Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΕΟΠΥΥ: Οι πληρωμές των παρόχων και η παρέλαση υποψηφίων από το γραφείο του Παν. Κουρουμπλή



Παρέλαση προσώπων πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα στο γραφείο του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, πρόσωπα τα οποία σκανάρονται για τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας έχει συναντήσεις με πολλούς τεχνοκράτες που θα μπορούσαν να πλαισιώσουν την «ηλεκτρική» καρέκλα, ωστόσο ο βαθμός δυσκολίας του Οργανισμού αντικειμενικά είναι τόσο μεγάλος που, εύλογα, ο κ. Κουρουμπλής δυσκολεύεται να καταλήξει.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να δοθεί το χρίσμα στον καθηγητή Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Μιχάλη Χλέτσο, ο αγώνας δρόμου για να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο συνεχίζεται και μάλλον είναι άγονος προς ώρας. Τελευταία ακούστηκε το όνομα του κ. Σωτήρη Μπερσίμη, Λέκτορα του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος, σε αντίθεση με όλους τους άλλους υποψηφίους προέδρους, είναι αρκετά νεότερος. Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη της γενιάς του Αλέξη Τσίπρα, ενώ και το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να συμφωνεί με μια τέτοια επιλογή. Χθες επρόκειτο να γίνει συνάντηση με τον υπουργό, ωστόσο αυτή αναβλήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη θέση του προέδρου έχει ακουστεί ακόμη και το όνομα της πρώην γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων (επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου) κυρίας Αθηνάς Δρέττα, η οποία σήμερα έχει προσχωρήσει πολιτικά στο Ποτάμι μετά το ΠΑΣΟΚ. Η κυρία Δρέττα συνέδεσε το όνομά της με το εγχείρημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Μέχρι να βρεθεί η νέα διάδοχη κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ, παραμένει αγόγγυστα στην θέση του ο κ. Δημήτρης Κοντός, τον οποίο –ειρήσθω εν παρόδω– εκτιμά βαθύτατα ο υπουργός Υγείας, ως έναν καταξιωμένο τεχνοκράτη και σοβαρό επαγγελματία. Την ίδια ώρα πάντως, ο υπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος για τον διάδοχο του κ. Κοντού, λέγοντας ότι θα βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο. 

Οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ και το δημοσίευμα των FT

Από το περιβάλλον τώρα του κ. Κοντού, δίνεται απάντηση στο δημοσίευμα των Financial Times αναφορικά με το ότι η κυβέρνηση προτίθεται να δεσμεύσει προσωρινά 50 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του Οργανισμού. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, διαμηνύουν τόσο ο κ. Κοντός όσο και ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ωστόσο, πάντα από το περιβάλλον του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, ακούγεται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου, ο Οργανισμός θα είναι σε θέση να πληρώσει όλους σχεδόν τους παρόχους του, καθώς διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η έκτακτη επιχορήγηση των 43 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υγείας, ενώ η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναμένει και από τα Ασφαλιστικά Ταμεία να καταθέσουν τις εισφορές τους.

Το ότι τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ είναι δραματικά πιεσμένα είναι γνωστό εδώ και καιρό, Μάλιστα το επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ο κ. Δημήτρης Κοντός πριν από μία εβδομάδα, μιλώντας στο Φαρμακευτικό Συνέδριο του Hellas Pharm, σημειώνοντας ότι αντί για ένα δισ. ευρώ που είναι η επιχορήγηση που πρέπει να δώσει η Πολιτεία, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού ανέρχεται σε 525 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους παρόχους υγείας έχουν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο για υπηρεσίες του Οκτωβρίου 2014, λαμβάνοντας μάλιστα μόνο προκαταβολές από αυτά που δικαιούνται.

1 σχόλιο:

  1. θα μας απαντήσει κάποιος ποιος είναι αυτός ο Ρηγάτος που βγάζει εγκυκλίους την στιγμή που δεν υπάρχει πρόεδρος στον ΕΟΠΥΥ; θα τον μαζέψει λίγο το Υπουργείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή