Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Ταξιδεύοντας στον κρατισμό

Τρία χρονια απο την βιαστική και αναγκαστική είσοδο του ΕΟΠΥΥ στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγειας και όχι μονο, ζούμε στους ρυθμούς του παραλόγου μιας αποτυχημένης συναυλίας αριθμών, ασθενών και πολιτικής ανωριμότητας. Οι δε μαέστροι , περαστικοί, φιλόδοξοι που στο τέλος φεύγουν χρεωμένοι με ενα κακό ήχο που ενόχλησε τους ακροατές.

Kostas MpentevisΗ συνένωση τριών ασθενών ταμείων (ΟΠΑΔΩΝ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) δεν ήταν δυνατόν να παράξει ενα υγιές (ΕΟΠΥΥ). Η συνένωση όλων, μετά των ταμείων οδήγησε στην ισορροπία προς τα κάτω όλων των ασφαλιστικών δεδομένων που υπήρχαν μέχρι στιγμής. 

Η ακόμα και σημερα ηλεκτρονική ανεπάρκεια του συστήματος να καταμετρήσει, να οργανώσει και να ελέγξει τη λειτουργία του ειναι εμφανής και θα έλεγα όχι χωρις δόλο μιας και ενα σωστό ηλεκτρονικό σύστημα θα έπιανε τους κλέφτες, θα οργάνωνε τη λειτουργία των "παρόχων" και θα γνώριζε τις ανάγκες των ασφαλισμένων ασθενών του. Αντ΄ αυτού επικράτησε η ασυδοσία και ο νόμος της ζούγκλας. Ο δυνατότερος κερδίζει, ο ισχυρότερος αποφασίζει και το δίκαιο ψάχνεται σε κάτι γραφικά στοιχεία που δεν τα ακούει κανείς.

Τρανό παράδειγμα εμεις οι εργαστηριακοί ιατροί "πάροχοι", για να αποφύγουν κάποιοι τον όρο "ιατροί" βρήκαν τον όρο "πάροχοι" . Ετσι μπορείς να προσφέρεις υπηρεσίες υγειας στο κράτος ακόμα κι αν δεν είσαι Ιατρος. Αρκεί να έχεις μια ιατρική εταιρία στο όνομα σου. Μπορείς να διαχειρίζεσαι δηλαδή, υπηρεσίες υγειας με καθαρά και μονο τεχνοοικονομικά κριτηρια όπως το μπακάλικο που έχεις ή το εργοστάσιο σου ή οποιαδηποτε άλλη δραστηριότητα σου. Και βέβαια δε φταίνε οι πάροχοι που μπούκαραν στο σύστημα υγειας. Επενδυτές τους ανεβάζουν, επενδυτές τους κατεβάζουν. Κάποιοι τους άφησαν να μπουν, να φέρουν ανάπτυξη, να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες υγειας............ 

Ο λογαριασμός όμως ήρθε κατευθείαν στους πολίτες, ασφαλισμένους, ασθενείς και ιατρικό προσωπικό βέβαια. 

Η ανεξέλεγκτη επιτρεπόμενη είσοδος κεφαλαίων στο χώρο μας, δημιούργησε τεράστιες μονάδες που έπρεπε όμως να επιβιώσουν με αυτονόητο να αυξηθούν και οι απαιτούμενες ιατρικές πράξεις.

ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ . η τεχνητή αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών για να αποσβεστούν τα κεφαλαία έφερε αιμορραγία στα ασφαλιστικά ταμεία με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων ιατρων και υπόλοιπου προσωπικού στις μεγάλες ιδιωτικές μονάδες. Ταυτόχρονα θέσπισε την απρόσωπη άσκηση της ιατρικής πράξης ώστε ο ασθενής να μη γνωρίζει το γιατρό του και να μην τον χρειάζεται κι ολας. Και αυτα δεν έγιναν εν άγνοια του ιατρικού κόσμου , θα έλεγα διακριτικά, οτι έγιναν με την ανοχή του μιας και κάτι ψίχουλα τσιμπολογουσαμε κι εμεις απο την τεχνητή αύξηση ιατρικών πράξεων.

Φτάνουμε λοιπόν το 2013 όπου οι φίλοι μας και προστάτες μας τροϊκανοί μας υποχρεώνουν να ξοδέψουμε ενα συγκεκριμένο προϋπολογισμό που ειναι το μισό απο αυτόν που εφαρμόζουν αυτοί στα δικά τους πολιτισμένα κράτη σύμφωνα με τον Ο.Ο.Σ.Α. 


ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ. Επειδή λοιπόν ο πατέρας ειναι κλέφτης οι γείτονες καταδικάζουν τα παιδιά του να μην τρωνε καθε μέρα, αλλα μια στις τρεις μέρες....... Ήρθε λοιπόν ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ που η πολιτική ηγεσία δέχθηκε , ψήφισε και εφάρμοσε. Το 2013 λοιπόν μιάς και τα μηχανογραφικά συστήματά δεν μπόρεσαν να πιάσουν τους κλέφτες εφάρμοσε το δημοκρατικό και πολιτισμένο μέτρο του κουρέματος (claw back) του 50% της εργασίας των "παροχών" της. Κι ετσι ενα εργαστήριο με τζίρο 10.000 το μήνα εισέπραξε 5.000, ενα άλλο με 40.000 εισέπραξε 20.000 κι ενα πιο νέο με 2.500 τζίρο εισέπραξε 1.250 ευρώ το μήνα , αφήνοντας απλήρωτη δεδουλευμένη εργασία, αφήνοντας ανεξελεκτη την συνταγογραφιση, επιβραβεύτηκε ο παραβάτης και ο καθαρός ιατρός μοιράστηκε το κόστος της κλοπής του γείτονα παραβάτη. 

ΤΡΙΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ. Επειδή στην πολυκατοικία κάποιος κλέβει το ρεύμα και δεν θελουμε να τον πιάσουμε μοιραζομαστε όλοι το κόστος του ρεύματος .........
Ερχόμαστε λοιπόν στον Αύγουστο του 2014 που ξαφνικά η πολιτική ηγεσία ψηφίζει (Κατά λάθος; Σκόπιμα; Εκδικητικά; Υποχρεωτικά; ) ενα νόμο που :
Βάζει όριο τζίρου στον καθε καταναλωτή "πάροχο" με αποκλειστικά πληθυσμιακά κριτηρια.
Βάζει όριο στην συνταγογραφιση των παραπεμτικων του ΕΟΠΥΥ με κριτηρια που προσπαθούν να προσεγγίσουν τα επιστημονικά.
Πάγια ζητούμενα ιατρικών συλλογων και επαγγελματικών οργανώσεων σχεδόν μια δεκαετία ψηφίζονται ξαφνικά και θαρρεί κάποιος οτι έγινε μια μπολσεβιστικη επανάσταση εκεί ψηλά στις ηγεσίες των υπουργείων.

ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ. Ο νομος με ισχύ μονο το 2014 δεν εφαρμόστηκε ποτέ , χρειάστηκε να γκρινιάξουν κάποιοι μικροί και ασήμαντοι, να επέμβουν οι ιατρικοί σύλλογοι για να δοθεί το ενα κομμάτι του νόμου (πλαφόν) δεκαπέντε μέρες πριν τη λήξη του. 

Κι Έρχομαι στην ουσία. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 μας ανακοινώθηκε παράνομα ενα claw back της τάξης του 51% με νομο προγενέστερο του 2243. Στο τέλος του 2014 μας ανακοινώνεται ενα πλαφόν που ξεκινάει απο 40% και φτάνει στο 60% κούρεμα ανάλογα τη γεωγραφική περιοχή που αναφέρεται. Το συνολικό αποτέλεσμα το ίδιο. Ετσι τουλάχιστον φαίνεται επιφανειακά. 

Ειναι όμως ετσι ;

Απο τον Αύγουστο του 2014 και μετα γνωρίζαμε όλοι κλινικοί και εργαστηριακοί τον 2243 και οφείλαμε να τον εφαρμόσουμε. Άρα οφείλαμε εμεις οι εργαστηριακοί να διαχειριστούμε ανάλογα τους ασθενείς μας μετα το όριο του πλαφόν που δεν μας είχε γνωστοποιηθεί αλλα μας είχε περιγραφεί με προσέγγιση του 5-10% και οι κλινικοί βέβαια να συνταγογραφούν παραπεμτικα σύμφωνα με τις οδηγίες του 2243. Μη ξεχνάμε και την υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ που ποτέ δεν αναλήφθηκε να τα εφαρμόσει ολα αυτα απο 1/9/2014 στο μηχανογραφικό του σύστημα. 

Το 50% οριζοντιο κούρεμα κρύβει μέσα του ακόμα ενα 60-70% κόστος που ποτέ δε θα πληρωθεί επειδή μιλάμε για δεδουλευμένη εργασία. Έχουμε εκτελέσει δηλαδή εξετάσεις 10.000 ευρω άρα έχουμε ξοδέψει 6.000-7.000. Το κούρεμα λοιπόν του μισού τζίρου κρύβει και ενα έξοδο που φτάνει στο 25-30% του συνολικου τζίρου μας που κανείς δεν ασχολείται παρά μονο εμεις που το χρεωθήκαμε. Άρα το οριζόντιο κούρεμα του πενήντα τοις εκατό ειναι ουσιαστικά της τάξης του εβδομήντα με ογδόντα τοις εκατό του τζίρου μας. 

Ας δούμε τωρα το πλαφόν. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμη που εφαρμόζεται ειναι το ίδιο πράγμα . Αποτελεί μια μορφή οριζόντιου κουρέματος με βάση πληθυσμιακά κριτηρια . Κάποιοι νομοί πέφτουν στο 45% κούρεμα και κάποιοι ανεβαίνουν στο 55% . Εχει κι αυτο μια μικρή αξία βέβαια που αξίζει να σημειωθεί. 

Νομοί με μεγάλο αριθμό εργαστηρίων και με σχέση εργαστηρίων / ασθενη μεγαλύτερη απο άλλους νομούς έχουν μικρότερα πλαφόν, άρα μεγαλύτερο κούρεμα. Ειναι όμως και αυτές οι περιοχές που λόγω πολλών "παρόχων" αύξησαν και την προκλητή ζήτηση που κατα βάθος μας βόλεψε όλους λιγο πολυ. 

Ερχόμαστε τωρα στο 2015. Η ψήφιση και εφαρμογή ενός Καινούργιου νόμου ειναι αδύνατον να γίνει με τις παρούσες πολιτικές παραμέτρους. Η υπογραφή επίσης μιας σύμβασης των "παρόχων" με τον ΕΟΠΥΥ πάλι καθίσταται πολυ δύσκολη, τόσο λόγω πολιτικών εξελίξεων όσο και λόγω της αποικιοκρατικής φιλοσοφίας που ο ΕΟΠΥΥ δείχνει δημοσιοποιώντας μια σύμβαση που θα τη ζήλευε ο Στάλιν. 

Άρα πάμε για μια παράταση της υπάρχουσας σύμβασης που εχει ήδη μονομερως καταστρατηγηθεί απο τον ΕΟΠΥΥ. 

Πρεπει λοιπόν να πάρουμε όλοι μια θέση ξεκάθαρη και οριστική. Θελουμε να γυρίσουμε στο claw back και να μοιραστούμε οριζόντια το κόστος της διαφθοράς ; Ή θελουμε να έχουμε ενα πλαφόν και συνταγογραφικους κανόνες απο την αρχή του έτους και να βαδίσουμε με αυτόν τον κανόνα ;

Ειναι το πρώτο ερώτημα που πρεπει όλοι μας να απαντήσουμε αμεσα. 
Ειναι η πρώτη πρόκληση που μας φέρνει η πολιτικοοικονομική πραγματικότητα. Θελουμε να μοιραζόμαστε όλοι το κόστος της διαφθοράς ή προτιμάμε έναν κανόνα έστω και φτωχό, που θα μας επιτρέψει να πληρωνόμαστε τις εξετάσεις που εκτελούμε;

Δυο ειναι τα δόγματα τόσο της ευρωπαϊκής ενωσης όσο και του Συντάγματος . Η ελεύθερη επιλογή ιατρού και η πληρωμή κατα πράξη και περίπτωση.

Το πλαφόν όσο και να ακούγεται σοβιετικού τυπου μέτρο μας εξασφαλίζει και τα δυο παραπάνω δόγματα. Βέβαια και υπάρχουν και άλλες προτάσεις και μέτρα που μπορούν να καθαρίσουν την αγορά και να σταθούν όρθια και σωστά, διασφαλίζοντας υγιές περιβάλλον αλλα κάποιοι δε το θέλουν, κάποιοι τα αρνούνται και σίγουρα θέλει αγώνες πολλούς και δυνατούς για να τα καταφέρουμε. Υπάρχει το κλιμακωτό rebate κτλ.

Το πλαφόν κατα τη γνωμη μου θα φέρει αργότερα, μακροπρόθεσμα την ισορροπία που όλοι μας συζητάμε και κανείς δε τολμά να αγγίξει. Με συνεχώς μειούμενο προϋπολογισμό θα μειώνεται και το πλαφόν ετσι ώστε τον πρωτο χρόνο να τελειώνει σε όλους μικρούς και μεγάλους στις 15 του μήνα , το δεύτερο χρόνο στις 10 του μήνα και τον τρίτο χρόνο θα τελειώνει την πρώτη βδομάδα. Άρα τα ιατρεία μας θα υποχρεωθούν να απεξαρτοποιηθουν απο τον πενηντάχρονο κρατισμό και το διάσημο πλέον χαρτάκι. Η αγορά θα βρει τις ισορροπίες της και θα κατανεμηθεί με αντικειμενικά και επιστημονικά κριτηρια η πραγματική πίτα των εργαστηριακων εξετάσεων. Όσο μικρή και να ειναι αυτη η πίτα θα μας ωριμάσει και θα απορρίψει την υπερσυνταγογράφηση , θα ξεφορτώσει την κατευθυνόμενη συνταγογραφία και θα πλησιάσει την αξία του ιατρού επιστήμονα που εργάζεται, ασχολείται και συμμετέχει στην νόσο του ασθενη του και θα απορρίψει τον διαχειριστή αριθμών και το απρόσωπο σούπερ μάρκετ υγειας. 

Πιστεύω λοιπόν οτι δε χωράνε πισωγυρίσματα και αναμασήματα εγωκεντρισμού αυτη την ώρα. Έχουμε ενα ΦΕΚ που όσο και να μας αδικεί πρεπει να εφαρμοστεί. Πρεπει να παλέψουμε όσοι πιστεύουμε στην καθαρή ιατρική χωρις κρατισμούς και μεσάζοντες. Οι αδυναμίες του παρα πολλές και αντικειμενικές. Ειναι όμως διαπραγματεύσιμες , ειναι μαχητές, ειναι αξίες αγώνα και προσπάθειας. Αυτο όμως που δεν πρεπει να χάσουμε ειναι ο βασικός πυρήνας της συζήτησης. Ειναι το ΦΕΚ 2243 -18/8/2014 που μας αφήνει έστω μια ελπιδα να μιλήσουμε και να αντισταθούμε στον αφανισμό που μας υπόσχεται το claw back η οτι άλλο επινοήσουν οι φωστήρες των υπουργείων.

Το σημαντικο επισης κομματι του 2243 δεν ειναι το πλαφόν αλλα οι περιορισμοί συνταγογραφησης. Εάν εφαρμοστουν, το παραπεμτικό του ΕΟΠΥΥ δεν θα είναι πια προϊόν οικονομικής διαπραγμάτευσης και αιτία δημιουργίας υπόπτων συναλλαγών . Η αγορά των διαγνωστικών εξετάσεων θα καλύπτεται κρατικά για τις σημαντικές και επείγουσες εξετάσεις και το κομμάτι της περαιτέρω συνταγογραφίας θα εκτελείται ιδιωτικά και ελεύθερα. Εάν τα κριτηρια - πρωτόκολλα ειναι επιστημονικά και στηρίζονται σε διεθνή πρότυπα και δεδομένα, τότε η ιατρική πράξη δε θα εχει επιστημονικές αλλοιώσεις . Σίγουρα ο κύκλος εργασιών μας θα μειωθεί αλλα θα περιοριστεί κυρίως το κομμάτι του κρατισμού , το κομμάτι που εξαρτιόμαστε απο τα ασφαλιστικά ταμεία. Θεωρω οτι στις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες με τις συγκεκριμένες παραμέτρους της διαφθοράς στο χώρο μας ειναι μια απο τις λύσεις που μπορούν να δωθουν αμεσα και αποτελεσματικά. 

Επιμένοντας στην αύξηση του προυπολογισμού του ΕΟΠΥΥ στα κατώτερα όρια του αντίστοιχου του Ο.Ο.Σ.Α , επιμένοντας σε σοβαρούς και αποτελεσματικούς ελέγχους , επιμένοντας στην μόνιμη εγρήγορση μας σε οτι αδιαφανές , υπερβολικό και ύποπτο εμφανίζεται δεν σταματάμε .

Σίγουρα δεν επαναπαυόμαστε, δεν χαλαρώνουμε και δε γυρίζουμε πλευρό. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για ενα αντικειμενικό, καθαρό και ανεξάρτητο απο καθε κρατισμό σύστημα . Αλλα πέρα απο τα όνειρα μας πρεπει να πατήσουμε στην πραγματικότητα του σημερα που αν δεν την αντιμετωπίσουμε σωστά δεν θα υπάρχουμε στο άμεσο μέλλον.

Καλώ όλους όσους αισθάνονται οτι θέλουν να δουλεύουν καθαρά και να εξυγιάνουν το σύστημα, να ειναι παρόντες στην διεκδίκηση της εφαρμογής του 2243 σε ολα του τα επίπεδα.

Αυτη την χρονική στιγμη, σε αυτη την πολιτική συγκυρία , ανάμεσα στις συμπληγάδες που μας έχουν στριμώξει δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές εσωστρέφειες, πρεπει να κοιτάξουμε το δάσος που ειναι η ειδικότητα μας, η γνώση μας και η ιατρική μας ιδιότητα .

Μην παραδώσουμε την τελευταια μας ελπιδα στους άλλους.

ΚΩΝ/ΝΟΣ Κ. ΜΠΕΝΤΕΒΗΣ 
ΙΑΤΡΟΣ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ - ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

Γραμματεας ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Αρκαδίας 
Πρόεδρος ΠΕΕΒΙ.

22 σχόλια:

  1. Πιέστε για το πλαφον του 2015 ώστε να ανακοινωθεί τωρα και οχι τον Δεκέμβριο. Είναι η ύστατη ελπίδα των εργαστηρίων .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ.ΙΩΑΝΝΙΝΑ21 Δεκεμβρίου 2014 στις 6:05 μ.μ.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΟΥ. ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ,ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ << ΜΙΚΡΟΝΟΟΥΣ>> &<<....................>> ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόβλεψη για τα νέα εργαστήρια ώστε να έχουν βιώσιμο plafond δεν πρέπει να υπάρξει?
    αλλιώς η όλη τοποθέτηση μου θυμίζει την ατάκα ο ολυμπιακός και το αιγάλεω να κερδάνε και οι άλλοι να πάνε να .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει κι ένα ακόμη δόγμα της Ε.Ε, αυτό του ελεύθερου ανταγωνισμού που καταλύεται βάναυσα από το plafond, πόσο μάλλον όταν στον καθορισμό του το μόνο δεδομένο που λαμβάνεται υπόψιν είναι οι παρελθοντικές υποβολές. Ουδείς ενδιαφέρθηκε στον καθορισμό του plafond για τα νέα εργαστήρια καθώς και για παράγοντες ποιότητας στις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες! δεν πουλάμε πατάτες! ασθενείς εξετάζουμε! είτε έχεις μαγνητικό τομογράφο καινούριο είτε σαπάκι 20ετίας ίδια η αποζημίωση! σε λίγο το επίπεδο του εξοπλισμού θα συγκρίνεται μόνο με αυτό της Κουβας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα καλά οι ασθενείς που πάνε σε κάποιον με παλιό μαγνητικό ή σε έναν με καινούργιο??
      Αρχίσανε τα μηνύματα περί ποιότητος τυχαίο ??

      Διαγραφή
    2. ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ.

      Διαγραφή
    3. ΩΧ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙ ΒΡΟΝΤΟΣΑΥΡΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ!

      Διαγραφή
  5. Αγαπητέ κ Μπεντεβή επιτρέψτε μου να διαφωνήσω σε αρκετά σημεία στην εκθεσή σας.
    1. Εάν δεν υπήρχε ο όρος πάροχος ήταν πιο επικίνδυνο να αναφερόμαστε σε κάθε γιατρό, καθόσον ο ΕΟΠΥΥ παρόχους πληρώνει και όχι τον κάθε γιατρό ξεχωριστά. Πώς θα πληρώνονταν μεγάλα διαγνωστικά που απασχολούν πολλούς γιατρούς? Δεν είναι λάθος ο όρος λοιπόν.
    2. Δεν μας ενδιαφέρει γιατί υπάρχουν οι μεγάλοι ,ελεύθερη οικονομία έχουμε δεν γίνεται να απαγορευθεί η παρουσία τους. Αυτό που μας ενδιαφέρει και πρέπει να τονίζουμε είναι ότι δεν λειτουργούν όσο νόμιμα προβλέπεται και εκεί πρέπει να επικεντωθούμε.πχ γνωρίζετε εσείς η ο ΠΙΣ ότι αναγκάζουν τους γιατρούς σε 10 λεπτο υπέρηχο είτε προλαβαίνουν είτε όχι? σε κάποια δε άκουσα ότι το κανανε 5λεπτο !! Αρκετά δε δέχονται παραπεμπτικά πχ για υπέρηχο ανω κάτω κοιλίας αλλά όχι για θυρεοειδή το γνωρίζετε? Αν ναι τι κάνετε αν όχι δεν δικαιολογείσθε.
    3. Κατά την γνώμη μου το πλαφον είναι ο δουρειος ίππος. Σε λίγο καιρό αν συνεχίσουμε έτσι οι καινούργιοι θα κλείσουν και μετά θα δείτε πως θα αρχίσει σιγά σιγά και των υπολοίπων το ξήλωμα με τις ΙΕΕ την επιτροπή διαπραγμάτευσης κλπ κλπ γιαυτό και οι μεγάλοι δεν αντέδρασαν ίσως πήραν και κάτι ακόμα-τις ενδονοσοκομειακές?-θα το δούμε
    4. Με την αναπροσαρμογή των τιμών και τον λεγόμενο κόφτη δεν υπάρχει περίπτωση να καλύπτει κάποιος το πλαφόν του ή μήπως δεν συμφωνείτε ??
    5. Σε αυτό το κράτος δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει κάποιος το πολιτικό κόστος ο ασθενής να τα πληρώνει από την τσέπη του ειδικά σε τέτοια χρονική συγκυρία , οπότε θα μας χρησιμοποιούν συνέχεια μα συνέχεια ως κορόιδα για την κοινωνική πολιτική τους.
    6. Γιατί δεν ενημερώνετε τον κόσμο για πιό καίρια προβλήματα πχ τι είναι το νούμερο που λέμε πλαφόν ? καθαρό μεικτό ? τι είναι?
    7. Προτάσεις έχω και κάποια στιγμή θα τις καταγράψω προς το παρόν περιμένω από εσάς και από όσους έχουν εξέχουσες θέσεις.

    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοί εργαστηριακοί ιατροί πάρτε το χαμπάρι ότι το κράτος δεν θέλει και οι πολίτες δεν έχουν χρήματα για να συντηρήσουν 4000 ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

    Επίσης εάν ενδιαφέρεστε για την υγεία των πολιτών θα περίμενα να αγωνίζεστε περισσότερο για κανόνες λειτουργίας και ποιότητα στα εργαστήρια, αφήνοντας πίσω την νοοτροπία παρελθόντος, που σκοπό είχε τις περισσότερες φορές μόνο το κέρδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αναρωτιομουν .Τι ειναι αυτο το πρασινο που πατησα σημερα??Η χολη σου ειναι μαστορα.......Φαε λιγο ξυδι ..

      Διαγραφή
    2. Δεν βλέπω κάποιο επιχείρημα για το σχόλιο, δεν περίμενα βέβαια και κάτι καλλίτερο, γιατί αυτό πρέπει να είναι το επίπεδό σου.

      Διαγραφή
    3. Πολυ μεγαλο ενδιαφερον για τους πολιτες ,βλεπω.Μηπως ειναι απο τη συνηθεια να παιρνουμε δεκαρικακι-εικοσαρικακι για να πουλησουμε εκδουλευση για τζαμπα εξετασεις?? Πηξαμε στους προστατες κλινικους.!!!

      Διαγραφή
  7. Μα για να βελτιώσεις την ποιότητα πρέπει κυρίως να ξοδεύεις και λεφτά δεν το γνωρίζεις αγαπητέ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόλις κλείσουν τα μισά και πιο αδύναμα εργαστήρια το πλαφόν θα διπλασιαστεί.
    Μόλις κλεισουν τα πολύ παλιά εργαστήρια και πάρουν σύνταξη οι πλούσιοι κάτοχοι τους τότε κάτι μπορεί να αλλάξει
    Αυτό που δεν καταλαβαίνω εγώ είναι πως γίνεται να έχεις κέρδος έστω και μικρο αν τηρείς όλες τις προδιαγραφές ISO ΙΕΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΦΟΡΟΥΣ κτλ. κτλ.. με τις τιμές και τα κοψίματα του ΕΟΠΥΥ καθώς και με την οικονομική ανέχεια.
    Και κατι δικό μας τώρα ... τα αιμοληπτήρια πρέπει να υπάρχουν??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αφελές να πιστευεις ότι αν κλείσει δίπλα σου ο καινούργιος η ο παλιός θα έχεις περισσότερο πλαφόν !! Το πλαφόν κάθε χρόνο θα είναι και μικρότερο!! αφού οι προυπολογισμοί μειώνονται.Τώρα αν εννοείς αιμοληπτήρια αυτά που προβλέπει ο νόμος όπου δεν υπάρχει εργαστήριο σε βουνά πχ γιατί όχι , εξυπηρετούν τον πληθυσμό.Εάν όμως εννοείς τους συναδέλφους που απλά φυγοκεντρούν το αίμα και το στέλνουν, οι απόψεις είναι πολλές.

      Διαγραφή
  9. Όλα τέλεια τα βρίσκεις και τα νέα εργαστήρια ετοιμαζόμαστε για λουκέτο. Αίσχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ζητησα να ξεφυγουμε απο την εσωστρεφεια μας και να κοιταξουμε αντικειμενικα μπροστα , να ξεφυγουμε απο κρατισμους τυπου πλαφον κτλ. οποιος επωνυμα θελει καποια διευκρινιση στη διαθεση σας. δε θα σχολιασω ανωνυμα σχολια.
    ευχαριστω πολυ.
    Κωστας Μπεντεβης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συζήτηση γίνεται κ.Μπεντεβή μην παρεξηγειτε τις αναρτήσεις, δεν σας έβρισε κάποιος. Οι ερωτήσεις είναι λογικότατες γιατί πρέπει να είναι επώνυμες ? εκτός αν θεωρείτε ότι είναι προβοκάτορας όποιος ρωτάει για το πλαφόν του 14 ή του 15 ?

      Διαγραφή
  11. το πλαφον του 15 τωρα .. τα αλλα ειναι ευχες. κε μπεντεβη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Μπεντεβή αν θέλετε σχολιάζετε τα παρακάτω
    1) το πρόβλημα ΕΟΠΥΥ λύνεται αυτόματα με μη υπογραφή σύμβασης από κανένα . Γίνεται ?
    Θίγονται οι αθηναίοι, έχουν δίπλα τους τις διαγνωστικές αλυσίδες.... αλλά έχει μεγαλύτερο πρόβλημα ο ΕΟΠΥΥ γιατί η ενδοχώρα και τα νησιά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, π.χ η Λέρος, τα χωριά της Φωκίδας, εκεί ποιά αλυσίδα θα πάει ?
    Δεν μπορούμε να συνενοηθούμε.....
    2) Η υπέρβαση θα μπορούσε να αναγράφεται ανά ομάδα παρόχων ποσοστιαία δίπλα στο αρχικό ποσό που τους έχει προυπολογισθεί , ώστε να κάνει μπαμ ποιός τα κονομάει.....σιωπή από όλους,
    αυτό μπορεί και να λεγεται ξέπλυμα..Να το πω αλλιώς, πάροχοι είναι και οι δομές του ΕΣΥ εδώ να δεις πάρτυ, αλλά η υπέρβαση γιατί δεν αναφέρεται ?
    ο αδύναμος κρίκος λέγεται "βιοπαθολόγοι"
    3) Οι Ιατρικοί σύλλογοι θα μπορούσαν να πάρουν ενεργό θέση στα θέματα μας. Δείτε πόσοι αναφέρουν κάτι και τι , στο ιστότοπο τους. Γιατί ?
    Στα ΔΣ τους είναι ελάχιστοι βιοπαθολόγοι και έχουν τη σύγχυση να θεωρούν τους μονοθεματικούς του ΕΣΥ με πλήρη άγνοια της "ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ" ως βιοπαθολόγους.... αλλοίμονο....
    4) Ο ΕΟΠΥΥ κατρακυλάει συνεχώς και μονότονα υπέυθυνοι γι αυτό είναι οι Βιοπαθολόγοι , με ένα γιατρό και ένα παρασκευαστή κάνουν το πάρτυ της ασυδοσίας.....Και ποσό τους συμφέρει η ποσοστιαία υπερσυνταγογράφηση ?
    Τα νοσοκομεία που στο κλειστό νοσήλιο σκωληκοειδεκτομής κάνουν μοριακή βιολογία ηπατίτιδας, αντοχής στα αντιβιοτικά και ότι άλλο τους κατέβει ? ή μήπως η ταυτοποίηση , οι πολλαπλές αιμοκαλλιέργειες κλπ καλύπτονται από το 5.22 ?
    Και βέβαια μιλάμε για κάτι που στις διαγνωστικές αλυσσίδες είναι άγνωστο. Αλλοίμονο ....
    5) τα λάθη του ΕΟΠΥΥ σταθερά φορτώνονται στους 4000 μονοπρόσωπους βιοπαθολόγους Τιμωρούνται, απειλούνται, εκβιάζονται...
    οι μάγοι διοικητές του με τις διθυραμβικές τους ανακοινώσεις , δες Βουδούρη.. γιατί δεν έχουν καμμιά συνέπεια, εδώ δεν υπάρχει όλιγωρία , ανεπάρκεια , λάθος,,, και γιατί αλλάζουν κάθε χρόνο? για όλα φταίνε οι βιοπαθολόγοι και δώστου οριζόντιες ή ότι αλλο περικοπές..και έχουν ένα προυπολογισμό περίπου 5%...
    Για δες τι κάνουν τα μυρμήγκια...
    6)πλαφόν στα διαγνωστικά κέντρα έχει μπει ? ισχύει ? ή γίνεται ένα έξυπνο by pass των "μικροβιολογικών εργαστηρίων "
    Με χαρά θα διάβαζα τις απόψεις σας σε ουσιαστικές "λεπτομερειες"
    με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΠΙΤΕΛΟΥς...ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΕ ΜΟΥ.ΔΥΣΤΥΧΩς ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΔΩΣΜΕΝΟ..ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΥΓΕΙΑ ΔΙΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΖΩΕς ΜΕ ΤΟΥς ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕς ΜΑΛ...ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ...ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ,ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕς ΚΑΙ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΦΑΡΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ.ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕς ΣΧΕΣΕΙς, ΚΑΦΕΔΑΚΙΑ, ΠΑΡΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΣΕ ΝΕΟΥς ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥς ΠΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ...ΒΡΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΘΕΛΟΥΝ.ΟΥΣΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή