Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΕΙΝΑΠ: Γιατί καθυστερεί η δημοσίευση στη Διαύγεια της απόφασης για εμβολισμούς στο ΕΣΥ;



Τον ιδιωτικό τομέα αλλά και στελέχη του υπουργείου Υγείας στοχοποιούν ευθέως κύκλοι της ΕΙΝΑΠ για το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνται εμβολισμοί σε δημόσια νοσοκομεία ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα και με αυτόν τον τρόπο να σώζονται αφενός ζωές και αφετέρου το ΕΣΥ να αποδείξει ότι μπορεί να είναι παρών σε δύσκολες επιστημονικές υποθέσεις. 

Την ίδια ώρα, ενώ η απόφαση για την διενέργεια εμβολισμών σε ιδιωτικό νοσοκομείο έχει δημοσιευθεί ήδη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η απόφαση για τη διενέργεια εμβολισμών σε δημόσιο νοσοκομείο, παρότι προγενέστερη, δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη.

Πριν από λίγες βδομάδες δημοσιεύτηκε επισήμανση της ΕΙΝΑΠ του «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ», για ποιο λόγο τόσα χρόνια δε γίνονταν εμβολισμοί στον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ» (είναι γνωστό ότι σώζονται ζωές από τα ανευρύσματα του εγκεφάλου εάν αντιμετωπιστούν έγκαιρα με εμβολισμό). Στο ίδιο σημείωμα διατυπωνόταν το ερώτημα: Ποιος αντιδρά στη δυνατότητα των δημοσίων νοσοκομείων για εμβολισμούς;

Επειδή η ανακοίνωση ήταν αρκετά αποκαλυπτική, με το σημερινό σημείωμα αναδεικνύεται και ο πραγματικός «ένοχος» γι' αυτό που συμβαίνει, όπως αναφέρει ο κ. Ηλίας Σιώρας, Μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ Γραμματεία του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας Αττικής, προσθέτοντας:

«Συγκεκριμένα: Στις αρχές του 2014 με απόφαση του ΚΕΣΥ δόθηκε η δυνατότητα και η άδεια διενέργειας εμβολισμών σε 2 νοσοκομεία.
Η υπ' αριθμόν 12 έγκριση του ΚΕΣΥ αναφερόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ώστε να έχει αυτή τη δυνατότητα. Η υπ' αριθμόν 13 αναφερόταν σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας. Υπ' όψιν ότι το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης έχει και στελεχικό δυναμικό και εξοπλισμό εδώ και πολύ καιρό και απλά περιμένει την απόφαση του ΚΕΣΥ να αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για να ξεκινήσουν οι εμβολισμοί.
Για το μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο η έγκριση υπ' αριθμόν 13 του ΚΕΣΥ που ελήφθη σε μεταγενέστερη συνεδρίαση έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ από το Μάιο του 2014».

Αυτά τα απλά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία, σημειώνει ο κ. Σιώρας, «καταδεικνύουν ότι η επιχειρηματική δράση στην υγεία είναι ένας από τους βασικούς 'ενόχους' για την εμπορευματοποίηση και τη στέρηση δωρεάν παροχών για τον κόσμο που υποφέρει. Τα σχόλια περιττεύουν. Είναι ευθύνη των φτωχών στρωμάτων να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. Όσοι μιλούν για 'υγιείς' επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας, απλά συντηρούν τη σημερινή κατάσταση».

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας γίνονται περίπου 1.200 εμβολισμοί το χρόνο, ενώ στην Αττική τέτοια δυνατότητα έχουν μόνο τρία Νοσοκομεία Δημόσια (Ερυθρός, 401 και 251 Αεροπορίας) και επτά (!!!) ιδιωτικά. Στη βόρεια Ελλάδα, ένα ιδιωτικό στη Θεσσαλονίκη και στη νότια μόνο το Πανεπιστημιακό της Πάτρας. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των επεμβάσεων γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.

Το κρατικό τιμολόγιο είναι 9.000€, όμως η εμπειρία δείχνει ότι το ελάχιστο κόστος για τον ασθενή είναι 20.000 και μπορεί μάλιστα να είναι πολλαπλάσιο σε περίπτωση επιπλοκών, οι οποίες είναι αρκετά συχνές. Μπορεί ο ίδιος ασθενής να χρειαστεί δύο ή και τρεις εμβολισμούς. Το μέσο κόστος για τους ασθενείς είναι περίπου 30.000€. Δηλαδή στις 1.000 επεμβάσεις περίπου στον ιδιωτικό τομέα x 30.000 για καθεμιά, το ετήσιο κόστος για τα ταμεία και τις τσέπες των ασθενών αγγίζει τα 30.000.000 €!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου