Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Στο ναδίρ της ρευστότητας οι προμηθευτές - Οφειλές 1,2 δισ. ευρώ από ΕΣΥ, ΙΚΑ και ιδιώτες



Σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι προμηθευτές αναλωσίμων και ιατρικής τεχνολογίας, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν πλέον το δυσθεώρητο ποσό της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ και χρονολογούνται σε πάνω από έναν χρόνο.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι οφειλές αυτές προέρχονται από νοσοκομεία, ιδιώτες (λόγω στάσης πληρωμών ΕΟΠΥΥ) και ΙΚΑ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων χρωστά περί τα 60 εκατ. ευρώ, με ληξιπρόθεσμα από τα έτη 2008, 2009, 2010 και 2011. Επιπλέον, και το Ερρίκος Ντυνάν χρωστά στους προμηθευτές αναλωσίμων και ιατρικής τεχνολογίας πάνω από 60 εκατ. ευρώ.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει καθόλου το 2012, όπως σχολιάζουν στο onMed ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων και ο ταμίας κ.κ. Παύλος Αρναούτης και κ. Κώστας Μαριάκης.

Και φυσικά δεν είναι μόνο το θέμα της έλλειψης της ρευστότητας, διότι οι προμηθευτές έχουν ήδη επιβαρυνθεί δραματικά με το PSI, το περίφημο κούρεμα Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου το 2012, το οποίο πρακτικά έθεσε εκτός αγοράς πολύ μεγάλο αριθμό προμηθευτών και όσοι προμηθευτές παρέμειναν αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα ρευστότητας. Ακόμη, οι εν λόγω επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες, με το"Cash in Advance payment", δηλαδή προ-πληρωμή του εμπορεύματος που απαιτούν οι Οίκοι του εξωτερικού και φυσικά με την πληρωμή ΦΠΑ, ο οποίος είναι ανείσπρακτος.

Η κατάσταση είναι απελπιστική, αναφέρει ο κ. Μαριάκης, προσθέτοντας ότι, μεσούσης της δύσκολης αυτής κατάστασης, έχουν κλείσει και αρκετές εταιρείες, ενώ μειώθηκαν παράλληλα κατά 40 τα μέλη του ΣΕΙΒ, φθάνοντας σήμερα τα 144, καθώς δεν έχουν να πληρώσουν τις συνδρομές τους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το ζήτημα της ρευστότητας και της ομαλής πορείας των οικονομικών μας είναι θέμα άμεσα συνυφασμένο με την διαπραγμάτευση και την συμφωνία με τους δανειστές, συνεχίζει ο κ. Μαριάκης, ωστόσο κάτι θα πρέπει να γίνει, αφού κινδυνεύει πλέον ξεκάθαρα ένας ολόκληρος κλάδος που κάποτε ήταν υγιής και βιώσιμος. Και πίσω από τον κλάδο δεν βρίσκονται μόνο αριθμοί, αλλά εργαζόμενοι και οικογένειες, τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου