Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Η πρόταση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα: Ιατρείο Γειτονιάς ή Ιατρείο για πληθυσμό 5.000 κατοίκων

Οι Μονάδες Φροντίδας Υγείας Γειτονιάς θα είναι μικρότερες από τα Κέντρα Υγείας και θα αποτελούν το θεμέλιο του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας, όπως αναφέρεται στην πρόταση των ειδικών.

IATRONET
Παραδόθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό (φωτό) το πόρισμα της ομάδας εργασίας για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Όπως είχε προϊδεάσει το Iatronet από τον περασμένο Μάρτιο, οι τεχνοκράτες προτείνουν Μονάδες Φροντίδας Υγείας Γειτονιάς στο αστικό περιβάλλον και Περιφερειακά Ιατρεία στο αγροτικό περιβάλλον.

Θα είναι οι μικρότερες μονάδες Υγείας και θα αποτελούν το επίκεντρο και το θεμέλιο του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Όπως αναφέρεται στην Κυριακή στην εφημερίδα “Αυγή”, συστήνεται μία Μονάδα Φροντίδας Υγείας Γειτονιάς ή ένα Περιφερειακό Ιατρείο για κάθε πληθυσμό ευθύνης 5.000 ατόμων.

Σε κάθε Μονάδα Φροντίδας Υγείας Γειτονιάς και σε κάθε Περιφερειακό Ιατρείο δημιουργείται, από όλους τους εργαζόμενους, η Ομάδα Υγείας, η οποία, σε συνεργασία με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς, σχεδιάζει, υλοποιεί και αξιολογεί την παροχή ολιστικής φροντίδας στον πληθυσμό ευθύνης της.
Υπηρεσίες

Οι Μονάδες Φροντίδας Υγείας Γειτονιάς και τα Περιφερειακά Ιατρεία προσφέρουν υπηρεσίες πρώτης επαφής, στις οποίες περιλαμβάνονται:

Ολοκληρωμένη εκτίμηση των αναγκών υγείας. Ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Καταγραφή των επιθυμιών και των προσδοκιών των ασθενών. Υπηρεσίες αντιμετώπισης χρονίων και συχνών προβλημάτων υγείας, με την αρωγή ενός βασικού και πλησίον του ασθενή εργαστηριακού εξοπλισμού.

Γίνεται, επίσης, εκτίμηση των επιλεγμένων κινδύνων υγείας, με τη συμβολή προτυποποιημένων και εύχρηστων εργαλείων, ενώ παρέχονται υπηρεσίες πρόληψης, συμβουλευτικής και παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες και δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Οι ως άνω υπηρεσίες παρέχονται από την Ομάδα Υγείας των Μονάδων Φροντίδας Υγείας Γειτονιάς και των Περιφερειακών Ιατρείων, αλλά και την Ομάδα Υγείας της Μονάδας Αναφοράς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην ίδια την μονάδα, στο σπίτι και στην κοινότητα.

Στελέχωση

Οι Ομάδες Υγείας των Μονάδων Φροντίδας Υγείας Γειτονιάς και των Περιφερειακών Ιατρείων στελεχώνονται ενδεικτικά με:

Δύο γιατρούς γενικής ιατρικής (ή παθολογίας, εάν δεν υπάρχουν γενικοί γιατροί), έναν νοσηλευτή και έναν επισκέπτη υγείας, έναν παιδίατρο για κάθε δύο Μονάδες, έναν μαιευτή / μαία για κάθε δύο Μονάδες, έναν κοινωνικό λειτουργό, μία οικογενειακή βοηθό για κάθε δύο μονάδες και μία γραμματέα.

Οι Μονάδες Φροντίδας Υγείας Γειτονιάς και τα Περιφερειακά Ιατρεία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, στη Μονάδα, στο σπίτι και στην κοινότητα.

Δ.Κ.

8 σχόλια:

  1. Η άποψη μου επί της πρότασης...:
    http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,6426.msg56501.html#msg56501

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χα χα καλο εεεεεε?? δεν πετυχαν τα κεντρα υγειας και θα πετύχουν οι γιατροι γειτονιάς !! άνθρωποι χωρίς ρεαλισμό πραγματικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλοι θα φωνάζουν το γιατρό της γειτονιάς στο σπίτι για κατ΄οίκον εξέταση. Και κοντά στον πραγματικό ασθενή θα εξετάζονται και διάφοροι παρευρισκόμενοι συγγενείς και γείτονες. Ποιός θα είναι κορόιδο να πάει στο γιατρό αφού ο γιατρός θα μπορεί να πάει σάυτόν! Μάλλον έχουν επηρεαστεί από το αγγλικό σήριαλ "Επειγόντως τη μαμή"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άραγε έστω και για πλάκα το έχουν κοστολογήσει όλο αυτό? Γιατί αποκλείουν τους ιδιώτες που θα τους προσέφεραν έτοιμες δομές αντί να φτιάξουν καινούριες και μια καλή κάλυψη πρωί και απόγευμα? Το δε ωράριο 8-8 ή ανέκδοτο είναι ή το νέο 12ωρο ωράριο στο δημόσιο. Κατά τα άλλα ο κάθε ασθενής γιατρό μπορεί να μη βλέπει, γιατί πού θα τον δει όταν είναι ένας για 5000 άτομα, αλλά θα έχει τη μαία του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχεις βολευτει με τη τρεχουσα κατασταση κ σου φταιει η μαια .'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι θέμα βολέματος. Οταν πραγματικά ένας ασθενής δεν μπορεί να βρει γιατρό χωρίς να πληρώσει εκτός νοσοκομείου και οι γιατροί εντός του νοσοκομείου δουλεύουν με απληρωτες εφημερίες και με τις μισές οργανικές θέσεις ακάλυπτες, το να ευαγγελιζόμαστε τις υπηρεσίες της μαίας της γειτονιάς ως μεταρρύθμιση στην υγεία δείχνει ότι πραγματικά κάποιοι βρίσκονται σε άλλο πλανήτη.

      Διαγραφή
    2. Φανταζομαι ότι η μαια με τα επαγγελματικα δικαιώματα της, δεν θα αγγιζει καν στυλο,τηλεφωνο 'η θου κυριε καποια γαζα για να βοηθησει το γιατρο σε μια αλλαγη τραυματος. Τα ζησαμε στα Κ.Υ.!

      Διαγραφή