Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Πειραιάς, 23-8-2013 
Α.Π. 2193 



Εξαιρετικώς επείγον 


Προς 

τον Υπουργό Υγείας & Κ.Α. 
Κο Άδωνι Γεωργιάδη 


Θέμα : « Ζητάμε την γνωστοποίηση των στοιχείων που επιδόθηκαν στο Υπουργό Υγείας κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΦΣΑ στις 19-8-2013 » 

Κε Υπουργέ, 

Ζητάμε άμεσα να μας επιδοθούν τα στοιχεία (φωτοτυπίες βιβλιαρίων υγείας και συνταγών ιατρών) για τις οποίες ενημερωθήκαμε από τον τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό), ότι σας επιδόθηκαν από τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κατά την συνάντησή σας στις 19-8-2013. 

Ζητάμε να μας επιδοθούν οι έγγραφες εξουσιοδοτήσεις, που έδιναν το δικαίωμα φωτοτυπίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (όπως είναι το βιβλιάριο και οι συνταγές) από τους ασφαλισμένους και τους ιατρούς προς τους φαρμακοποιούς, ώστε να συλλέξουν, φωτοτυπήσουν και επιδώσουν τα ανωτέρω στοιχεία (διότι τάχα δεν εφαρμόζεται από τους ιατρούς αυτό που ζήτησαν με επιστολή τους προς τον Τόμσεν της Τρόικα στις 2-12-2012). 

Ζητάμε να διερευνηθούν άμεσα τόσο από εσάς, όσο και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς και από τον Εισαγγελέα και τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Υγείας τα ανωτέρω. Θέλουμε δε να πληροφορηθούμε, αν τα στοιχεία που σας επιδόθηκαν (φωτοτυπίες ιατρικών συνταγών και βιβλιαρίων υγείας ασθενών) αφορούσαν συνταγές που διεκπεραιώθηκαν στο φαρμακείο του Προέδρου του ΦΣΑ, μέλους του ΔΣ του ΦΣΑ ή άλλων ιδιοκτητών φαρμακείων. 


Κε Υπουργέ, 

Ζητάμε να μάθουμε αν το Κέντρο Διαχείρισης Συνταγών (ΚΜΕΣ) έχει οποιαδήποτε σχέση με τη συλλογή και διάθεση των ανωτέρω φωτοτυπιών ιατρικών συνταγών, καθώς επίσης και το καθεστώς λειτουργίας και χρηματοδότησής του. 

Επίσης για του λόγου το αληθές σχετικά με την φαρμακευτική περίθαλψη, σας αποστέλλουμε έγγραφα για ένα εκ των περιστατικών που αποδεικνύουν τις θέσεις της Ιατρικής Κοινότητας περί χορήγησης φαρμάκων μόνο από ιατρούς και για το ποιός θα επωμιστεί τα λάθη, για το οποίο ζητάμε και τη δική σας παρέμβαση για την επίλυσή του.
Κε Υπουργέ,

Ζητάμε ως υπεύθυνος Πολιτειακός παράγων να επιληφθείτε άμεσα και με αντίστοιχα πειθαρχικά μέτρα για την αδράνεια εφαρμογής της νομοθεσίας για τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή (πλην των ΜΗΣΥΦΑ, στα οποία σας ενημερώνουμε δεν περιλαμβά-νονται τα μη αποζημιούμενα φάρμακα από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, για τα οποία απαιτείται ιατρική συνταγή).


Κε Υπουργέ,

Επειδή το έγγραφο αυτό απευθύνεται και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως και σε άλλες ανεξάρτητες αρχές, τα στοιχεία είναι απαραίτητο να μας επιδοθούν, όπως έχει καταγραφεί στα ΜΜΕ.

Ζητάμε άμεση απάντηση, προκειμένου να προχωρήσουμε στην πλήρη επίλυση των θεμάτων που μας αφορούν ως επιστημονική τάξη, ώστε να προστατεύσουμε την απρόσκοπτη και επιστημονική δράση του ιατρού προς όφελος της Περίθαλψης και της Υγείας των πολιτών.

Θεσμική υποχρέωση των Ιατρικών Συλλόγων είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η προστασία της άσκησης της Ιατρικής επιστήμης. Σας γνωρίζουμε δε ότι -αν χρειαστεί- θα ζητήσουμε και την προστασία των Ευρωπαϊκών θεσμικών Ιατρικών οργάνων.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ     ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΩΦ


Κοινοποίηση:
Για άμεση διερεύνηση του θέματος, σε ότι αφορά τις αρμοδιότητές σας

- Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
- Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου