Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία λόγω κρίσης – Έξι μήνες αναμονή για ραντεβού



Ασφυξία έχει προκαλέσει στα δημόσια νοσοκομεία η κρίση, με τους ασθενείς να είναι εγκλωβισμένοι σε πολύμηνες αναμονές.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι για να εξεταστεί κάποιος από γιατρό στην Α' Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, θα πρέπει να περιμένει έξι μήνες.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», με την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ άνοιξαν αυτόματα οι πόρτες του ιδιωτικού τομέα για 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Η οικονομική αιμορραγία του Οργανισμού όμως έχει δημιουργήσει συνθήκες αποκλεισμού των ασθενών και από τις ιδιωτικές κλινικές.

Ακόμη και η δωρεάν εξέταση από τη δεξαμενή των 5.000 συμβεβλημένων γιατρών στην πράξη έχει σχεδόν ακυρωθεί, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν χρυσά τα ραντεβού.

Μπλακάουτ στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων προκαλείται και από τον όλο αυξανόμενο αριθμό των ανασφάλιστων πολιτών που έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη από τα δημόσια νοσοκομεία.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι διαβητικοί. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι άνω από το 10% του πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

Παρά την αυξητική τάση που καταγράφουν οι επιστήμονες, τα δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν να τους εξυπηρετήσουν, με αποτέλεσμα η αναμονή για όσους θέλουν να εξεταστούν να φθάνει τις 55 μέρες στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και 123 μέρες στο Γ. Γεννηματάς.

Αντίστοιχα, για το ιατρείο πρώτης επίσκεψης στο Λαϊκό Νοσοκομείο το αμέσως επόμενο ραντεβού είναι σε 97 μέρες, ενώ για την πρώτη εξέταση του διαβητικού ποδιού δεν υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού στο ίδιο νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου