Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥΓΥ - ΕΟΠΥΥ

ΠΟΥΓΥ - ΕΟΠΥΥ 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΟΠΥΥ 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η συγκυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζουν ακάθεκτοι την κατεδάφιση και τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας, που θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του «τερατουργήματος» νομοσχεδίου για την Π.Φ.Υ 

Είναι αδιανόητο και για πρώτη φορά συμβαίνει σε ευρωπαϊκή χώρα, να κλείνουν οι δημόσιες δομές υγείας, με πρόσχημα μια μεταρρύθμιση. Το Ν/Σ δεν περιέχει τις απαραίτητες οικονομοτεχνικές επεξεργασίες για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως αυτό της υγείας. 

Επειδή είναι αδύνατον οι νομικοί του Υπουργείου να αγνοούν τα στοιχειώδη προαπαιτούμενα, για να ευδοκιμήσει μια τέτοια τεράστια μεταρρύθμιση, κρίνουμε ότι είναι επιτηδευμένα αφελές, δεν είναι προχειρογράφημα, αλλά αφήνει επί τούτου κενά, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα …. ποιών άραγε; 

Ποιος ωφελείται από το σχέδιο νόμου; 

Σίγουρα όχι οι 11.000.000 πολίτες που μένουν χωρίς παροχές ΠΦΥ για όσο διάστημα χρειαστεί να επαναλειτουργήσουν, αν επαναλειτουργήσουν, οι 350 δημόσιες δομές υγείας που κλείνουν. 

Είναι σίγουρο πως δε θα μπορέσουν οι ιδιώτες ιατροί, τα υποστελεχωμένα ΚΥ και τα ήδη υπερφορτωμένα χωρίς προμήθειες Νοσοκομεία, να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες όλων των ασφαλισμένων για ΠΦΥ. 

Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε ενάντια στο κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και στις διαθεσιμότητες-απολύσεις στο χώρο υγείας. Ζητάμε η μεταρρύθμιση να γίνει με ανοιχτές τις μονάδες . Όπως ακριβώς γίνεται με τα Κέντρα Υγείας που σωστά μεταφέρονται χωρίς διαθεσιμότητα στις ΔΥΠΕ. 

Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; 

Είναι προφανές ότι η σύσταση, η λειτουργία και η αναδιοργάνωση των υφιστάμενων δομών ΠΦΥ δεν μπορεί να γίνει χωρίς σχέδιο, χωρίς Υγειονομικό χάρτη, χωρίς διασφάλιση πιστώσεων. 

Είναι επίσης προφανές ότι η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή, με το συγκεκριμένο Ν/Σ, θα οδηγήσει σε πλήρη διάλυση του συστήματος στο σύνολό του. 

Για όλα τα παραπάνω ζητούμε από όλους τους Βουλευτές, να καταψηφίσουν το Ν/Σ της ΠΦΥ. 

Βλέποντας την αδιαλλαξία του υπουργείου και την πρόθεσή του να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση, είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, που τουλάχιστον θα εγγυηθούν, την επαναλειτουργία των δημόσιων δομών υγείας, προς όφελος των πολιτών. 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ : 

1. Στις γενικές αρχές του άρθρου 1 παρ. 5
α) Όλες τις σχετικές υπηρεσίες με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – αγωγή και προαγωγή υγείας, πρόληψη, διάγνωση με πλήρη εργαστηριακό-διαγνωστικό τομέα, θεραπεία και αποκατάσταση κλπ

2. Στις γενικές αρχές του άρθρου 1 παρ. 5
ια) την Πρωτοβάθμια οδοντιατρική φροντίδα, με έμφαση την προληπτική οδοντιατρική, την ορθοδοντική και οδοντοπροσθετική παροχή.
Η ορθοδοντική και οδοντοπροσθετική παροχή προσφέρει σπουδαίο κοινωνικό έργο, που παρέχεται δωρεάν σήμερα από τις δομές του ΕΟΠΥΥ με χαμηλό κόστος για το δημόσιο, ενώ αντίθετα στον ιδιωτικό τομέα στοιχίζει πολύ ακριβά και είναι αδύνατο να πληρωθεί από τον ασφαλισμένο αλλά και από τον αγοραστή ΕΟΠΥΥ που δεν διαθέτει αυτά τα χρήματα και είναι απίθανο να τα βρει.
3. Στο άρθρο 17 παρ 1, Να προστεθεί η πρόταση αν μετά την πάροδο του 1 μήνα παρουσιαστεί καθυστέρηση στην τοποθέτηση του προσωπικού για οποιονδήποτε λόγο η αιτία, το προσωπικό μεταφέρεται αυτοδικαίως και υποχρεωτικά στις ίδιες μονάδες ΠΦΥ που υπηρετούσαν πριν, σε ισάριθμες και αντίστοιχες οργανικές θέσεις που είναι υποχρεωμένες οι ΔΥΠΕ να συστήσουν για το σκοπό αυτό μετά από υπουργική απόφαση σε διάστημα (1) μήνα από την ψήφιση του νόμου, διασφαλίζοντας την άμεση επαναλειτουργία των μονάδων της ΠΦΥ.
Εναλλακτικά των πιο πάνω μπορούν να αλλαχτούν: Οι ανωτέρω υπάλληλοι παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας επί (1) μήνα και εν συνεχεία μεταφέρονται/μετατάσσονται αυτοδικαίως μετά από αίτηση τους στις μονάδες που υπηρετούσαν, με τους όρους και τις προϋποθέσεις του επόμενου άρθρου σε ισάριθμες και αντίστοιχες οργανικές θέσεις που συστήνονται σε διάστημα (1) μήνα από την ψήφιση του νόμου κλπ
4. Στο άρθρο 17 παρ. 1 το προσωπικό τίθεται αυτοδικαίως σε καθεστώς διαθεσιμότητας από την ημερομηνία έκδοσης των διαπιστωτικών πράξεων και ανάρτησης τους στη διαύγεια.
Η έκδοση 8500 διαπιστωτικών πράξεων και η ανάρτηση τους στη διαύγεια είναι μια διαδικασία πρωτόγνωρη αφού θα είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό διαθεσιμότητα που επιχειρείται μέχρι σήμερα από ένα οργανισμό (τι θα συμβεί αν υπάρξει ένα έκτακτο γεγονός π.χ απεργία διοικητικών?).
5. Στο άρθρο 22 παρ 5 με δεδομένη την έλλειψη συμβάσεων στον ΕΟΠΥΥ, να προβλέπεται ο εφοδιασμός και εξοπλισμός των πρώην μονάδων του ΕΟΠΥΥ, από τις ήδη υπάρχουσες ενεργείς συμβάσεις των νοσοκομείων της αντίστοιχης ΔΥΠΕ, επιβαρύνοντας όμως τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Αυτό θα αφορά πάσης φύσεως υγειονομικό, φαρμακευτικό και λοιπό υλικό όπως (αντιδραστήρια, αναλώσιμα κλπ). Έτσι θα διασφαλιστεί η ομαλή επαναλειτουργία των μονάδων και η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες από την ΠΦΥ.
6. Στο άρθρο 3 να προστεθεί «Μετά την αξιολόγηση των δομών από τις ΔΥΠΕ (συγχωνεύεις κλπ) να μην υπάρξει καμία απόλυση εργαζομένου του ΕΟΠΥΥ»

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. ΕΟΠΥΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου