Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Τι θα γίνει με τα φάρμακα στην περίπτωση Grexit!

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αυτό που όλοι μέχρι σήμερα φοβόμασταν ακόμη και να συζητήσουμε, φαίνεται πως είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων με βάση τις τελευταίες δραματικές πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις.

Πολλοί ασθενείς αγωνιούν ήδη τι θα γίνει στην περίπτωση χρεωκοπίας της χώρας μας κι αν θα μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους, γεγονός που αποτυπώνεται και στα ερωτήματα που φθάνουν στα φαρμακεία της γειτονιάς.
Φαίνεται όμως πως τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες όσο και το ίδιο το Ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα, είχαν προβλέψει τι θα πρέπει να γίνει σε ένα ενδεχόμενο«ατυχήματος» για τους ασθενείς.

Παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς μιλώντας στο HealthReport.gr ήταν πλήρως καθησυχαστικοί διαβεβαιώνοντας πως οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική τους περίθαλψη και δε θα στερηθούν φάρμακα τα οποία κρίνονται απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση τους.

Εξάλλου με βάση και τους διεθνείς κανονισμούς, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να έχουν αποθέματα φαρμάκων τουλάχιστον για τρεις μήνες ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες προκύψουν σε μία χώρα.

Άλλωστε εδώ και καιρό οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν καταρτίσει ειδικό έκτακτο σχέδιο για την πιθανότητα η Ελλάδα να βρεθεί εκτός ευρώ ή με διπλό νόμισμα. Οι μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες (ΣΦΕΕ) σε συνεργασία με τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Φορείς του κλάδου (EFPIA) είχαν έτοιμο το σχέδιο το οποίο εξασφαλίζει την επάρκεια φαρμάκων για τη χώρα μας.

Όπως και να χει σε ετοιμότητα είναι και οι ελληνικές εταιρείες οι οποίες διατηρούν αντίστοιχα αποθέματα για τους ασθενείς ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στη διάθεση φαρμάκων και στην κάλυψη των πασχόντων.

1 σχόλιο:

  1. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν φάρμακα. Τα φαρμακεία θα έχουν λεφτά για να τα προμηθευτούν; Εκτός και δίνονται τα φάρμακα μόνο στα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΠΕΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή