Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΠΕΔΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ;


Savvas Paraskevopoulos

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια δυσαρέσκεια στους συνάδελφους, για την καθυστέρηση της δημοσίευσης των διαπιστωτικών πράξεων και της μισθολογικής τους ένταξης σε κλάδο ΕΣΥ. Αυτό είναι απόλυτα φυσικό γιατί οι συνάδελφοι που επέλεξαν την ΠΑΑ και οριστικά έκλεισαν τα ιατρεία τους, ανέμεναν και δικαίως, μία καλύτερη μισθολογική μεταχείριση τύπου ΕΣΥ. Γιατί δεν έγινε αυτό; 

Όσον αφορά στον σύλλογο μας που μπορώ να απαντήσω και υπεύθυνα, έγιναν όλες οι προσπάθειες προς την 3η και 4η ΥΠΕ αλλά και προς το Υπουργείο Υγείας ώστε έγκαιρα να δημοσιευθούν οι διαπιστωτικές πράξεις. Δυστυχώς γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλαγές διοικητών ΥΠΕ και οι τελευταίες εκλογές καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το να εκμεταλλεύονται κάποιοι το γεγονός αυτό και να καταλογίζουν στον σύλλογο σκοπιμότητα ούτε τίμιο είναι ούτε πρέπον. Αντιθέτως ως σύλλογος μας ενδιαφέρει να επιλυθεί τάχιστα και με τον καλύτερο τρόπο το θέμα των ΠΑΑ (χρονοεπίδομα, εικοσαετία για βαθμό δ/ντου, πλήρη δικαιώματα ΕΣΥ) ώστε να υπάρχει εργασιακή ειρήνη και ενότητα στους γιατρούς δύο ταχυτήτων του ΠΕΔΥ. 

Θα πρέπει να πούμε επίσης ότι όσοι συνάδελφοι ακολούθησαν τις οδηγίες των συλλόγων και προσέφυγαν δικαστικά και δικαιώθηκαν έως τώρα, στην ουσία «κράτησαν» το ΠΕΔΥ ανοιχτό και σε λειτουργία. Σε αντίθετη περίπτωση το πιο πιθανό θα ήταν ότι όλες οι μονάδες υγείας θα είχαν κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού και οι εναπομείναντες γιατροί θα διασκορπίζονταν στα κέντρα υγείας και ως περιφερόμενοι θεραπευτές θα κάλυπταν τις εφημερίες ακόμα και σε νοσοκομεία εκτός της έδρας τους όπως ήταν και τα σχέδια των προηγούμενων διοικητών των ΥΠΕ (αυτό βέβαια συμβαίνει σε σχετικά μικρή κλίμακα τώρα και ειδικά με επικουρικούς γιατρούς, χωρίς να υπολογίσουμε ότι κατά την θερινή περίοδο το πρόβλημα θα οξυνθεί). 

Σχετικά με τους επικουρικούς γιατρούς από τις 900 θέσεις που προκηρύχθηκαν εξεδήλωσαν ενδιαφέρον περίπου 270 και τελικά αποδέχθηκαν 170 το οποίο σημαίνει πως οι νέοι γιατροί παρ’ όλη την οικονομική κρίση και ανεργία στον κλάδο γύρισαν την πλάτη σε μία θέση ΠΑΑ χωρίς προοπτική. Σε αυτούς τους συναδέλφους πέρα από την συμπεριφορά μας που απαιτείται να είναι ισότιμη πρέπει να φροντίσουμε ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα μακροχρόνιας παραμονής και εξέλιξης στο σύστημα αν το επιθυμούν. Ως σύλλογοι θα είμαστε δίπλα τους για να προωθήσουμε τα αιτήματα τους. Φυσικά θα μπορούν να είναι και υποψήφιοι στις εκλογές του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΥ Θεσ/νικης-Β.Ελλάδος του 2016 για το Δ.Σ. όπως ίσχυσε και σε προηγούμενες εκλογές με τους συναδέλφους με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου. 

Ο μόνος εφικτός τρόπος σήμερα για να ενισχυθούν οι μονάδες από ιατρικό-οδοντιατρικό προσωπικό είναι η επαναπρόσληψη των βιαίως εκδιωχθέντων συναδέλφων με καθεστώς ΠΕ ή ΠΑΑ εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι. Εννοείται ότι θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε όσοι επιθυμούν την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης ανεξάρτητα του τι επέλεξαν την πρώτη φορά να έχουν την δυνατότητα να το υλοποιήσουν.

Για την επίτευξη των ανωτέρω είναι αναγκαία η ενότητα το κλάδου; Η απλά είναι αυτοσκοπός που εξυπηρετεί κάποιους; 

Θεωρώ ότι τώρα παρά ποτέ ο κλάδος πρέπει να προχωρήσει ενωμένος χωρίς τεχνητούς διαχωρισμούς με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα απέναντι στα προβλήματα και χωρίς υπονομεύσεις ομάδων που μπορεί και να προέρχονται από την σκοτεινή πλευρά του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι σαφές ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα και πολύ πιο γρήγορα τους στόχους μας που πάντοτε βέβαια θα συναρτώνται με την παροχή αξιόπιστης και αξιοπρεπούς δημόσιας περίθαλψης στους πολίτες της χώρας που μαστίζονται από την οικονομική κρίση. Καταλήγοντας λοιπόν απαντώ στο ερώτημα του τίτλου ότι η ενότητα σήμερα είναι αναγκαίος και απαραίτητος όρος για την έξοδο του κλάδου μας από την κρίση.

Δρ. Σάββας Παρασκευόπουλος

2 σχόλια:

  1. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΟ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ!!!!!!!!!!!!
    ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ ΣΕ ΝΙΑΖΕΙ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΟΛΙΥΣ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΠΑΤΕΡΕΣ! ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΤΤΑ ΓΕΜΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΧΟΡΤΑΤΟ!
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ-ΠΑΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΗΣΑΤΕ ΤΟΟΟΟΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ,ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑΤΕ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΤΕΡΗ ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΩΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΕΣΥ ΙΣΟΤΙΜΟΥΣ.ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΦΕΡΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΠΛΟΘΕΣΙΤΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΕΩΣ ΕΟΠΥΥΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ 1 ΧΡΟΝΟ Η ΠΙΟ ΠΟΛΥ Η ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΙΑΤΡΙΑ ΤΟΥΣ Η ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΑΦΟΥ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ "ΚΟΡΟΙΔΑ" ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΠΦΥ ΩΣ ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕ ΤΟ ΕΣΥ ΑΡΑ ΚΑΙ ΠΑΑ ΙΑΤΡΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΙΔΡΥΕΤΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΑ Η ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ(ΠΑΣΙΠΑΑ-ΠΕΔΥ)
    ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΑΚΟΥΓΑΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ,ΕΜΠΟΔΙΑ,ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ κλπ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΕΛΕΟΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν συναδελφε θα εχεις το θαρρος να σχολιαζεις επωνυμα τοτε θα σου απαντησω λεπτομερως και οπως αρμοζει.Οσο για το εργατοπατερας ειναι η δευτερη θητεια μου ως προεδρος και ηδη ειχα δηλωσει απο τις προηγουμενες εκλογες οτι στις επομενες δεν θα ειμαι υποψηφιος, για να καταλαβεις ανωνυμε

      Διαγραφή