Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΒΡΟΥ

Α. Π. 1018 ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 23/08/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Ιατρικός Σύλλογος Έβρου καταγγέλλει τις απειλές και τις εκβιαστικές μεθόδους τρομοκράτησης του ιατρικού σώματος, μέσω αόριστων δημοσιευμάτων περί υπερσυνταγογράφησης (πάντα προηγούνται) και την εν συνεχεία έκδοση εγκυκλίου (27213-20/8/13) υπό μορφή ημερήσιας διαταγής στρατιωτικής μονάδας. Η μόνη διαφοροποίηση βρίσκεται στο ότι, αντί φυλάκισης ή στέρησης εξόδου, διατυπώνεται ευθέως η απειλή επαγγελματικής εξόντωσης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου καλεί τον ΕΟΠΥΥ και τον Υπουργό Υγείας:

-Να γνωστοποιήσει στα θεσμικά μας όργανα, άμεσα, τους μέσους όρους συνταγογράφησης ανά ειδικότητα, να δώσει στην δημοσιότητα και στους κατά τόπους Συλλόγους τα ονόματα των ιατρών που τα έχουν υπερβεί επανειλημμένα και συστηματικά. Να ενημερώσει για τα μέτρα, προληπτικά και πειθαρχικά, που έχει πάρει για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν είναι δυνατόν, δύο χρόνια μετά την εφαρμογή και εξέλιξη της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, με τις πολυδιαφημισμένες δυνατότητές της για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, να εμφανίζονται κάποιοι «ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ» και να μιλούν με γενικεύσεις και αφορισμούς. Πότε θα σταματήσει η εφαρμογή της συλλογικής ευθύνης, ο διασυρμός και τα οριζόντια μέτρα κατά δικαίων και αδίκων;

-Να αποσυρθεί άμεσα η εκβιαστική και τρομοκρατική εγκύκλιος για την μη αναγραφή από τους γιατρούς της συνιστώμενης θεραπείας για τους ασθενείς τους. Είναι γνωστό ότι η αναγραφή του συνιστώμενου σκευάσματος, στα σχόλια της συνταγής, δεν επιβαρύνει οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ, αποτελεί δε βασική στοιχειώδη υποχρέωση του γιατρού προς τον ασθενή του και αναφαίρετο δικαίωμα του ασθενή να γνωρίζει το προτεινόμενο από τον γιατρό του φάρμακο.

Αν ενδιαφέρεστε για την οικονομία του συστήματος και για την ουσιαστική προστασία της Δημόσιας Υγείας ας επιβάλλετε από αύριο το πρωί το αυτονόητο για όλα τα σοβαρά κράτη:

-ΚΑΝΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

-ΚΑΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.

Εμείς κ. Υπουργέ, αυτήν την εγκύκλιο, που εκδόθηκε κατόπιν υποδείξεων των λεγόμενων ανθρώπων της αγοράς, και ενώ αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα προσπαθήσουμε να την ακυρώσουμε στην πράξη με κάθε νόμιμο μέσο. Αν πιστεύετε ότι οι γιατροί δεν είναι απαραίτητοι και ότι στο νέο κράτος που επαγγέλλεσθε οι ασθενείς θα αυτοθεραπεύονται, οφείλεται να το ανακοινώσετε επίσημα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου, ακολουθώντας την ανακοίνωση του Π.Ι.Σ καλεί τα μέλη του να συνεχίσουν να αναγράφουν παράλληλα με την δραστική και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου που εμπιστεύονται, στα σχόλια της συνταγής και στο βιβλιάριο του ασθενούς. Διότι εμείς έχουμε την ευθύνη της περίθαλψης του κάθε ασθενή και αυτό το δικαίωμα δεν μπορούμε να το εκχωρήσουμε σε κανένα.

Με τιμή 
Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΠΑΠΑΝΔΡΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου