Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Εφημερίες: Του «αγίου κάποτε»...


Κόντρα στο χρόνο μοιάζουν να κινούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΣΥ για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, προκειμένου να καταβληθούν οι οφειλόμενες εφημερίες και πρόσθετες αμοιβές σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Ημερομηνία καμπή θα έπρεπε να ήταν, σύμφωνα με τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, η σημερινή. Τι συνέβη, όμως...

Σε αναμμένα κάρβουνα είναι εδώ και ημέρες οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, που τους οφείλονται εφημερίες και πρόσθετες αμοιβές από το 2012! Στην αρχή περίμεναν να τακτοποιηθεί το θέμα, μετά μπλέχτηκαν σε μια διαφορετική «κολοκυθιά» για το αν επαρκεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση ή χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και, αφού τελικά δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την ΚΥΑ, το πρόβλημα εντοπίστηκε στο αν θα προλάβουν οι υπηρεσίες να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εγκαίρως...

Ο Νευροχειρουργός και Επιμελητής ΕΣΥ στο ΓΚΝ Νίκαιας, Π. Παπανικολάου και η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών προειδοποιούσαν, με ανακοίνωση τους, πως «για να πληρωθούν οι γιατροί στις 14/4 (η πιθανότερη ημερομηνία) για τις εφημερίες Νοεμβρίου, όπου οφείλονται, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, πρέπει τα λεφτά να έχουν πάει (ηλεκτρονικά) σε κάθε νοσοκομείο το αργότερο ως το πρωί της επόμενης Δευτέρας 23/3», σήμερα δηλαδή. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των παλιών οφειλομένων.

Τι έγινε, λοιπόν, σήμερα;

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον κ. Παπανικολάου, έφθασαν σήμερα στα νοσοκομεία, όχι οι πολυαναμενόμενες πιστώσεις, αλλά πίνακες με οφειλόμενα ποσά και όχι όλα τα οφειλόμενα. Οι πίνακες περιλαμβάνουν μόνο τα ποσά που οφείλονται για το 2012 και το 2014 και όχι για το 2013 και τα έως τώρα οφειλόμενα του 2015.

Η διαδικασία από εδώ και πέρα προβλέπει για κάθε νοσοκομείο τη σύνταξη πράξης αναμόρφωσης προϋπολογισμού, η οποία πρέπει να συνοδεύεται με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια, αυτή η πράξη πηγαίνει για έγκριση στην αντίστοιχη Υγειονομική Περιφέρεια και καταλήγει στο γραφείο Υπουργού για να λάβει την υπογραφή του.

Αφού γίνουν όλα τα παραπάνω, δίνεται το πράσινο φως να σταλούν στα νοσοκομεία οι πιστώσεις και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία που προβλέπει το πρόσφατο ΦΕΚ.

Βάσιμες ή αβάσιμες οι ανησυχίες των γιατρών μένει να το δούμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου