Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Έσπειρε ανέμους στον ΕΟΠΥΥ, θα θερίσει θύελλες ο Άδωνις


Τόσους μήνες, σπέρνει ανέμους στον ΕΟΠΥΥ ο Άδωνις Γεωργιάδης και τώρα θα θερίζει θύελλες. Με τις πολιτικές ντρίμπλες που έκανε στο χειρισμό των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, φθάσαμε σήμερα στο σημείο να έχει ξεκινήσει η περιβόητη «μεταρρύθμιση» στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να μην γνωρίζουμε πόσοι και τι είδους γιατροί θα εργαστούν στο νέο σύστημα!

Και δεν είναι μόνο αυτό. Όπως όλα δείχνουν στο σύστημα θα δεχθούν να μείνουν σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οι «τελειωμένοι» γιατροί. Δηλαδή, εκείνοι που είτε λόγω ειδίκευσης είτε λόγω ανασφάλειας, ικανοτήτων και όρεξης δεν επιθυμούν να συνεχίσουν το ιδιωτικό επάγγελμα. Επίσης, θα μείνουν όσοι είναι κοντά στη σύνταξη.

Είναι φύσει αδύνατον επιτυχημένοι επαγγελματίες γιατροί, με πελατεία και οι οποίοι βγάζουν σήμερα 4-5.000 ευρώ το μήνα να δεχθούν να ενταχθούν στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με το 1/4 των χρημάτων! Αυτό φυσικά ισχύει κυρίως και πάνω απ΄όλα για ιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων, αλλά και μαχόμενους κλινικούς, οι οποίοι έχουν καλή φήμη.

Εκτός βέβαια αν ορισμένοι αποφασίσουν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Δηλαδή, συνεχίσουν να διατηρούν παρανόμως το ιδιωτικό τους ιατρείο – μία λύση η οποία είναι αλήθεια ότι την έχω ακούσει από μερικούς. Άλλωστε και στο παρελθόν είχαμε και παράνομα ιατρεία γιατρών του ΕΣΥ…

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι την Παρασκευή έκαναν αίτηση ένταξης στο ΠΕΔΥ μόλις 392 γιατροί, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8% των γιατρών και ενώ η προθεσμία λήγει μεθαύριο 26 του μηνός. Ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι ο τελικός αριθμός δύσκολα θα ξεπεράσει τους 3.000.

Από την άλλη, βέβαια, ο νέος νόμος λέει ότι θα προσληφθούν νέοι γιατροί. Μόνο που ακόμη δεν γνωρίζουμε ούτε πόσοι, ούτε σε ποιες ειδικότητες, ούτε με ποια κριτήρια και διαδικασίες. Φυσικά, με τις χαμηλές αμοιβές που θα προβλέπονται το αναμενόμενο είναι να προσληφθούν κατά κύριο λόγο νέοι σε ηλικία γιατροί.

Αναμφίβολα είναι θετικό ότι θα έχουμε ηλικιακή ανανέωση του ιατρικού δυναμικού. Όμως, δεν θα προσλάβουμε τους καλύτερους και πιο έμπειρους γιατρούς. Αυτοί δεν θα έρθουν να δουλέψουν στο δημόσιο με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για 1.500 ευρώ το μήνα.

Εφόσον οι ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί έχουν πλαφόν 200 επισκέψεις το μήνα έχουν μικτό εισόδημα τουλάχιστον 200 επί 10 ευρώ, τουλάχιστον 2.000 ευρώ μόνο από τον ΕΟΠΥΥ! Και φυσικά ουδείς τους εμποδίζει να εξετάσουν και άλλους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, λαμβάνοντας όμως ξεχωριστή αμοιβή από τους ίδιους τους ασθενείς. Συνεπώς, οι καλοί, ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί θα επιδιώξουν να κάνουν σύμβαση και να διατηρήσουν την επαγγελματική τους ανεξαρτησία.

Συμπερασματικά, λοιπόν, βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις το ΠΕΔΥ να στελεχωθεί με τους καλούς γιατρούς. Ο Άδωνις Γεωργιάδης και η κυβέρνηση υπό το φόβο να μην δείξουν ότι κάνουν απολύσεις γιατρών, οι οποίοι δεν χρειάζονται και δυσαρεστήσουν τους δεξιούς συνδικαλιστές, έσπεραν ανέμους. Και τώρα θα θερίσουν θύελλες: Το ΠΕΔΥ κινδυνεύει εκ γενετής να εκφυλιστεί σε υπηρεσίες υγείας για αναξιοπαθούντες και ανασφάλιστους…


http://www.virus.com.gr/

5 σχόλια:

  1. Κατ' αρχας συναδελφε δεν μου αρεσει η λεξει ''τελειωμενος''.Δεν ξερω που εχεις σπουδασει ιατρικη μαλλον ρουμανια εμενα που σπουδασα Ελλαδα μου ελεγαν οτι η ιατρικη δεν πεθαινει ποτε.
    Ακου και κατι αλλο τωρα εγω ειμαι ενας απο τους τελειωμενους ιατρους που εσυ λες με μεταπτυχιακο τιτλο 15 εργασιες σε εσωτερικο και εξωτερικο και εισοδημα στο ιατρειο πανω απο 70.000 το χρονο και εκανα αιτηση στο συστημα για να παρω 15.000 το χρονο και ξερεις γιατι;
    Γιατι δεν υπαρχει μελλον στην χωρα μας συναδελφε γιατιο καποιοι μας θελουν αποικια και μας εκαναν ηδη αν δεν το καταλαβες.Αν οι γιατροι ειχαμε ομονοια και αλληλοεκτιμηση να εισαι σιγουρος οτι ο κ. υπουργος δεν θα περναγε κανενα μετρο και για κανεναν.Δες ποιους εξαιρεσε απο την διαθεσιμοτητα και κρατανε τα ιατρεια και θα καταλαβεις.Ολοι οι γιατροι στο πρωην ικα δεν εισαν το ιδιο μερικοι απο εμας δουλευαμε για τους αρρωστους και οχι για την τσεπη.
    Πανω απ' ολα ενοτητα και να παψουμε ο ενας να κατηγορει τον αλλο ειναι ντροπη ολοι εχουμε σπουδασει και εχουμε κουρασθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο συνάδελφε!
      Είμαι 55 ετών, έχω δηλαδή τουλάχιστον 10 χρόνια εργασίας ακόμη, έχω πολύ καλό ιατρείο μετά 22 χρόνια στην περιοχή μου, είμαι αριστούχος απόφοιτος της ιατρικής σχολής της Αθήνας, αριστούχος διδάκτωρ της ίδιας σχολής, έχω μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και θα μπώ στο σύστημα για ένα και μόνο λόγο: θα είναι η προσωπική μου αντίσταση στην ξένη εισβολή και κατοχή, στην kommandatur δηλαδή που διέταξε την απόλυσή μου!
      Αφελή (τουλάχιστον) συγγραφέα κ. Νεγκή , η αξιοπρέπεια έχει κόστος, εν προκειμένω βαρύ αντίτημο, αλλά κάποιοι θα το καταβάλουν, γιατί δεν μετριούνται όλα με το χρήμα! Με νοοτροπίες σαν τις δικές σου καταλήξαμε εδώ!

      Διαγραφή
    2. ΑΡΓΑ ΞΥΠΝΗΣΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ.
      ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ 22 ΧΡΟΝΙΑ;
      ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ 22 ΧΡΟΝΙΑ ΟΣΟ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ;
      ΒΕΒΑΙΑ ΑΦΟΥ ΕΣΥ[εννοω ολοι εμεις] ΠΕΡΝΟΥΣΕΣ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΟΙΑΖΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
      ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΕΛΟΣ ΞΥΠΝΗΣΕ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΕΞΕ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΣ,ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΑΝΤΑΤΟΥΡ ΠΟΥ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΟΥ[μας]
      ΚΡΙΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ,ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΔΗΛ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟ, ΘΥΜΟΜΕΝΟ , ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ[ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ] ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΝΕ ΩΡΙΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΑΣ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ.
      Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ.

      Διαγραφή
  2. 70.000 το χρονο και θα μπεις με 15.000 στο πεδυ, δυο τινα σημαινει...ή οτι τα υπολοιπα περιμενεις να τα βγαλεις μαυρα ή οτι δεν εχεις εμπιστοσυνη οτι χωρις την δεξαμενη του ικα πλεον δε θα γεμιζει το ιδιωτικο ιατρειο...οσο για τα περι αντιστασης τα αφηνω στην κριση των αναγνωστων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα Χρυσοστομε γιατί εδώ πιάσανε και τη Ρουμανία οι φωστήρες στο τάβλι, με τα μεγάλα βιογραφικά και μετά θέλουν και ενότητα. Είστε ρατσιστές κύριοι, αμέσως να περιθωριοποιήσετε και να βάλετε υποτιμητική ταμπέλα, εκεί στο θέμα Ρουμανία δεν έβαλες εξαίρεση ¨συναδελφέ¨, στον εαυτό σου βάζεις. Για δείξετε το πόθεν εσχες σας και μετά αρχίστε τα Ιατρικα ρατσιστικά σας σχόλια.

      Διαγραφή