Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

“Πάρτυ” υπερσυνταγογράφησης από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ



Ένα απίστευτο “πάρτυ” υπερσυνταγογράφησης εμφανίζουν τα στοιχεία των ελέγχων σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. 

Ενδεικτικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», μερικές από τις περιπτώσεις, που αφορούν:

  • Γιατρό στη Μακεδονία με 4.388 συνταγές μέσα σε ένα μήνα, που αντιστοιχεί σε 150 με 200 συνταγές την ημέρα.
  • Γιατρό δίχως ειδικότητα στις Σέρρες, με 2.700 συνταγές σε ένα μήνα, αξίας 120.000 ευρώ.
  • Παθολόγο στο Αγρίνιο με 2.800 συνταγές σε διάστημα ενός μήνα, αξίας 115.000 ευρώ.
  • Γενικό γιατρό σε κέντρο Υγείας της Θράκης με 3.200 συνταγές σε ένα μήνα
  • Γιατρό, που συνταγογραφούσε κατά 93% σκευάσματα συγκεκριμένης εταιρείας, κάτι που αντιστοιχεί στο 1% του συνολικού τζίρου της ειδικότητάς του
  • Παθολόγο στην Αττική, που συνταγογραφούσε σκευάσματα συγκεκριμένης εταιρείας σε ποσοστό 85% με μηνιαίο τζίρο 85.000 ευρώ.
O νόμος υποχρεώνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν σε ποσοστό 85% με τη δραστική ουσία. Οι περισσότεροι, ωστόσο, εγγράφουν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη δραστική και στο βιβλιάριο του ασθενούς το εμπορικό όνομα. Με εγκύκλιο που εξέδωσε προ ημερών ο ΕΟΠΥΥ ξεκαθάρισε ότι αυτή η πρακτική αντίκειται στο νόμο.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζει κάθε μήνα έλλειμμα 100 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης προειδοποιεί τόσο τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, όσο και προμηθευτές του ΕΣΥ ότι «θα μπει κόσμος στη φυλακή».

Σε δηλώσεις του καλεί τους παραβάτες να επιστρέψουν μόνοι τους τα χρήματα, δεσμεύεται για ευνοϊκή μεταχείριση και τονίζει πως ο έλεγχος στους γιατρούς θα επεκταθεί και θα αφορά συνταγές από την πρώτη ημέρα, που λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Σε δεύτερη φάση θα ζητήσουμε από τις φορολογικές αρχές τον έλεγχο, μέσωΣΔΟΕ όλων όσοι προμήθευσαν τα νοσοκομεία και ενδελεχή έλεγχο για τους προμηθευτές του ΕΣΥ», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ίδιος σημείωσε πως ζήτησε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων στοιχεία για την νοσηλεία λαθρομεταναστών το πρώτο εξάμηνο του 2013 και το τελικό ποσό που θα προκύψει θα ζητηθεί από τις ευρωπαϊκές δομές.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου