Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Από τα 16 στα 3 Ασφαλιστικά Ταμεία για να μείνει στο τέλος ένα


Από τα 16 στα 3 Ασφαλιστικά Ταμεία για να μείνει στο τέλος ένα

Από τα 16 στα 3 Ασφαλιστικά Ταμεία για να μείνει στο τέλος ένα Ταμείο 

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

Η διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, αναμένεται να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των «θεσμών» που ολοκληρώνονται. Στόχος είναι η δημιουργία τριών ταμείων κύριας ασφάλισης, ένα για τους μισθωτούς (ΙΚΑ), ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) και ένα για τους αγρότες (ΟΓΑ). 

Θέμα ευρύτερου διαλόγου όμως, που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, πρόκειται να αποτελέσει η λειτουργική ενοποίηση των ταμείων, όπως και το ενδεχόμενο να απονεμηθούν στο μέλλον και ενιαίες παροχές, δηλαδή συντάξεις και επιδόματα, για όλους, ανά ταμείο. Η συγκεκριμένη απαίτηση δεν έχει γίνει δεκτή από την ελληνική πλευρά, αφού πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει νέα μείωση σε συντάξεις ή σε επιδόματα, μέσω της δημιουργίας κοινών ποσοστών αναπλήρωσης για όλους τους συνταξιούχους. 

Θετικός στη συγκεκριμένη διαδικασία ενοποίησης εμφανίστηκε και ο Σάββας Ρομπόλης, πρώην επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Ο κ. Ρομπόλης, που έχει τεθεί επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, μιλώντας χθες σε Επιτροπή της Βουλής για το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο Μνημόνιο, υπογράμμισε ότι είναι εφικτός ο στόχος να μειωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, από 16 που είναι σήμερα, σε τρία. 

Μάλιστα πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας προγραμματισμός για να προκύψει ένα ταμείο, μόλις «ωριμάσουν οι συνθήκες». Πάντως ο κ. Ρομπόλης τόνισε ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν άλλες πηγές χρηματοδότησης για την Κοινωνική Ασφάλιση, για να μπορέσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας να καταστεί βιώσιμο. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η προώθηση του Ταμείου αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μπορεί να προκύψουν ετήσια έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ και έτσι να καλυφθεί σιγά – σιγά η απώλεια που προέκυψε από το «κούρεμα» των ομολόγων των Ταμείων, ελέω PSI, το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου