Έντονο προβληματισμό στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Βήμα της Κυριακής ότι το Δημόσιο δεν θα καλύπτει πλέον τα νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η ελεύθερη επιλογή των ασθενών στον γιατρό και στο θεραπευτήριο της επιλογής του, σχολιάζουν οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Κλινικών, ενώ για ακόμη μία φορά δημιουργούνται ασφυκτικές πιέσεις στο ΕΣΥ.
Ασφαλείς πληροφορίες πάντως από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας κάνουν λόγο για μερική υπαναχώρηση του κ. Κουρουμπλή, η οποία πιθανότατα θα ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα.
Όπως αναφέρει στο ONMED ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, με τη λογική αυτή καταργείται ουσιαστικά η ελεύθερη επιλογή του ασθενή τόσο στον γιατρό όσο και στο θεραπευτήριο της αρεσκείας του, μια σχέση η οποία είχε οικοδομηθεί πάνω στην εμπιστοσύνη και μόνο.
Εάν ο σκοπός είναι η εξοικονόμηση πόρων και δαπανών, συνεχίζει ο κ. Σαραφιανός, τότε το κόστος της υγείας θα είναι πολύ υψηλότερο απ' ότι στον ιδιωτικό τομέα, όπου τα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) καθορίζονται από την κυβέρνηση και η συνεργασία γίνεται βάση μιας συμφωνίας με κοινά αποδεκτούς όρους.
Ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ εφιστά την προσοχή, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν προβλήματα στους ασθενείς, ούτε να πιεστεί για ακόμη μία φορά το ΕΣΥ -το οποίο βρίσκεται στα όριά του, υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο- αλλά και ούτε να δημιουργηθούν τεράστιες λίστες αναμονής, με τους ασθενείς να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στο γιατρό τους την ώρα που θέλουν και την ώρα που πρέπει να νοσηλευθούν. Επιπλέον, με μια τέτοια λογική, συνεχίζει, είναι βέβαιο ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει επίσης πληρώσει βαρύ τίμημα στα χρόνια του Μνημονίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδιωτικός τομέας καλύπτει μόνο το 38% του κόστους, ενώ ο δημόσιος τομέας το 62%. Επιπλέον, να πούμε ότι μόνο το 11% των Ελλήνων έχουν ιδιωτική ασφάλιση (εκ των οποίων η πλειοψηφία βρίσκεται στην Αθήνα και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη).
Να θυμίσουμε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός των ιδιωτικών κλινικών ανέρχεται σε 235 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά ο προϋπολογισμός στο ΕΣΥ αγγίζει τα 8 δις ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δις ευρώ προέρχεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα ποσά αφορούν σε κρατική χρηματοδότηση, ενώ η μισθοδοσία καλύπτεται από το υπουργείο Οικονομικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου