Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Νέες μαύρες τρύπες ΕΟΠΥΥ

Συναγερμός σήμανε στον ΕΟΠΥ για τις νέες "μαύρες τρύπες" που έχουν δημιουργηθεί στα ταμεία του οργανισμού, αφού στον προϋπολογισμό του 2013 δεν είχαν συνυπολογιστεί και οι οφειλές από το Β΄ εξάμηνο του 2012 προς τους παρόχους Υγείας, κι έτσι τα χρήματα για την αποπληρωμή των οφειλών του προηγούμενου έτους εξαντλήθηκαν, αδειάζοντας τους λογαριασμούς για τις υποχρεώσεις του 2013.

Ειδικότερα, ο κωδικός για τις ιδιωτικές κλινικές, τα κέντρα αποκατάστασης, τις μονάδες αιμοκάθαρσης, τις ψυχιατρικές κλινικές και τις κλινικές χρονίων παθήσεων έχει υπόλοιπο 1,723 εκατ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να έχει περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς οι πάροχοι έχουν λάβει μόνο την προκαταβολή του Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός σημειώνει ότι ο προϋπολογισμος του 2013 έχει εξαντληθεί, ενώ πριν λίγες ημέρες πληρώθηκε προκαταβολή νοσηλείων του 2013, όχι για όλες τις κλινικές, δηλαδή δεν πληρώθηκαν οι νευροψυχιατρικές και οι μισές μονάδες αιμοκάθαρσης.

Ελλειμματικός είναι και ο κωδικός για τα διαγνωστικά κέντρα και τα φυσιοθεραπευτήρια, καθώς το υπόλοιπό του είναι 90,494 εκατ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να έχει περίπου 300 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που έχει καταβάλει, στα μεν διαγνωστικά μόνο τον Ιανουάριο, στα δε φυσιοθεραπευτήρια και τον μήνα Μάρτιο.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται καθησυχαστικό υποστηρίζοντας ότι έχει βρεθεί λύση για τις νέες μαύρες τρύπες του ΕΟΠΥΥ. "Ορισμένοι κωδικοί του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ έχουν πράγματι υπερκαλυφθεί, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η διαδικασία πληρωμών προς τους αντίστοιχους παρόχους υγείας. Αυτό έγινε, γιατί από τους ίδιους κωδικούς πραγματοποιήθηκαν πληρωμές το 2013 για οφειλές του 2012", διευκρινίζει ο υφυπουργός Υγείας κ. Μπέζας, ενώ προσθέτει: "Έχουμε βρει χρήματα, τα οποία δεν είχαν αναζητηθεί στο παρελθόν από τον ΕΟΠΥΥ, θα προχωρήσουμε σε τροποποίηση του προϋπολογισμού του στους συγκεκριμένους κωδικούς και θα γίνουν πληρωμές προς τους παρόχους εντός του Σεπτεμβρίου. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία".

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στους κωδικούς πληρωμής των παροχών Υγείας θα πάρουν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κλάδων Υγείας των ταμείων που αποτελούν τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει το ΤΑΠ-ΟΤΕ, από το οποίο θα αντληθούν 120 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα πάντως, η ανακοίνωση του πλαφόν για το 2013 και το "κούρεμα" για κάθε υπέρβαση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των παρόχων Υγείας, οι οποίοι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Άγνωστό είναι, πάντως, κατά πόσο αυτό το μέτρο μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον τους ασφαλισμένους, καθώς οι πάροχοι Υγείας δεν επιθυμούν να σηκώσουν όλο το βάρος της διαφοράς μόνοι τους.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων Παναγιώτης Βουγιούκας κάνει λόγο για ένα εντελώς άδικο μέτρο, διότι -όπως σημειώνει- έρχεται να απαιτήσει από τα διαγνωστικά κέντρα επιστροφή υπέρβασης δαπανών, τη στιγμή που αυτά ούτε προσδιορίζουν, ούτε προκαθορίζουν το είδος και τον όγκο των εξετάσεων που πρέπει να εκτελεστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου