Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Άγρια πρόστιμα μέχρι και 5000 ευρώ σε φαρμακοποιούς που δε χορηγούν γενόσημα! Τι προβλέπει εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ



Δήμητρα Ευθυμιάδου - Health Report.gr

Στροφή προς τα γενόσημα θα πρέπει να κάνουν άμεσα γιατροί, ασθενείς και προπαντός φαρμακοποιοί καθώς νέα εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ προβλέπει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα σε όσους φαρμακοποιούς δεν τα χορηγούν.

Ειδικότερα σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός για τη συνταγογράφηση, οι φαρμακοποιοί από δω και πέρα είναιυποχρεωμένοι να χορηγούν στους ασθενείς που φθάνουν στα φαρμακεία τους, το φθηνότερο σκεύασμα, ουσιαστικά τα γενόσημα τα οποία είναι πιο φθηνά σε σχέση με τα πρωτότυπα.

Οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν σχετικά τους ασθενείς αλλά και να τους πληροφορούν για το ποσοστό συμμετοχής. Αν εκείνοι επιλέξουν τελικά το ακριβότερο φάρμακο, θα πληρώσουν τη διαφορά από την τιμή αποζημίωσης που δίνει ο ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα θα υπογράψουν στη συνταγή ως απόδειξη πως ήταν δική τους επιλογή.

Κάθε φαρμακείο θα ελέγχεται μηνιαίως από τον ΕΟΠΥΥ για να διαπιστωθεί εάν τηρεί τις νέες οδηγίες. Αν ο φαρμακοποιός πέσει σε τρία λάθη τότε θεωρείται παραβάτης και θα τιμωρηθεί: α) αν δεν χορηγήσει το φθηνότερο φάρμακο β) αν δεν ενημερώσει τον ασθενή για το φθηνότερο και όλη τη διαδικασία γ) αν δεν υποχρεώσει τον ασθενή να υπογράψει στη συνταγή.


Όσο για τα πρόστιμα αυτά μπορεί να φτάσουν και τα 5000 ευρώ ανάλογα με το πόσες φορές έχει πέσει στο παράπτωμα ο φαρμακοποιός και δεν έχει ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ.
Πριν το πρόστιμο όμως δίνεται η δυνατότητα για γραπτές εξηγήσεις σε διάστημα 10 ημερών. Αν αυτές δεν κριθούν πειστικες, τότε τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 500 ευρώ και θα φθάνουν τα 5000 ευρώ, ανάλογα με τις περιπτώσεις και τη συχνότητα της μη τήρησης των κανόνων.

Επίσης μπορεί να υπάρξει ακόμη και προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ, ποινή που μπορεί να διαρκέσει από έναν μέχρι έξι μήνες.
Τα πρόστιμα επιβάλλονται από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ενώ ο φαρμακοποιός έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στον πρόεδρο μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

4 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ,ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΞΗΛΩΣΕΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ,ΞΑΦΝΙΚΑ ΓΙΝΑΝ ΓΙΑΤΡΟΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αναγραφή της δραστικής ουσίας από τον γιατρό είναι πέραν πάσης δεοντολογίας. Όταν ο γιατρός προτείνει ένα σκεύασμα δεν εννοεί μόνον την δραστική ουσία αλλά και ότι άλλο περιέχεται (έκδοχα). Θυμίζω ότι την εποχή που δεν υπήρχαν σκευάσματα, οι συνταγές περιελάμβαναν δραστική ουσία και έκδοχα προκειμένου ο Φαρμακοποιός να παρασκευάσει το φάρμακο.
    Όμως είναι και πέραν πάσης λογικής, δεδομένου ότι η πολιτεία , ούτως ή άλλως, αποζημιώνει, μόνον την ασφαλιστική τιμή και αν υπάρχει διαφορά την επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος. Οπότε δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα τι γράφει ο γιατρός.
    Με αυτήν την διαδικασία η επιλογή του σκευάσματος αφήνεται στον φαρμακοποιό.
    Όμως το κίνητρο βάσει του οποίου ο φαρμακοποιός θα επιλέξει το σκεύασμα είναι μόνον οικονομικό. Ήδη κάποιοι φαρμακοποιοί προτείνουν τα ακριβότερα πρωτότυπα για να έχουν περισσότερο κέρδος.
    Το κίνητρο του γιατρού είναι το όφελος του ασθενούς, διότι διαφορετικά αμφισβητείται η επιστημονική του επάρκεια .
    να ελπίζω σε κάποιον σχολιασμό από μέρους σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επαναφέρετε στον φαρμακοποιό τον ρόλο που πρέπει να έχει. Ο ρόλος του είναι να εκτελεί τις εντολές (συνταγές) του γιατρού, δεν είναι δικαίωμά του να επιλέγει σκεύασμα. Του έχει αποδοθεί αυτή η δυνατότητα εντελώς αντιδεοντολογικά . Αποκαταστήσετε την δεοντολογία και αφήστε τα πρόστιμα!!!
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μηδενιστε τη συμμετοχη στα γενοσημα και κρατηστε συμμετοχη στα προτοτυπα. Ειναι απλα τα πραγματα... Ο ιατρος πρεπει να αναγραφει δραστικη ουσια και οχι εμπορικη ονομασια (για να αποφευγεται το παρε δωσε με τις φαρμακευτικες) αλλα ταυτοχρονα να μπορει να αναφερει ποιο θεωρει πιο καλο για τον συγκεκριμενο ασθενη. Απο εκει και περα, θα παει ο ασθενης στο φαρμακειο με την δραστικη ουσια και τις προτεινομενες εμπορικες ονομασιες και ας διαλεξει αν θελει δωρεαν το φασον ή με συμμετοχη το πρωτοτυπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή