Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Σχέδιο νόμου Βορίδη για μονιμοποίηση γιατρών ΕΣΥ και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου υγείας.

DOCMED

ΑΡΘΡΟ 9

ΚΑΛΥΨΗ ΘΕΣΕΩΝ

1. Η παράγραφος 6 του άρθρου 26 του ν. 2519/1997 (Α’ 165), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

α. Οι θέσεις ιατρών υπαίθρου προκηρύσσονται πέντε μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των ιατρών, που υπηρετούν σε αυτές. Μετά τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης για τις θέσεις περιοχές, ή άγονες και προβληματικές σύμφωνα με το π.δ. 131/1987 (Α’ 73), καθώς και στα χαρακτηρισμένα ως άγονα Περιφερειακά Ιατρεία, ανακοινώνεται πρόσκληση

ενδιαφέροντος, στην οποία προτεραιότητα έχουν οι αιτούντες ιατροί κατηγορίας επί θητεία. Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος τηρείται η οριζόμενη στην αριθμ. 18757/1911 υπουργική απόφαση (Β’ 311) διαδικασία διενέργειας, έκδοσης αποτελεσμάτων και τοποθέτησης αγροτικών ιατρών.

β. Αν η θέση που προκηρύσσεται δεν καλυφθεί, μπορεί να παραταθεί η θητεία του ιατρού που υπηρετεί στο Π.Ε.Δ.Υ-Κέντρο Υγείας, ή σε Π.Ε.Δ.Υ- Περιφερειακό Ιατρείο, ή σε Π.Ε.Δ.Υ- Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της ευθύνης του. Αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον υπηρετούντα ιατρό, μπορεί να παραταθεί η θητεία άλλου ιατρού που υπηρετεί στο ίδιο Π.Ε.Δ.Υ-Κέντρο Υγείας, ή σε Π.Ε.Δ.Υ- Περιφερειακό Ιατρείο, ή σε Π.Ε.Δ.Υ- Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της ευθύνης του, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Υ.Πε, στην οποία υπάγεται το Π.Ε.Δ.Υ-Κέντρο Υγείας, ή το Π.Ε.Δ.Υ- Περιφερειακό Ιατρείο, ή το Π.Ε.Δ.Υ- Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο. Αν η θέση που προκηρύσσεται είναι ήδη κενή , μπορεί να υπηρετήσει με παράταση της θητείας του ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου που λήγει η θητεία του σε Π.Ε.Δ.Υ-Κέντρο Υγείας, ή σε Π.Ε.Δ.Υ- Περιφερειακό Ιατρείο, ή σε Π.Ε.Δ.Υ- Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της ευθύνης του και η θέση του δεν έχει προκηρυχθεί.


Η παράταση αυτή εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, έχει μέγιστη διάρκεια δώδεκα (12) μήνες και λήγει με την ανάληψη υπηρεσίας από τον ιατρό που επιλέγεται με βάση την επόμενη προκήρυξη».

γ. Επιπλέον, στις άγονες ή απομακρυσμένες ή νησιωτικές ή προβληματικές περιοχές αν η θέση που προκηρύσσεται δεν καλυφθεί, μπορεί να παραταθεί η θητεία του ιατρού που υπηρετεί στο Π.Ε.Δ.Υ-Κέντρο Υγείας, ή σε Περιφερειακό Ιατρείο, ή σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της ευθύνης του, ή αν η θέση που προκηρύσσεται είναι ήδη κενή , μπορεί να υπηρετήσει με παράταση της θητείας του ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου που λήγει η θητεία του σε Π.Ε.Δ.Υ- Κέντρο Υγείας, ή σε Π.Ε.Δ.Υ- Περιφερειακό Ιατρείο, ή σε Π.Ε.Δ.Υ- Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της ευθύνης του και η θέση του δεν έχει προκηρυχθεί και πέραν των δώδεκα μηνών και μέχρι να καλυφθεί η θέση. Σε περίπτωση κάλυψης της θέσης, μπορεί να παραταθεί για επιπλέον χρονικό διάστημα η θητεία του υπηρετούντος με παράταση ιατρού σε άλλο Π.Ε.Δ.Υ-Περιφερειακό Ιατρείο ή Π.Ε.Δ.Υ- Πολυδύναμο Ιατρείο ευθύνης του ίδιου Π.Ε.Δ.Υ- Κέντρου Υγείας που έχει παραμείνει κενό. Το ίδιο ισχύει και για την κάλυψη θέσεων , που ενώ είχαν καλυφθεί από προκήρυξη έμειναν κενές από αιφνίδια παραίτηση του ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου, ή που είχαν καλυφθεί για χρονικό διάστημα ενός μήνα έως και πέντε μήνες, λόγω συμπλήρωσης της θητείας ιατρού υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου, αλλά δεν πληρούνται οι χρονικές προϋποθέσεις για προκήρυξη της κενής θέσης σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου 1 της παρ.2 του παρόντος άρθρου.

δ. Επιπλέον για όλες τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί και έχουν καλυφθεί δίνεται η δυνατότητα παράτασης της θητείας στον ήδη υπηρετούντα ιατρό στο Π.Ε.Δ.Υ- Κέντρο Υγείας, ή στο Π.Ε.Δ.Υ-Περιφερειακό Ιατρείο, ή στο Π.Ε.Δ.Υ- Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της ευθύνης του, ή αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον υπηρετούντα ιατρό, μπορεί να παραταθεί η θητεία άλλου ιατρού που υπηρετεί στο ίδιο Π.Ε.Δ.Υ-Κέντρο Υγείας, ή σε Π.Ε.Δ.Υ- Περιφερειακό Ιατρείο, ή σε Π.Ε.Δ.Υ- Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της ευθύνης του, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Υ.Πε, στην οποία υπάγεται το Π.Ε.Δ.Υ-Κέντρο Υγείας, ή το Π.Ε.Δ.Υ- Περιφερειακό Ιατρείο, ή το Π.Ε.Δ.Υ- Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο. Η παράταση αυτή εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και λήγει με την ανάληψη υπηρεσίας του επιλεγέντα ιατρού.

2. Στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του ν. 4208/2013 αντικαθίστανται οι λέξεις «… μετά από απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου, που υπάγονται» με τις λέξεις « μετά από απόφαση του Διοικητή της Υ.Πε. που υπάγονται».

3. Στην περ. 11 της παρ. 8 του άρθρου 7 του ν. 3329/2005 μετά τις λέξεις «…..της ευθύνης του» προστίθενται οι λέξεις «πλην του προσωπικού των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων».

ΑΡΘΡΟ 10

Στο εδάφιο v της παραγράφου 1 του άρθρου 43 του ν. 4264/2014 αντικαθίστανται οι λέξεις «υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου» από τις λέξεις «Οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου».

ΑΡΘΡΟ 11
«Πτυχιούχοι ιατρικών σχολών που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για την έναρξη της ειδικότητας, υποχρεούνται να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου.

Η παρούσα διάταξη έχει εφαρμογή από τη δημοσίευσή της και αφορά τίτλους σπουδών, η ημερομηνία χορήγησης των οποίων ανατρέχει στην ημερομηνία δημοσίευσης της διάταξης.

Οι διατάξεις που έχουν θεσπίσει νόμιμη απαλλαγή για τις προβλεπόμενες κατηγορίες ιατρών εξακολουθούν να ισχύουν».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ Ε.Σ.Υ

ΑΡΘΡΟ 12

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ.

Στο άρθρο 34 του ν. 2519/1997 προστίθεται παράγραφος 10 ως ακολούθως:

«10. Οι ειδικευμένοι ιατροί ΕΣΥ οι οποίοι διορίστηκαν σε θέσεις Διευθυντών, Επιμελητών Α΄, Β΄και Γ΄, μετά την 11-3-2009, ημερομηνία δημοσίευσης του ν.3754/2009, μονιμοποιούνται με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 7 του ως άνω νόμου. Με την ίδια διαδικασία μονιμοποιούνται και οι γενικοί ιατροί με βαθμό Β΄ που διορίστηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν.2519/1997, σε θέσεις που προκηρύχθηκαν μέχρι 31-12-2009».

ΑΡΘΡΟ 13

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ.

1. α) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας διενεργούνται και προσδιορίζονται τα ποσά για εφημερίες ιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ και του ΕΚΑΒ, για πρόσθετες αμοιβές, εργασία εξαιρέσιμων ημερών, νυχτερινών ωρών και υπερωριακή απασχόληση προς συμπλήρωση υποχρεωτικού ωραρίου, καθώς και για υπερωριακή απασχόληση προς κάλυψη εκτάκτων ή εποχιακών υπηρεσιακών αναγκών του πάσης φύσεως προσωπικού, πλην ιατρικού, των νοσοκομείων ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ και του ΕΚΑΒ.

Η αποζημίωση των ανωτέρω βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον Προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Υγείας για την ειδική επιχορήγηση των εν λόγω φορέων.

Οι εν λόγω αποζημιώσεις εκκαθαρίζονται από τους αρμόδιους εκκαθαριστές, ελέγχονται σύμφωνα τα οριζόμενα στο ΠΔ 136/2011, όπως αυτό ισχύει και καταβάλλονται μέσω ΕΑΠ.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας καθορίζονται οι ΚΑΕ σε βάρος των οποίων πραγματοποιείται η εκκαθάριση και πληρωμή των εφημεριών τρέχοντος και παρελθόντων οικονομικών ετών αντίστοιχα, η Υπηρεσία μέσω της οποίας καταβάλλονται, όπως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την οργάνωση, την εποπτεία και τον έλεγχο της διαδικασίας.

Η παρούσα διάταξη ισχύει από 1-1-2015 και κάθε άλλη αντίθετη διάταξη παύει να ισχύει.

β) Δαπάνες, εντός των εγκεκριμένων πιστώσεων των προϋπολογισμών του Υπουργείου Υγείας ετών 2012, 2013 και 2014, για την πληρωμή αποζημιώσεων: α) εφημεριών ιατρών των νοσοκομείων και κέντρων υγείας του ΕΣΥ και β) πρόσθετων αμοιβών, εργασίας εξαιρέσιμων ημερών, νυχτερινών ωρών, υπερωριακής απασχόλησης προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου του πάσης φύσεως προσωπικού, πλην ιατρικού, των ανωτέρω φορέων, που πραγματοποιήθηκαν κατά τα προαναφερόμενα έτη αντίστοιχα, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, δύνανται να ανακατανέμονται μεταξύ των Νοσοκομείων, με σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας κατά παρέκκλιση των περί αναλήψεως πιστώσεων διατάξεων και κατ’ εξαίρεση να εκκαθαριστούν όλες, σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας έτους 2015, με την προαναφερόμενη διαδικασία και μέχρι την 30η Απριλίου του έτους 2015.

2. Η περίπτωση Γ της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 3868/2010 τροποποιείται ως εξής:
«Γ. Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, που εκδίδεται με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, ύστερα από γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου του, μπορεί να εγκρίνονται πρόσθετες εφημερίες πέραν των ορίων των εδαφίων ii έως iv της περ. Α με σκοπό την κάλυψη αναγκών του νοσοκομείου. Η εν λόγω απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας εκδίδεται εντός τριών μηνών από την λήξη του μήνα που αφορά η έγκριση των πρόσθετων εφημεριών. Η αποζημίωση των ιατρών για τις επιπλέον εφημερίες καταβάλλεται από διαθέσιμα κονδύλια του νοσοκομείου και από διαθέσιμους πόρους των Υγειονομικών Περιφερειών.»



την διάταξη αυτή δίνεται η δυνατότητα ορισμού καλυμμένων θέσεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., των οποίων η συστατική πράξη προβλέπει διάφορες ιατρικές ειδικότητες, με την ειδικότητα που κατέχει ο υπηρετών ιατρός σε αυτή, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών στελέχωσης των αντίστοιχων ιατρικών τμημάτων του ιδίου νοσοκομείου, μέσω της ορθολογικής κατανομής του υπηρετούντος ιατρικού προσωπικού και όπου αυτό απαιτηθεί βάσει των εισηγήσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων και των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών.

ΑΡΘΡΟ 17

Οι καταργούμενες διατάξεις, προβλέπουν ότι στις περιπτώσεις που για ορισμένες ειδικότητες δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για κάλυψη των θέσεων επικουρικών ιατρών, η προκήρυξη παραμένει ανοικτή μέχρις ότου καλυφθούν οι θέσεις. Στην περίπτωση αυτή όμως, ενδέχεται να παρέλθει άπρακτο το έτος για το οποίο ισχύει η έγκριση της ΠΥΣ (πράξη υπουργικού συμβουλίου) που απαιτείται για την πρόσληψη των επικουρικών ιατρών, και η θέση να μην έχει καλυφθεί, ενώ υπάρχουν έκτακτες ανάγκες κάλυψης θέσεων άλλων ειδικοτήτων της ίδιας ή άλλης νοσηλευτικής μονάδας.

Με την συγκεκριμένη διάταξη παρέχεται η ευχέρεια, στις περιπτώσεις όπου δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για την κάλυψη μιας θέσης, να προκηρύσσεται
εκ νέου θέση άλλης ή και της ίδιας ειδικότητας, της ίδιας ή άλλης νοσηλευτικής μονάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου