Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Στην τελική ευθεία το πόρισμα για τους ανασφάλιστους - εισοδηματικά κριτήρια & ταξινόμηση



Νέα συνεδρίαση της αρμόδιας Ομάδας Εργασίας για τους Ανασφάλιστους και συγκεκριμένα για την πρόσβασή τους στις δημόσιες δομές αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Υγείας, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το πόρισμα της Επιτροπής θα είναι έτοιμο σε μερικές ημέρες προς το τέλος του Μαρτίου. Και σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τις προτάσεις αυτές, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για το συγκεκριμένο ευάλωτο κομμάτι των συμπολιτών μας, το οποίο ταλανίζεται σκληρά από τις μνημονιακές πολιτικές που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις .Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας δε, εκτιμά ότι οι ανασφάλιστοι σήμερα στη χώρα μας ανέρχονται σε περίπου 3 εκατομμύρια, αριθμός πραγματικά τεράστιος, μια σοβαρή υγειονομική και κοινωνική βόμβα.

Η Ομάδα Εργασίας στη φάση αυτή ταξινομεί σε κατηγορίες τους ανασφάλιστους, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιθυμεί να τεθούν επίσης και εισοδηματικά κριτήρια. Πάντως ο κ. Ανδρέας Ξανθός είναι πεπεισμένος ότι η πολιτική για τους ανασφάλιστους δεν είναι απαραίτητο ότι θα κοστίσει. Διότι ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι έξυπνες και ορθολογικές πρακτικές και όχι απαραίτητα κοστοβόρες.

Για παράδειγμα, μια ορθή διαχείριση της κατάστασης είναι να συμπληρωθούν κάποια κενά προσωπικού στο ΕΣΥ μέσα από μετατάξεις και μεταθέσεις γιατρών που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν το σύστημα και επομένως ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Κορυφή βεβαίως της πολιτικής για τους ανασφάλιστους θα αποτελέσει και η κατάργηση του 5ευρου, απόφαση η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υλοποίησή της και αυτή την στιγμή εκκρεμούν ορισμένα γραφειοκρατικά ζητήματα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μιλώντας όμως για πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές δεν εννοούμε μόνο το ΕΣΥ αλλά και το ΠΕΔΥ. Επομένως, η πολιτική γα τους ανασφάλιστους θα συνδυασθεί όπως είναι φυσικό και με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία επανασχεδιάζεται από μηδενική βάση στη φάση αυτή από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και θα έχουμε αποτελέσματα το επόμενο διάστημα.

1 σχόλιο:

  1. Σωστό και δίκαιο είναι να τύχουν περίθαλψεως οι ανασφάλιστοι. Όμως νομίζω ότι τα βλέπουν πολύ εύκολα! 3.000.000 ανασφάλιστοι και μας λένε ότι δεν θα κοστίσει σχεδόν τίποτα! Αρκεί να γίνουν μερικές έξυπνες μετακινήσεις γιατρών και όλα τακτοποιούνται!!!! Μήπως μας δουλεύουν και μερικοί δημοσιογράφοι τους κάνουν πλάτες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή