Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Νέα εμπλοκή με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ

Νέο πονοκέφαλο δημιουργεί στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ η αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να αποδώσουν στον Οργανισμό κανονικά τις εισφορές για το κομμάτι της περίθαλψης, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η εξόφληση ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε χτες ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός προς τους ιδιοκτήτες των κλινικών, τα χρήματα που προορίζονταν για τις πληρωμές του 2013 χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να εξοφληθούν οι τελευταίοι μήνες του 2012 και ο φετινός Ιανουάριος, με συνέπεια να μην υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλα χρήματα στο συγκεκριμένο κωδικό προκειμένου να προχωρήσει η αποπληρωμή των επόμενων μηνών.

Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ φαίνεται μάλιστα να έθιξε ζήτημα τροποποίησης του προϋπολογισμού του Οργανισμού ώστε να εξομαλυνθεί η διαδικασία της εξόφλησης, αναμόρφωση που πρέπει όμως να εγκριθεί πρώτα από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, με τη σύμφωνη γνώμη και της τρόικας, όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών.

Την ίδια ώρα τίθεται εκ νέου το ζήτημα της υπέρβασης των δαπανών. Πιο συγκεκριμένα, ενώ τα διαθέσιμα ετήσια κονδύλια για την κάλυψη των κλινικών ήταν 312 εκατ. ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα κέντρα αποκατάστασης, οι μονάδες αιμοκάθαρσης, το Ωνάσειο και το Ερρίκος Ντυνάν), η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στο τέλος του έτους ο «λογαριασμός» θα έχει αγγίξει τα 530 εκατ., με τη δαπάνη να ξεφεύγει κατά 200 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. 

Παρόμοια προβλήματα δείχνουν να υπάρχουν και σε σχέση με την πορεία εξόφλησης των διαγνωστικών κέντρων, τα οποία επίσης έχουν πληρωθεί μόνο το Γενάρη του 2013. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, και εδώ θα σημειωθεί υπέρβαση κατά 34% σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό των δαπανών, δηλαδή περίπου 120 εκατ. πάνω από το στόχο των 370 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων για φυσικοθεραπείες.

Βέβαια το υπουργείο Υγείας, με υπουργική απόφαση έχει καθορίσει από τον Ιούλιο μηχανισμό αυτόματων επιστροφών (Claw back) για τις φετινές δαπάνες νοσηλείας, διαγνωστικών εξετάσεων και φυσικοθεραπείας, προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να μην εμφανίσει νέα ελλείμματα και να παραμείνει πιστός στις μνημονιακές δεσμεύσεις. Εντούτοις το ενδεχόμενο νέας τρύπας στα ταμεία του οργανισμού προβληματίζει έντονα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Να θυμίσουμε πως οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπλ. υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα. Οι πληροφορίες λένε πως η επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργείων για το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ συχνή, δεδομένου πως θα πρέπει να βρεθεί λύση στα νέα χρέη, συνολικού ύψους περίπου 430 εκατ. ευρώ, που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του χρόνου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει να προχωρήσει σε διαβούλευση για τον καθορισμό των προϋπολογισμών για το 2014, η πορεία των οποίων θα ελέγχεται σε τακτική βάση, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας υπέρβασης. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων για ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, στη λογική του να περιοριστούν οι οικονομικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ.
Βίκυ Κουρλιμπίνη - vicky.kourlibini@capital.gr - www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου