Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Τα 10 δισ. θα φθάσουν μέχρι τέλη έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σωτηρης Νικας

«Πλώρη» για τα 10 δισ. ευρώ έχουν βάλει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έως τα τέλη του έτους. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012 έχουν ήδη φθάσει στα 8,3 δισ. ευρώ από 5,7 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους και 8 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στο τέλος Αυγούστου.

Η τρόικα εκτιμά ότι τα χρέη του Δημοσίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται και στους τρεις τελευταίους μήνες του 2012. Μάλιστα, η τρόικα υπολογίζει στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους και τις επιστροφές φόρου που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένες. Να σημειωθεί ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου οι επιστροφές φόρου υστερούσαν κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.

Η σημαντική αύξηση των οφειλών του Δημοσίου αποδίδεται σε δύο παράγοντες. Πρώτον, στο ότι προέκυψε ξαφνικά ένα χρέος της τάξης του 1 δισ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Οι οφειλές αυτές εντοπίστηκαν και προστέθηκαν στα στοιχεία του Αυγούστου. Δεύτερον, στο γεγονός ότι από το καλοκαίρι το κράτος έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών σχεδόν όλων των οφειλών του, στην προσπάθεια να εξασφαλίσει τις πληρωμές μισθών και συντάξεων μέχρι να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν και προγραμματίζουν τη μείωση των οφειλών του Δημοσίου όταν εισρεύσουν τα κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης. Το υπουργείο Οικονομικών έχει σχεδιάσει την αποπληρωμή των 3,5 δισ. ευρώ φέτος. Ωστόσο, αυτό τελεί υπό την αίρεση ότι θα εκταμιευθεί φέτος τόσο η δόση των 31,5 δισ. ευρώ όσο και η δόση των 5 δισ. ευρώ που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να εκταμιευθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από τις αρχές του έτους έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αυτές ανήλθαν στα 8,3 δισ. ευρώ. Περισσότερες από τις μισές αποτελούν οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων. Συγκεκριμένα:

1. Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν 4,5 δισ. ευρώ, από 2,8 δισ. ευρώ που ήταν τα χρέη τους στις αρχές του έτους. Δηλαδή, μέσα σε εννέα μήνες σχεδόν διπλασιάστηκαν οι υποχρεώσεις τους.

2. Στο 1,7 δισ. ευρώ ανήλθαν τα χρέη των νοσοκομείων από 1,3 δισ. ευρώ στις αρχές του 2012.

3. Τα υπουργεία οφείλουν πλέον 934 εκατ. ευρώ έναντι 589 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.

4. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν οφειλές 756 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τους μοναδικούς φορείς του Δημοσίου που τα χρέη τους έχουν μειωθεί σε σχέση με τις αρχές του 2012 (818 εκατ. ευρώ).

5. Τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου είχαν χρέη 329 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου από 219 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2012.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του πρωτογενούς αποτελέσματος της γενικής κυβέρνησης (σε ταμειακή βάση), από τα στοιχεία του ΓΛΚ προκύπτει ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012 κατεγράφη πλεόνασμα της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ. Ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε έλλειμμα 996 εκατ. ευρώ. Ποσό, όμως, που υπερκαλύφθηκε από τα πλεονάσματα των φορέων της γενικής κυβέρνησης:

1. Τα νομικά πρόσωπα παρουσίασαν πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ.

2. Οι ΟΤΑ πρωτογενές πλεόνασμα 437 εκατ. ευρώ.

3. Τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία είχαν πρωτογενές πλεόνασμα 698 εκατ. ευρώ.

Πάντως, το συνολικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης ήταν ελλειμματικό στα τέλη Σεπτεμβρίου και ανήλθε στα 9,7 δισ. ευρώ.

KATHIMERINI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου