των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες ύψους 1,5 δισ. ευρώ για παροχές υπηρεσιών υγείας πριν από το τέλος του 2011, έχουν επανέλθει τα σενάρια για εξόφληση αλλά όπως είχε γράψει η στήλη παλαιότερα, όχι με «κούρεμα» της τάξης του 10% αλλά με μεγαλύτερο που μπορεί να φθάσει και το 30%.
Εκτός στόχων
Και μια και ο λόγος για τον χώρο της Υγείας, η στήλη πληροφορείται ότι υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή ταινιών γνησιότητας στα φάρμακα (τα γνωστά ως «εοφόσημα»), η οποία είναι απαραίτητη για να κυκλοφορήσουν τα σκευάσματα στην αγορά.
Ειδικότερα, ο ΕΟΦ άλλαξε προμηθευτή για τα «εοφόσημα» αλλά αυτή η αλλαγή συνοδεύτηκε από ορισμένες δυσλειτουργίες που έχουν ως αποτέλεσμα η ροή της παραγωγής ταινιών να μην είναι η προβλεπόμενη και η καθυστέρηση να φτάνει και τις εννέα εβδομάδες.
Αποτέλεσμα είναι οι αποθήκες να έχουν τιγκάρει και οι εταιρείες να είναι εκτός στόχων στις πωλήσεις τους.


«Δικά μας παιδιά» και στο ΕΣΠΑ
Η παλαιοκομματική νοοτροπία της τοποθέτησης «ημετέρων» σε κυβερνητικά πόστα κάθε φορά που αλλάζει
Μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις στελεχών που κέρδισαν τα εύσημα των Βρυξελλών, η πρώην ειδική γραμματέας ΕΣΠΑ κυρία Γεωργία Ζεμπιλιάδου, εκπαραθυρώθηκε χωρίς καμία εξήγηση από τον νέο υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη (σκίτσο) προκαλώντας μεγάλη απορία στα στελέχη της ΕΕ και στον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν.
Η κυρία Ζεμπιλιάδου επελέγη μέσω του Οpen.gov στις αρχές του 2011 από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στη συνέχεια συνεργάστηκε με την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και τον κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Την Τετάρτη έμαθε από τα μέσα ενημέρωσης ότι την αντικαθιστά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων (σε αυτή συγχωνεύονται οι ειδικές Γραμματείες Ανταγωνιστικότητας, ΕΣΠΑ και Ψηφιακού Σχεδιασμού) ο κ. Γιώργος Γιαννούσης, ο οποίος υπήρξε επιλογή του κ. Χατζηδάκη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ όταν εκείνος ήταν υπουργός Μεταφορών.
Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Ζεμπιλιάδου ήταν ο άνθρωπος που ξεκόλλησε το ΕΣΠΑ, επιτυγχάνοντας αύξηση της απορρόφησης κατά 130% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2010.
Παραδίδει την απορρόφηση στο 41%, ωστόσο η τεχνογνωσία και οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχτισε με την Κομισιόν δεν είναι χρήσιμες για τη νέα ηγεσία, που προτιμά να αρχίσει από την αρχή με τη γνωστή λογική των «δικών μας παιδιών»!
Δεν την κάλεσαν ούτε για να τους ενημερώσει...

ΤΟ ΒΗΜΑ

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου