Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Περί συνταγογράφησης

Από Κώστα Λουράντο και Γιάννη Δαγρέ

Επειδή διαβάζω και ακούω απίστευτα σχόλια και τοποθετήσεις σχετικά με την συνταγογράφηση με δραστική ουσία, και κυρίως γύρω από τις εξαιρέσεις που υφίστανται στην προς υπογραφή εγκύκλιο του κου. Σαλμά, πρέπει να καταθέσω καλόπιστα κάποιες πρόχειρες σκέψεις και περιμένω τις ανάλογες απαντήσεις:

• Όταν οι ιατροί συνταγογραφούν ελέγχουν το γονιδιακό προφίλ του ασφαλισμένου; Γιατί ειναι γνωστό ότι η γονιδιακή κληρονομιά του κάθε ατόμου επηρεάζει την απόκριση του στα φάρμακα και στην εξατομικευμένη ιατρική τα φάρμακα είναι φτιαγμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες και το γονιδιακό προφίλ του κάθε ατόμου. Το περιβάλλον, η διατροφή, η ηλικία, ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση και την ασφάλεια των φαρμακευτικών ουσιών. Ποιος ιατρός ή ποια βοηθός-γραμματέας ιατρού που συνταγογραφούν λαμβάνουν όλα τα ανωτέρω υπόψην τους;

• Ποιος ιατρός μπορεί να ελέγξει την βιοϊσοδυναμία ή βιοδιαθεσιμότητα ενός γενοσήμου; Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις μελέτες που βρίσκονται κλειδωμένες σε συρτάρι του ΕΟΦ, πράγμα αδύνατον. Αυτό γίνεται μόνο στις ΗΠΑ στις οποίες το Orange Book του FDA είναι ελεύθερο και προσβάσιμο σε όλους τους λειτουργούς υγείας.

• Ποιος ιατρός όταν συνταγογραφεί γενόσημο φάρμακο λαμβάνει υπ' όψην του εκτός της δραστικής ουσίας τα ... έκδοχα; Ποιος ιατρός γνωρίζει τι είναι έκδοχα και ποια είναι αυτά; Ποιος γνωρίζει ότι η δραστική ουσία είναι υπεύθυνη για το φαρμακευτικό αποτέλεσμα, ενώ τα φαρμακοτεχνικά χαρακτηριστικά (κατασκευή δισκίων, χρόνος αποσάθρωσης κ.λ.π.) για την βιοδιαθεσιμότητα του φαρμάκου;

• Πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζονται οι ιατροί ότι μόνο αυτοί γνωρίζουν ποιό είναι το «καλό» γενόσημο, όταν γνωρίζουν επίσης ότι κυκλοφορούν χιλιάδες γενόσημα και ο μόνος λόγος που υπάρχουν είναι επειδή συνταγογραφούνται, από ιατρούς φυσικά; Εαν ίσχυε αυτός ο ισχυρισμός τότε θα υπήρχαν ... και κακοί ιατροί που συνταγογραφούν κακά φάρμακα που ... κακώς πήραν έγκριση από τον ΕΟΦ!!!

Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία εφαρμόζεται σε αρκετά κράτη της Ε.Ε. Απλά ο τρόπος αυτός της συνταγογράφησης μειώνει για ευνοήτους λόγους τον αριθμό των συνταγών. Αυτό κατ' επέκταση μειώνει και τον τζίρο των φαρμακείων, αλλά προσωπικά το προτιμώ από το να θεωρούν τον φαρμακοποιό πάντα υπεύθυνο για την μη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, να υφίσταται ένα σωρό άδικα μέτρα (μην ξεχνάτε το ποσοστό κέρδους) και κάποιοι να συνεχίζουν στον ... κόσμο τους!

Όσον αφορά τα περί ΤΕVA , MYLAN, κ.λ.π. όλα τα σενάρια περί εφόδου στην χώρα μας αν η συνταγογράφηση γίνεται με δραστική ουσία, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον λάθος.

Γιατί δεν μπορεί η TEVA π.χ. να φέρει μία ομεπραζόζη με δύο (2) ευρώ, να την ονομάσει ΤEVAPROL και να συνταγογραφείται ΜΟΝΟ αυτή και δυο τρείς άλλες με το εμπορικό της όνομα; Ποιος θα την εμποδίσει αφού δεν θα μπορεί να την αλλάξει ο φαρμακοποιός και να δώσει άλλη; Μήπως σήμερα η TEVA δεν έχει μπει για τα καλά στα νοσοκομεία;

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η συνταγογράφηση δεν επηρεάζει ούτε τον έλεγχο ούτε την τιμολόγηση ενός φαρμάκου. Τόσο ο έλεγχος όσο και η τιμολόγηση γίνονται πριν αρχίσει να συνταγογραφείται ένα φάρμακο οπότε είναι λάθος να φοβούνται κάποιοι ότι αν συνταγογραφείται η δραστική ουσία τότε δήθεν θα «γεμίσουμε φθηνά και επικίνδυνα γενόσημα». Είναι τεχνικά αδύνατον κάτι τέτοιο να το προκαλέσει ο τρόπος που συνταγογραφούνται τα φάρμακα.

Επίσης, όπως και να γίνεται η συνταγογράφηση, από τη στιγμή που το φάρμακο είναι η δραστική του ουσία, πάντα ο γιατρός θα επιλέγει το φάρμακο του ασθενή και όχι ο φαρμακοποιός. Και αυτό θα γίνεται είτε συνταγογραφείται η δραστική ουσία είτε η εμπορική ονομασία της εταιρείας που προτιμάει ο γιατρός. Μόνο που με τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας προστατεύεται και απεξαρτάται ο γιατρός από τη χειραγωγό πίεση των εταιρειών που δεν τους ενδιαφέρει η ορθή ιατρική αλλά η αύξηση των κερδών τους μέσω της αύξησης των πωλήσεών τους. Και έτσι ΚΑΙ η δαπάνη εξορθολογίζεται ΚΑΙ ο γιατρός λειτουργεί πιο αφοσιωμένος και απερίσπαστος στην αποστολή του.

Τέλος ας μην ξεχνάνε κάποιοι ότι γενικά αναποτελεσματικό φάρμακο δεν υπάρχει. Υπάρχει αναποτελεσματική θεραπεία για συγκεκριμένο άτομο, η οποία για κάποιο άλλο μπορεί να είναι αποτελεσματικότατη. Όσο για το φάρμακο, αυτό αποτελεί το αντικείμενο της επιστήμης μας και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν.Το γνωρίζουμε περισσότερο από τον καθένα .

* Ο Κώστας Λουράντος είναι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) και ο Γιάννης Δαγρές είναι μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΑ.

YGEIA360.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου