Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣ ΠΑΤΡΩΝ: ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΟΠΥΥ ΛΟΓΩ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ - ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Ιατρικός Σύλλογος ΠάτραςΑριθ. Πρωτ.: 6902
Πάτρα: 26/8/2013 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Προς
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 
Κο Γεωργιάδη Άδωνι
Αριστοτέλους 17
104 33 ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ:ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΟΠΥΥ ΛΟΓΩ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ - ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ


Κε Υπουργέ, 


Επανερχόμαστε μετά από την υπ’αριθμόν 6177/22-7-2013 επιστολή, όπου είχαμε επισημάνει την επερχόμενη προβληματική λειτουργία των τοπικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ λόγω της επικείμενης λήξης των συμβάσεων ειδικών γιατρών προς το τέλος του καλοκαιριού. Παρά τις επανειλημμένες σας υποσχέσεις και δημόσιες δεσμεύσεις, εκκρεμεί ακόμη η διαδικασία επαναπρόσληψης 1040 συμβασιούχων γιατρών στις δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ. Ήδη πολλές συμβάσεις γιατρών των τοπικών μονάδων έχουν λήξει, με αποτέλεσμα τη σημαντική αποδυνάμωση της λειτουργίας των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στην περιοχή μας και την πλημμελή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Πρέπει να επισημανθεί ιδιαιτέρως η υπολειτουργία του ακτινολογικού τμήματος τοπικής μονάδας, με κλείσιμο ακτινολογικών τμημάτων (υπερήχων, μαστογράφου) και υπολειτουργίας τμήματος μαγνητικού τομογράφου, λόγω μη ανανέωσης συμβάσεων γιατρών με την ειδικότητα ακτινολογίας.

Το πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ της Άνω Πόλης στερείται χειρουργού και ορθοπεδικού, με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας του Προληπτικού Ιατρείου Μαστού. Υπολειτουργεί επίσης το Μικροβιολογικό εργαστήριο που εξυπηρετεί μόνο μικρό αριθμό αιμοληψιών, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης του συνήθους φάσματος εργαστηριακών εξετάσεων. Πέραν αυτών, παρατηρείται τεράστια αναμονή (πάνω από 35 μέρες) για ασθενείς που χρήζουν εξέτασης από τις ειδικότητες ενδοκρινολόγου, ρευματολόγου και ουρολόγου, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις και σε άλλες βασικές ειδικότητες (πχ νεφρολόγου).

Είναι απορίας άξιον γιατί η πολιτεία αποδυναμώνει με τις επιλογές της, τις προσπάθειες οργάνωσης και ενδυνάμωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Παρόλο που έχει δαπανηθεί σημαντικό κεφάλαιο του Ελληνικού λαού για τον τεχνολογικά εξελιγμένο ιατρικό εξοπλισμό, την επάνδρωση και τη στελέχωση των αντίστοιχων τμημάτων των δημόσιων δομών του ΕΟΠΥΥ, είναι απογοητευτικός ο χειρισμός της πολιτείας όσον αφορά τη διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας αυτών.

Κε Υπουργέ, 

Από τα ανωτέρω, προκύπτει άμεση και επιτακτική η ανάγκη ανανέωσης των συμβάσεων των γιατρών που υπηρετούν στις δημόσιες δομές του Οργανισμού, για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Μαστοράκου Άννα    Σκρουμπής Γεώργιος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου