Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Παρατείνονται οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες παρόχους

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

Σε παράταση συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους, τουλάχιστον κατά ενάμιση μήνα, προχωράει ο ΕΟΠΥΥ. Σε νομικό κενό πέφτουν τα ληξιπρόθεσμα για τις ιδιωτικές κλινικές. Διαβεβαιώσεις Κουρουμπλή. Πρόταση Κοντού στους εργαστηριακούς να μην εφαρμοστεί το ατομικό όριο ανά πάροχο.

Συνάντηση με τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), με αντικείμενο τα ανοικτά ζητήματα των ιδιωτικών κλινικών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και οι συμβάσεις, οι οποίες λήγουν στις 31 Μαρτίου 2015 και συμφωνήθηκε η παράτασή τους έως τις 15 Μαΐου.

Κατά τρεις μήνες παρατείνονται οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους Εργαστηριακούς Ιατρούς, οπως προέκυψε σε συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου με την Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Εργαστηριακών Ιατρών – Βιοπαθολόγων – Κυτταρολόγων – Παθολογοανατόμων (ΠΕΕΒΙ), ενώ παραταση των υφιστάμενων συμβάσεων συμφωνήθηκε και για τα Κέντρα Αποκατάστασης, σε αντίστοιχο ραντεβού.

Παράλλήλα, στη συνάντηση με την ΠΕΕΒΙ κατέστη σαφές ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των παρόχων που δεν έχουν συμβληθεί με Ιδιωτική Ελεγκτική Εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράταση έως τις 15 Μαΐου θα δοθεί και για όλες τις άλλες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους, που λήγουν στις 31 Μαρτίου.

Το σύνολο των συμβάσεων πρόκειται να επανεξεταστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανόν και υπό την επίβλεψη του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ, εφόσον οι προσπάθειες εξεύρεσης του ιδανικού προσώπου από την κυβέρνηση αποδώσουν καρπούς.

Πάντως, στη συνάντηση του ΣΕΚ και της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) με την ηγεσία της Αριστοτέλους και του ΕΟΠΥΥ συμφωνήθηκε και η συγκρότηση ειδικής επιτροπής, ώστε να συζητηθούν οι προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας, το πλαίσιο και οι όροι των νέων συμβάσεων. 

Στον αέρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σε νομικό κενό κινδυνεύουν να πέσουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της περιόδου 2006-2011, που για τις κλινικές μέλη του ΣΕΚ ανέρχονται σε 65 εκατ. ευρώ.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ότι η νομική υποχρέωση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων της περιόδου αυτής ολοκληρώθηκε στις 31.12.2014, χωρίς τα ασφαλιστικά ταμεία να καταφέρουν να φέρουν σε πέρας τις εκκαθαρίσεις και από 01.01.2015 είναι αδύνατη η πληρωμή των οφειλόμενων λόγω μη ύπαρξης νομικού πλαισίου.

Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι για αυτή την εξέλιξη δεν ευθύνονται οι πάροχοι και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την όσο το δυνατό ταχύτερη επίλυσή του ζητήματος.

Πάντως, για τις τρέχουσες πληρωμές ο κ. Κοντός διαβεβαίωσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του Ιανουαρίου 2015.

Ι.Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αποτελεσμάτων του ελέγχου των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών (ΙΕΕ) και την τελική εκκαθάριση των απαιτήσεων του 2013, ο ΣΕΚ τόνισε ότι «τα μέλη του έχουν καλύψει τις οικονομικές εκκρεμότητες με τις ΙΕΕ, αλλά θα πρέπει, με ενέργειες του ΕΟΠΥΥ και του ΥΥΚΑ, να υποχρεωθεί το σύνολο των μονάδων του κλάδου να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες, ώστε να υπάρξει το τελικό αποτέλεσμα».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου, προτάθηκε να συσταθούν άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ οι προβλεπόμενες επιτροπές διαιτησίας για τις ενστάσεις. Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους σε πραγματικό χρόνο, που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει, ο κ. Κοντός ανέφερε ότι η δυνατότητα αυτή θα υπάρξει μετά την πρόσληψη γιατρών στον ΕΟΠΥΥ.

Η ΕΚΑΕ, από την άλλη, επεσήμανε τις δομικές αδυναμίες των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στον έλεγχο για το 2013, καθώς και τις διαφορές που παρατηρήθηκαν στον τρόπο διεξαγωγής του ελέγχου μεταξύ των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιριών.

Αυτό που συμφωνήθηκε είναι επίσπευση και η βελτιωση των διαδικασιών από τις ΙΕΕ.

Εργαστηριακοί Γιατροί

Πρόταση μη εφαρμογής του ατομικού ορίου ανά πάροχο έχει υποβάλλει στο Υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντός. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι Εργαστηριακοί Γιατροί (ΠΕΕΒΙ), σύμφωνα με την πρόταση, η περιστολή της δαπάνης θα προκύψει από την εφαρμογή κλιμακωτού rebate με βάση το ύψος του τζίρου των παρόχων, από την άμεση εφαρμογή των συνταγογραφικών οδηγιών από ΗΔΙΚΑ και με ανακοστολόγηση των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων.

9 σχόλια:

  1. ΕΧΩ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ.ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΝΤΟ ΣΑΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ....
    ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΦΟΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ
    ΒΙΩΣΙΜΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ,ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ
    ΝΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ
    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΕΚΤΑΚΤΟ CLAWBACK..
    ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΑΝ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ
    ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ 1.76 ΚΑΙ 2.88.
    ΤΡΙΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΜΕ
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ (ΒΛ.ΠΛΑΦΟΝ)
    ΠΩΣ ΘΑ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΩΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΕΜΤΙΚΩΝ ?
    O ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ
    ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙ (ΑΛΛΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ,ΑΛΛΟΙ
    ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΗΡΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ).
    ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΔΕΝ
    ΥΠΑΡΧΕΙ
    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΤΡΟΠΗ.....
    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ / ΑΘΗΝΑ.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. KAΙ ΑΗΔΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑ ΜΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.ΣΥΝΙΣΤΩ ΜΕΓΑΛΟ ΦΤΥΣΙΜΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΣΥΝΑΝΤΑΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ.ΜΕ ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ.

      Διαγραφή
    2. KAΙ ΑΗΔΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑ ΜΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.ΣΥΝΙΣΤΩ ΜΕΓΑΛΟ ΦΤΥΣΙΜΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΣΥΝΑΝΤΑΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ.ΜΕ ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ.

      Διαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ,ΟΙ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΦΤΑΙΝΕ.
    ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ REBATE ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ.
    ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. προς τους συνδικαλιστές μας.....Κάντε κάτι γιατί θα μας στείλετε όλους στο τρελοκομείο....Η συμπεριφορά σας είναι ντροπή!!!
    Μικροβιολόγος από Θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ .ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ Κ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΤΡΕΛΛΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ.ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΣΤΩ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΗ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ??ΦΥΣΙΚΑ ΔΙΟΤΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ...ΔΙΑΠΛΟΚΗ,ΔΙΑΠΛΟΚΗ.ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΤΙΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΑ ΕΙΧΕ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ,ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΘΑ ΟΥΡΛΙΑΖΑΝ...ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ .ΕΑΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ,ΕΝΤΙΜΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ...ΦΩΝΑΖΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ..ΠΟΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΟΙ ΕΡΓΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΤΣΑΜΠΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ?ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΤΙΛΗΣΕΙ,ΝΕΥΡΙΚΟ ΚΛΟΝΙΣΜΟ .ΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΘΑ ΤΟΝ ΠΟΥΝ ΓΡΑΦΙΚΟ...Ε??ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ,ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΠΑΝΤΟΥ,ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ,ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΙ ΟΡΓΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ?ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνάδελφοι εργαστηριακοί. Είμαι κλινικός γιατρός και θα ήθελα μια διευκρίνηση. Διαβάζω στο blog ότι οι περισσότεροι από εσάς είσαστε δυσαραστημένοι με τη σύμβαση τού ΕΟΠΥΥ. Εγώ βλέπω μερικούς εργαστηριακούς κυρίως μικροβιολόγους που έχουν πολλή δουλειά και ορισμένοι από αυτούς δηλώνουν μάλιστα και ευχαριστημένοι. Βέβαια οι περισσότεροι στην περιοχή μου δεν έχουν καν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Το ερώτημά μου λοιπόν είναι: Υπάρχουν εργαστηριακοί, που βγάζουν από αυτή τη σύμβαση και πως γίνεται? Άν θέλει κάποιος ας με διαφωτίσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα πραγματα είναι απλά όσοι από τους παλιούς έχουν μαζέψει από.... το πάρτυ.... λίπος περιμένουν πότε θα κλείσουν οι υπόλοιποι και έτσι δεν κουνιέται φύλλο.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή