Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

«Γρίπη: 496 νεκροί συμπολίτες μετά το 2009»

ΙΣΑ: επικίνδυνες οι δηλώσεις Γεωργιάδη για μη εμβολιασμό
Αποφάσισα να γράψω αυτές τις λίγες λέξεις, αφού ανέγνωσα τη χθεσινή ανακοίνωση του ΙΣΑ στον εξής σύνδεσμο: http://www.isathens.gr/syllogos/arxeio-drasewn-isa/arxeio-syndikalistiko/3807-isa-dimosia-ygeia-emvolia-ellipsi.html


Στην ανακοίνωση αυτή σημείωσα τρεις ανακρίβειες επιστημονικής, αλλά κυρίως πρακτικής φύσεως, που έχουν σχέση με το αντιγριπικό εμβόλιο και συγκεκριμένα: με το χρόνο δημιουργίας αντισωμάτων μετά από αντιγριπικό εμβολιασμό, με τη διάρκεια της ανοσίας μετά από τον αντιγριπικό εμβολιασμό καθώς και όλο το σκεπτικό της ανακοίνωσης του ΙΣΑ για τις δήθεν δύο δόσεις εμβολίου . Η βιβλιογραφία της τελευταίας 7ετίας, τουλάχιστον , με άλλες πληροφορίες, πιο απλές και καλύτερα εφαρμόσιμες, μας φωτίζει. Σκοπός μου ΔΕΝ είναι να δώσω διάλεξη από αυτό τον ιστότοπο, αλλά να παρακαλέσω τους πάντες, όπου κι αν βρίσκονται, να είναι σοβαροί, ειδικότερα με τα θέματα δημόσιας υγείας, γιατί η Ελλάδα, ήδη, μετρά 496 νεκρούς μετά το 2009! 

Τόσο μεγάλος είναι ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που δηλώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη από το 2009 έως σήμερα. Πέθαναν 149 άτομα την περίοδο 2009-2010 και 180 την περίοδο 2010-2011.Η τελευταία ήταν η περίοδος που η κρίση επισκίασε τη γρίπη! Επίσης πέθαναν 56 την περίοδο 2011-2012, 49 άτομα την περίοδο 2012-2013 και 62 άτομα έως την 24η Φεβρουαρίου 2014.Από το 2009 και εντεύθεν καταλογίζεται στο κράτος μας, σε εμάς τους γιατρούς, στα ΜΜΕ και στους θιασώτες του αντιεμβολιαστικού κινήματος πληθώρα λαθών στους χειρισμούς για την πρόληψη μιας μόνον λοίμωξης, της γρίπης. 

Αν οι 496 είχαν εμβολιαστεί, θα ήταν μαζί μας σήμερα, όχι βέβαια όλοι, αλλά στην μεγάλη τους πλειοψηφία. Έχω την εντύπωση ότι οι παραπάνω αριθμοί ΔΕΝ είναι ευρέως γνωστοί. Το κράτος μας ειδικότερα, ΔΕΝ με έχει πείσει ποτέ για την επιτυχία των εμβολιασμών που είχε και έχει αναλάβει. Θυμίζω ότι MONO με το δαμαλισμό τα κατάφερε. Ας μην μιλήσουμε για το αντιφυματικό εμβόλιο (BCG) και το εμβόλιο της γρίπης Η1Ν1 του 2009.

Επιτρέψτε μου να παραθέσω μερικές αλήθειες μεγάλης χρηστικής σημασίας :

1/Ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης έναντι της γρίπης,

2/ Ο εμβολιασμός μπορεί και πρέπει να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης. Μακάρι να είχαμε εμβόλια στη διάθεσή μας σήμερα για να εμβολιάσουμε όλους όσοι έπρεπε, αλλά ΔΕΝ εμβολιάστηκαν,

3/Το επιδημικό κύμα της γρίπης στα τελευταία χρόνια συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,

4/ Η δραστηριότητα της γρίπης κορυφώνεται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,

5/Κυρίαρχο κυκλοφορούν στέλεχος είναι το Α(Η1Ν1)pdm09,που περιέχεται στο κυκλοφορήσαν εμβόλιο, το οποίο απουσιάζει εδώ και πολλές βδομάδες από τα φαρμακεία, λόγω εισαγωγής μικρότερων ποσοτήτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Αν τα ρεπορτάζ απέδωσαν με ακρίβεια, κάποιες δηλώσεις αρμοδίων για την έλλειψη των εμβολίων, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα συνεννόησης στη χώρα. 

Στην επόμενη περίοδο της γρίπης ,δηλαδή σε οκτώ(8) μήνες, θα γίνουμε καλύτεροι; Πολύ αμφιβάλω. Δεν γίναμε από το 2009 μέχρι τώρα και θα γίνουμε τώρα; Mακάρι να διαψευστώ εκτός κι αν πιάσουν δουλειά από τώρα οι υπεύθυνοι και όχι τον Σεπτέμβριο 2014. 

Ως ανήκων στη μεγάλη ομάδα των Παιδιάτρων του ιδιωτικού τομέα- που κάνουμε ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ στα 3 από τα 4 παιδιά της χώρας κι έχουμε πετύχει τη ζηλευτή εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού μας- δυσκολεύομαι να καταλάβω, γιατί, τόσοι ενήλικες, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, παραμένουν ανεμβολίαστοι ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΝΟΣΗΜΑ.

Κωνσταντίνος Καρύδης, Παιδίατρος- Λοιμωξιολόγος, kkarydis@otenet.gr

6 σχόλια:

  1. Ευτυχώς που βρέθηκε κάποιος συνάδελφος να διατυπώσει την υπευθυνη ιατρική άποψη....
    Δυστυχώς που δεν ανήκει στους υπευθύνους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΣΟ ΣΤΟΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ BLOG! ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΑΤΑ. ΤΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΝ ΔΗΝΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΦΩΤΙΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ,ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΣΥΣΚΟΤΙΖΟΥΝ.Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥΣ,ΓΙΑΤΙ ΦΩΤΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΜΠΛΕΚΕΙ.ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΥΓΕΝΗΣ ΗΤΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΙΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΧΟΛΙΟ: Τόσες πολλές βλακείες σε μία μόνο ανακοίνωση ιατρικού συλλόγου δεν έχω ξαναδεί.Μπράβο στον κ.Καρύδη που τις σχολιάζει με ευπρέπεια και τις αφήνει μακριά μας. ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι πρώην συνάδελφοι του ΙΚΑ,τί συνεισέφεραν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της γρίπης; Οι περισσότεροι ΧΑΠίτες και καρδιολογικοί άρρωστοι είναι ανεμβολίαστοι.Διαβητικό-εμβολιασμένο για γρίπη βρίσκεις με το κυάλι. Δυστυχώς φταίμε πρώτα εμείς οι γιατροί,όπως τολμά και λέγει ο αρθρογράφος.Για παράδειγμα, στο Λεόντειο Λύκειο της Αθήνας, όπου πηγαίνουν τα παιδιά μου,άλλα έλεγε ο νεαρός Καθηγητής Παθολογίας το πρωί στην ενημέρωση των γονέων στο Σχολείο το 2009 και άλλα έλεγε το ίδιο βράδυ στην τηλεόραση για την πανδημική γρίπη.Και για τους παιδιάτρους να πω κάτι.Εκείνος που διηύθυνε ιδιωτική παιδιατρική κλινική το 2009 όντας συνταξιούχος αναπληρωτής Καθηγητής -στη λεζάντα ξέχναγε το αναπληρωτής!!!- μας είχε φλομώσει με την αυτοπροβολή του και τις αρλούμπες που έλεγε για τη γρίπη,για το πότε βγάζουν δόντια τα παιδιά και άλλα χαριτωμένα,Σταματώ γιατί μπορεί να έχει και άνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΣ ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ασ διαβασει ο συνάδελφος λοιμοξιολόγος και λίγο τη βιβλιογραφία για την ισχύ των εμβολίων, τηην αποτελεσματικότητα, τις δύο δόσεις και πότε χορηγούνται τα εμβόλια, το ότι το BCG δεν παρέχει κάλυψη επαρκή και εμβολιασμένα παιδιά νοσούν...

    Δεν είναι κακό να διαβάζουμε....
    Και ερωτώ τον κο Λοιμωξιολόγο...από το κράτος περιμένει να πειστεί ένας λοιμωξιολόγος για τη χρησιότητα, την αποτελεσματικότητα, την προφύλαξη και την ασφάλεια των εμβολίων;....οοεο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απάντηση στο 5ο σχόλιο,έστω και σε ανώνυμο: Aν αυτά καταλάβατε.... ΕΣΕΙΣ,εγώ ΔΕΝ θα σχολιάσω.
    Για την περίπτωσή σας,το άρθρο μου θα είχε πετύχει , αν στο μυαλό σας είχε μείνει μια, μόνον, φράση,όπως την έγραψα ήδη: "Σκοπός μου ΔΕΝ είναι να δώσω διάλεξη από αυτό τον ιστότοπο, αλλά να παρακαλέσω τους πάντες, όπου κι αν βρίσκονται, να είναι σοβαροί, ειδικότερα με τα θέματα δημόσιας υγείας, γιατί η Ελλάδα, ήδη, μετρά 496 νεκρούς μετά το 2009!".
    Κ.Καρύδης,Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος,kkarydis@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή