Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Βλέπουν νέο “νυστέρι” στις δαπάνες για την Υγεία

Από “ξεσκόνισμα” περνούν όλα τα τιμολόγια που έχουν στείλει στον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί, αλλά και φυσικοθεραπευτές, με τον Οργανισμό να επιχειρεί αφενός να εξαλείψει φαινόμενα προκλητής ζήτησης εκ μέρους των παρόχων, αφετέρου να εξοικονομήσει επιπλέον χρήματα από τις υπερβάσεις που τυχόν αποκαλυφθούν, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr οι επιχειρηματίες της Υγείας. 

Ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε μάλιστα χτες ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία όλοι οι ιδιώτες και οι εταιρείες που έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό (πλην των ιδιωτικών κλινικών όπου ο έλεγχος έχει τελειώσει αλλά εκκρεμούν ακόμη ενστάσεις) θα πρέπει να προχωρήσουν σε σύναψη σύμβασης με ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία για την υλοποίηση των ιατρικών – κλινικών ελέγχων των περιστατικών που κατέθεσαν το 2013 μέχρι και τις 10 Απριλίου, διαφορετικά ο ΕΟΠΥΥ θα διακόψει τις συμβάσεις.

Το ζήτημα της διαχείρισης των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ αρχίζει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να έχει επισημάνει μάλιστα πως στόχος είναι η εξοικονόμηση πόρων στην Υγεία μέσα από τη δραστική μείωση των εκροών πόρων από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Ο υποχρεωτικός διαχειριστικός έλεγχος εξάλλου στον οποίο υπόκειται όλοι οι πάροχοι πληρώνεται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις Υγείας.

Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις, οι παλιές οφειλές των ταμείων προς τα διαγνωστικά κέντρα φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ για τις διαγνωστικές κλινικές το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν όμως ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να δίνει μάχη “μέρα με την μέρα” προκειμένου να εξασφαλίσει τις τρέχουσες πληρωμές προς όλους τους συμβεβλημένους ιδιώτες (η πληρωμή αφορά τον Ιανουάριο), ελπίζοντας πως τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταβάλλουν τελικά μέχρι το τέλος του Μαρτίου τις εισφορές Υγείας. Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ έχει δηλώσει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν μόνο οι φαρμακοποιοί, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις αναγκαστικά θα αναμένουν να μπει χρήμα στα ταμεία του Οργανισμού.

Στη συνάντηση που είχαν οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή στις αρχές της εβδομάδας ζητήθηκε ακόμη η γνωστοποίηση του πλαισίου συνεργασίας των παρόχων, δεδομένου ότι δεν έχει ανακοινωθεί από πλευράς του Οργανισμού εάν ισχύει και για το 2015 το ανώτατο όριο διενέργειας εξετάσεων ανά πάροχο (πλαφόν), γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επιβολή της αυτόματης επιστροφής δαπανών (claw back) και της αναγκαστικής έκπτωσης (rebate) για μία τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Πάντως το μείζον θέμα φέτος για τη ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ είναι, όπως σημειώνει η διοίκησή του, η σημαντική μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Ενώ αρχικά το υπουργείο Υγείας είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση της επιχορήγησης του Οργανισμού στο 0,6%, αυτή τελικά παρέμεινε “κολλημένη” στο 0,3%, ήτοι στα 525 εκατ. ευρώ ( από 633 εκατ. το 2014), όταν οι ανάγκες χρηματοδότησης για την ομαλή πληρωμή των υπηρεσιών περίθαλψης υπολογίζονται σε διπλάσιες.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου