Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Σε φθίνουσα πορεία τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας επιδεινώνεται. Τα ιατρεία του πρώην ΕΟΠΥΥ νυν ΠΕΔΥ, έχουν ελάχιστο προσωπικό και συνεχώς απαξιώνονται. Τα εργαστήρια των μονάδων υπολειτουργούν». Την εικόνα αυτή περιγράφουν γιατροί ΠΕΔΥ της Αττικής και του Πειραιά, που ζητούν από τη νέα κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να επαναπροσλάβει άμεσα τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που απολύθηκαν με τη δημιουργία του ΠΕΔΥ. Αυτή τη στιγμή στις μονάδες του ΠΕΔΥ υπηρετούν κατ’ εκτίμηση 2.300 γιατροί, εκ των οποίων οι 700 διατηρούν και τα ιδιωτικά τους ιατρεία με ασφαλιστικά μέτρα δικαστηρίων. Οι κύριες δίκες για τις υποθέσεις αυτές έχουν προσδιοριστεί χρονικά για το καλοκαίρι και σε περίπτωση που η έκβασή τους είναι αρνητική, τότε το ΠΕΔΥ θα αποδυναμωθεί περαιτέρω. Οπως συνέβη άλλωστε την περασμένη άνοιξη όταν 2.500 γιατροί του ΕΟΠΥΥ απολύθηκαν επειδή επέλεξαν το ιδιωτικό τους ιατρείο έναντι του ΕΣΥ.

Οι σύλλογοι γιατρών ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ Αττικής και Πειραιά και η Ομοσπονδία τους (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ), ζητούν να δοθεί η ευκαιρία σε όσους γιατρούς απολύθηκαν να επανέλθουν στις μονάδες ΠΕΔΥ σε προσωποπαγείς θέσεις, με την ίδια σχέση εργασίας που είχαν πριν από τη δημιουργία του ΠΕΔΥ μέχρι την αποχώρησή τους. Ο γ.γ. της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Αθ. Αποστολόπουλος, μιλώντας στην «Κ» έκανε την εκτίμηση ότι από τους 2.500 γιατρούς που απολύθηκαν, θα θελήσουν να επιστρέψουν περίπου 500–600 γιατροί, αριθμός ικανός να δώσει ανάσα στις υποστελεχωμένες μονάδες του ΠΕΔΥ. Οπως άλλωστε ανέφερε ενδεικτικά, «σήμερα υπάρχουν μονάδες σε πρωτεύουσες νομών, όπως π.χ. τη Λακωνία ή την Ξάνθη που έχουν μείνει με δύο, τρεις, το πολύ τέσσερις γιατρούς».

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας για την «ανάπτυξη ενιαίας και ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», στην οποία ωστόσο δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι των γιατρών του ΠΕΔΥ, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει από το υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της αλλαγής της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. Ο φερόμενος ως επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου για τον ΕΟΠΥΥ, καθηγητής Οικονομικών Μ. Χλέτσος, χθες δημοσιοποίησε την απόφασή του να μην αναλάβει τη θέση. Αφορμή αποτέλεσαν, δημοσίευμα («ΕφΣυν»), σύμφωνα με το οποίο ο κ. Χλέτσος είχε εισηγηθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση την αγορά του γερμανικού μοντέλου για την κοστολόγηση ιατρικών πράξεων (DRG’s), αλλά και οι αντιδράσεις που προκάλεσε αυτό το δημοσίευμα σε υγειονομικούς. Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε απάντησή του κάνει λόγο για «ενοχοποίηση της σκέψης χάριν ανυπόστατης εντυπωσιοθηρίας», ενώ τονίζει ότι «η τεκμηριωμένη κριτική είναι καλοδεχούμενη, όχι όμως όταν αγγίζει τα όρια της ανθρωποφαγίας».

Τέλος, την παράταση της θητείας του επικουρικού προσωπικού, που καλύπτει κενά σε δημόσιες μονάδες υγείας, έως το τέλος του 2015, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατέθεσε επί του σχεδίου νόμου για την ανθρωπιστική κρίση.Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου