Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΑΝΩΔΥΝΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ


                                  Αθήνα : Αύγουστος 2013



Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΩΣ    ΠΕΔΙΟ   ΑΝΩΔΥΝΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Άναυδος και αποσβολωμένος ο ιατρικός κόσμος παρακολουθεί καθημερινά  την νέα διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των εθελόδουλων συνδικαλιστικών ηγεσιών γιατρών και φαρμακοποιών (ΙΣΑ, ΠΙΣ, ΦΣΑ, κλπ) με τον επιχαίροντα Υπουργό Υγείας σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Ο υπουργός, που με τη σκόνη που σηκώνεται, μπορεί ανεμπόδιστα τουλάχιστον από αυτούς τους φορείς να υπηρετεί κατά γράμμα τις εντολές της τρόικας και να θέλει να γίνει καλύτερος μαθητής και από τον ανεκδιήγητο Λοβέρδο. Ο ίδιος δηλώνει ακηδεμόνευτος, παρουσιάζοντας αναπότρεπτη την κατεδάφισης της χώρας.

Κανείς άλλος δε θα μπορούσε να συμπυκνώσει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, όπως την οργουελική διαστροφή των λέξεων (κινητικότητα αντί απόλυσης, αλλαγή χαρακτήρα νοσοκομείων αντί του κλεισίματός των και την κατάργηση χιλιάδων κλινών, κλπ), την επιτυχία (σαρώνει σε ραδιόφωνα και κανάλια, ενώ και οι τηλεπωλήσεις του συνεχίζονται), την επικοινωνιακή ικανότητα (από φωνασκίες έως θράσους). Πρώτο μέλημα του  υπουργού  “μας”  με έντονο συμβολικό χαρακτήρα, ήταν η επαναφορά της ακροδεξιάς και διάσημης στα πέρατα του κόσμου, Διάταξης Λοβέρδου,  (περί οροθετικών , ιεροδούλων κλπ) , παρότι έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αποτελεί πολλαπλό κίνδυνο για την κοινωνία. Αναλαμβάνοντας εργολαβικά τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, από την πίσω πόρτα προωθεί την ιδιωτικοποίησή (πχ ιδιώτες ελεγκτές, μπορεί κάτι να ξέρει ο κ. Πατούλης επ’ αυτού;).  

Από την άλλη οι φωτεινοί καθοδηγητές των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών φορέων, αποπροσανατολίζουν τους υγειονομικούς από την ουσία του προβλήματος, εξασκούνται σε ανώδυνη γυμναστική και ξεγελούν κάποιους εύπιστους ότι κάνουν το καθήκον τους ενώ κλείνουν το μάτι στον υπουργό, καρφώνοντας οι μεν τους δε.

Τελικά τα κατάφεραν, αντί ο στόχος να είναι κοινός: η σωστή παροχή υπηρεσιών υγείας, η δωρεάν υγεία για όλους και η κοινωνική πρόνοια στους ασθενέστερους και τα 2 πλέον εκατομμύρια ανασφάλιστων, οι καλύτερες συνθήκες δουλειάς στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στοχεύουν αποπροσανατολιστικά στο αν θα αναγράφεται η εμπορική ονομασία του φαρμάκου στα βιβλιάρια ή όχι…. κρίμα πραγματικά! Και το κρίμα κυρίως είναι για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ανωτέρων φορέων που καλλιεργούν και εντείνουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και μας οδηγούν στην ανθρωποφαγία (ιδίως του προέδρου του ΙΣΑ, που πανηγυρίζει με ανούσιες εγκυκλίους). Κρίμα και για τον φορέα των νοσ/κών γιατρών του ΙΚΑ που καθυστέρησε τραγικά να ζητήσει μια καθαρή λύση εθελοτυφλώντας για τις απολύσεις που έρχονταν.

Είχαμε εγκαίρως επισημάνει αυτό τον κίνδυνο, διαπιστώνοντας κάτι απλό: Όσο η πίττα μικραίνει, βγαίνουν τα μαχαίρια.

Το πρόβλημα δεν είναι πρόσφατο, ήδη από την αρχή της κρίσης η τρόικα επέβαλε την αναγραφή της δραστικής ουσίας στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση με σκοπό να προτιμηθούν τα γενόσημα και έτσι να υπάρξει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης,  η οποία έπρεπε να γίνει. Αυτό δημιούργησε αλυσιδωτές  αντιδράσεις σε μερίδα των γιατρών και μερίδα των φαρμακοποιών, γιατί μειώθηκε ο τζίρος, γιατί μειώθηκαν τα ταξίδια, γιατί μειώθηκαν τα προνόμια… και οι δυνατότητες χρηματισμού μεταφέρονται σε υψηλότερα επίπεδα αποφάσεων.

Στη πράξη όμως το πρόβλημα έχει ως εξής:

Ο γιατρός δεν μπορεί να γράψει την εμπορική ονομασία του σκευάσματος που θέλει να δώσει στον ασθενή αλλά μόνο την χημική ονομασία. Ο φαρμακοποιός χορηγεί το τυχαίο φάρμακο που είτε έχει  stock ,είτε έχει το μεγαλύτερο κέρδος , είτε έχει πετύχει την καλύτερη εμπορική συμφωνία . Την επόμενη φορά που φουκαράς ο ασθενής θα ξαναπάει στο γιατρό να του ξαναγράψει το φάρμακο, ο γιατρός μιας που δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, θα ξαναγράψει την δραστική ουσία.

 Ο φαρμακοποιός τώρα θα δώσει όχι απαραίτητα το ίδιο φάρμακο, μιας και τα κριτήρια που την προηγούμενη φορά το έδωσε,  μπορεί να έχουν αλλάξει , όπως μπορεί να αλλάζουν και κάθε επόμενη φορά που ο ασθενής θα χρειάζεται το φάρμακο του.  Έτσι ο ασθενής θα είναι στο έλεος πολλών και διαφορετικών κάθε φορά εκδόχων, συντηρητικών , χρωστικών ουσιών κλπ, και άρα συμφώνα με πολλές διεθνείς μελέτες που έχουν γίνει, θα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για αλλεργικές αντιδράσεις και παρενέργειες. Ταυτόχρονα αυξάνεται ο κίνδυνος λαθών στη δοσολογία και ο χρόνιος και ηλικιωμένος τις περισσότερες φορές ασθενής να μπερδέψει την χρήση και την λήψη διαφορετικών ονομάτων κάθε φορά.

Αποτέλεσμα αυτής της επίπτωσης στον ασθενή, είναι να μειωθεί η σχέση εμπιστοσύνης που έχει τόσο με τον γιατρό όσο και με τον φαρμακοποιό.

Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς τώρα , εκτός απ την καχυποψία του ασθενούς , έχει να αντιμετωπίσει και την κρίση (με επακόλουθο την μείωση του τζίρου του)  αλλά και την αφερεγγυότητα του ΕΟΠΥΥ, που του χρωστάει εισπράξεις πολλών μηνών. Πόσο θα αντέξει;;

Τελικά θα  κλείσει ( ήδη έχουν κλείσει αρκετά) . Αυτό επιδιώκετε κ Λουράντο; Μήπως το θέμα δραστική ουσία/εμπορική ονομασία ρίχνει στάχτη στα μάτια των φαρμακοποιών, χαϊδεύοντάς αυτιά κάποιων ελάχιστων που θα ήθελαν να υπηρετούν την υγεία από άλλη θέση ενώ ο φαρμακευτικός κόσμος καταρρέει και τα έσοδα μειώνονται περαιτέρω με την αύξηση του ποσοστού των γενοσήμων.

Από την άλλη πλευρά, οι περίπου 10.000 ιατρικοί επισκέπτες  που ενημερώνουν τους γιατρούς για τις ιδιότητες των φαρμάκων καθώς και για τις νέες κυκλοφορίες, δεν θα έχουν λόγω ύπαρξης και θα προστεθούν και  αυτοί στις λίστες του ΟΑΕΔ αυξάνοντας περαιτέρω την ανεργία.

Οι  μικρές φαρμακευτικές εταιρείες που δεν θα μπορούν να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις στους φαρμακοποιούς και στις φαρμακαποθήκες τους, θα κλείσουν και θα δώσουν τη θέση τους σε μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αγοράζουν ή ιδρύουν φαρμακοβιομηχανίες γενοσήμων στον τρίτο κόσμο. Ήδη υπάρχουν έτοιμα πολλά projects γι’ αυτή τη μεγάλη μπίζνα.. κ Πρόεδρε του Φ.Σ.Α  τι λέτε γι’ αυτό ;;

Οι γιατροί τώρα έχουν τα εξής προβλήματα:

Πιο συχνά από παλιά, ο ασθενής θα του παραπονεθεί για προβλήματα διαταραχών του πεπτικού του αναπνευστικού ,κλπ συστήματος , εκτός από την καχυποψία που θα τον διακατέχει. Η σχέση γιατρού  φαρμακοποιού  έχει ήδη διαρραγεί εις βάρος και των δύο μερών, και ιδίως του ασθενούς.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει  ο ΣΦΕΕ ( Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος ) ο οποίος σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΟΦ έχει εκπονήσει σχέδιο οργάνωσης και διαχείρισης  συνεδρίων  ( που από τις αρχές του χρόνου εφαρμόζεται ήδη) όπου υποκαθίσταται η πολιτεία από τον ΣΦΕΕ, ο οποίος επιβάλει ποια συνέδρια θα γίνουν, πού θα γίνουν, τι θα ειπωθεί σε αυτά, ποιοι  θα είναι ομιλητές,  ποιός θα τα παρακολουθήσει κλπ. Αυτό σημαίνει για μας υποβάθμιση της αξιοπρέπειας μας και απαξίωση του έργου μας. Η πλήρως πλέον κατευθυνόμενη ενημέρωση ανάλογα με τα συμφέροντα των πολυεθνικών είναι προ των πυλών! Θα μου πείτε ότι η υποχρέωση της ενημέρωσης και δια βίου μάθησης των γιατρών πρέπει να  ανήκει στη πολιτεία… αλλά δυστυχώς αυτή είναι από καιρό υποτελής των ξένων και ντόπιων  συμφερόντων. Ήδη από διμήνου η Α.Ι.Κ. (Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση www.aikmed.gr) πρώτη από όλες τις ιατρικές παρατάξεις, με άρθρο της καταγγέλλει με έντονο τρόπο το που το πάνε.. (http://aik-med.gr/doctors.php?page=2104)

Και το ξανακαταγγέλλουμε!

Ο μάχιμος γιατρός, μη έχοντας διέξοδο  στα προβλήματα του, προσπαθεί να εκπληρώσει τα καθήκοντα του μέσα στον χρόνο των δέκα λεπτών που η πολιτεία του έχει ορίσει να βλέπει τον ασθενή του. Μοιραίο είναι λοιπόν το γεγονός να στραφεί στον διπλανό του, που κοντόφθαλμα βλέπει , τον φαρμακοποιό…

Δυστυχώς συνάδελφοι η ρίζα όλων αυτών των προβλημάτων δεν είναι μεταξύ ημών … Η ηγεσία του Υπ. Υγείας και οι εγκάθετοι της τρόικας και του ΔΝΤ  έχουν βάλει σε εφαρμογή σχέδιο εξόντωσης  όχι μόνο των γιατρών και των φαρμακοποιών αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού λαού, θέμα για το οποίο θα λογοδοτήσουν ενώπιον του Ελληνικού λαού και της ιστορίας.

Επειδή δεν έχουμε παρωπίδες και δεν λογοδοτούμε σε κανένα κόμμα ή μηχανισμό, έχουμε και στο παρελθόν ξαναπεί ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην αναγραφή της δραστικής ουσίας, αλλά με κάποια κριτήρια, που η πολιτεία αδιαφορεί να ικανοποιήσει και να εξασφαλίσει τη Δημόσια Υγεία, (http://aik-med.gr/doctors.php?page=2064), όπως:

·      Να γίνονται τακτικοί έλεγχοι σε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα (γενόσημα και μη) όχι επιλεκτικοί, που συνεπάγεται στελέχωση και χρηματοδότηση του ΕΟΦ.

·      Να προωθηθούν οι ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκων και να αναπτυχθεί επιτέλους εθνική φαρμακοβιομηχανία για να υπάρξει αυτάρκεια αλλά και ανάπτυξη.

·      Να μην χορηγείται φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.

Πράγματι η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή και αντιποίηση επαγγέλματος συνιστά και παράνομη είναι και μεγάλη φοροδιαφυγή δημιουργεί. Ο φαρμακοποιός που πουλάει το φάρμακο χωρίς συνταγή είναι εύκολο να βγάλει το κουπόνι να το συνταγογραφήσει σε κάποιον γιατρό και έτσι να κερδίσει πάνω από 200% της χονδρικής  του τιμής. Εδώ όμως ολιγωρούν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ( ΣΔΟΕ, εισαγγελία αστυνομία υπουργείο κλπ) τυχαίο ;; Δεν νομίζουμε, γιατί είναι πολύ απλός ο έλεγχος: αν αφαιρεθούν τα συνταγογραφημένα  φάρμακα από τα φάρμακα που αγοράστηκαν νόμιμα και με παραστατικά, προκύπτουν αυτά που έχουν δοθεί  χωρίς συνταγή! Νοιάστηκε ποτέ  κάποιος φορέας να πιάσει με τον τόσο απλό αυτό τρόπο το απίστευτο ύψος της φοροδιαφυγής  και της παρανομίας;; Αλήθεια εδώ ο ΠΙΣ τι κάνει  κ. Βλασταράκο;;

Σαν Α.Ι.Κ  παλεύουμε να έχει ο γιατρός το μοναδικό του όπλο  που είναι η πραγματική συνταγογράφηση και με την δραστική ουσία και με την εμπορική. Παλεύουμε να έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να ενημερώνει και γραπτώς τον ασθενή του, σημειώνοντας τόσο στα σχόλια της συνταγής όσο και στο βιβλιάριο του, ότι αυτός κρίνει και  είναι προς το συμφέρον της βελτίωσης της υγείας του.

Αυτό αλώστε υπαγορεύεται και από την Κοινοτική οδηγία για την χάρτα δικαιωμάτων του ασθενούς  που και έχει ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο.

Και για να δείτε που φτάνει η υποκρισία όλων , πάνω από 95% των γενοσήμων έχουν την ΙΔΙΑ τιμή ακριβώς μεταξύ των , και πάνω από το 70% των πρωτοτύπων που έχει λήξει η πατέντα τους και υπάρχουν τα αντίστοιχα γενόσημα έχουν και αυτά την ίδια τιμή!! (σε διαφορετική περίπτωση την διαφορά πληρώνει ο ασθενής)

Άρα κ. υπουργέ μου αφού όποιο γενόσημο και αν γράψει ο γιατρός κοστίζει το ίδιο τόσο στο κράτος όσο και στον ασθενή, για ποιο λόγο γίνεται  τόσος ντόρος ;;

και μερικά άλλα ρητορικά ερωτήματα που προκύπτουν: μήπως άλλα πράγματα θέλουν να περάσουν κάποιοι;; ποιούς συμφέρει να είναι έτσι χωρισμένο το πανυγειονομικό κίνημα;;;

μήπως κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση και συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος όλων;;;

Τελειώνοντας, ένα είναι διαχρονικό και σίγουρο και αυτό πρέπει όλοι να έχουν υπόψιν τους:

ότι με το γιατρό στην γωνία, υγεία δεν υπάρχει !!
Μέχρι να το καταλάβουν όλοι αυτό, η Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση και το σύνολο του ιατρικού κόσμου θα μας βρίσκουν στα χαρακώματα.

Ο πόλεμος τώρα αρχίζει!

Γιάννης Αλεξάνδρου
Ανδρέας Θωμόπουλος
Δημοσθένης Παπαμεθοδίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου