Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Ανασφάλιστοι: Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το... πολύκροτο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου

Το θέμα των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας αποτελεί μείζον ζήτημα πολιτικής υγείας αλλά και κοινωνικής πολιτικής στην χώρα μας.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Τα Μνημόνια των προηγούμενων ετών άφησαν πίσω τους εκατομμύρια ανασφάλιστους και πολίτες που απώλεσαν την ασφαλιστική τους κάλυψη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν βασικές προληπτικές εξετάσεις και να κινδυνεύει η υγεία τους. Άλλωστε, όπως αναφέρουν συχνά και οι οικονομολόγοι υγείας, όταν κόβεις κάτι τόσο ζωτικό σήμερα και ειδικότερα εξετάσεις που προάγουν αποδεδειγμένα την πρόληψη, είναι σφόδρα πιθανό να το πληρώσεις πολλαπλάσια αργότερα.

Συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία για την υγεία των πολιτών στα χρόνια της ύφεσης δεν έχουμε ακόμη, ωστόσο πολλοί γιατροί, καθηγητές, Επιστημονικές Ενώσεις, οικονομολόγοι υγείας, ακόμη και ξένα Μέσα, έχουν αναφέρει χωρίς δεύτερη σκέψη ότι η υγεία των Ελλήνων επιδεινώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια, υπάρχει σαφής αύξηση της νοσηρότητας, της βρεφικής θνησιμότητας και κατακόρυφη αύξηση της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών στην Ελλάδα.
Ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας επιδοτούμενο από το ΕΣΠΑ δημιούργησε την περασμένη εβδομάδα σύγχυση και ένταση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου υγείας και των Επιστημονικών Ενώσεων και Συλλόγων ασθενών. «Είμαστε η μόνη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο χωρίς Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου», τόνισε ο κ. Παν. Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι «Όταν η ένταση των φαινομένων του καρκίνου δολοφονεί ανθρώπους και μάλιστα νέους ανθρώπους, η υποκρισία περισσεύει. Η μακαριότητα κάποιων τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη περίπτωση υπηρετεί μόνο την αφέλεια; Ο προβληματισμός για την ενεργοποίηση της κοινωνίας δε μπορεί να ενοχοποιείται. Επιτέλους ας κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις, είμαστε ανοιχτοί».
H ιδέα για μειωμένη κάλυψη νοσηλίων για όσους δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικούς ελέγχους ήταν απλώς μια «άποψη», διευκρίνισε o Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής με παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τις αντιδράσεις που ξέσπασαν στο χώρο της Υγείας. «Ποτέ δεν υπήρξε επίσημη πρόταση για τιμωρητική αντιμετώπιση των καρκινοπαθών που δεν έχουν κάνει προληπτικές εξετάσεις, τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, σημειώνοντας ότι «ήταν απλώς μια 'άποψη' ανάμεσα σε πολλές, ώστε να αρχίσει ο δημόσιος διάλογος για τα μέτρα αντικαρκινικής πρόληψης που θα πρέπει να ληφθούν στην Ελλάδα». Υποστήριξε δε, ότι θεωρεί «κέρδος» το γεγονός ότι έστω κατ' αυτόν τον τρόπο «άνοιξε αυτή η συζήτηση στην κοινωνία», ενώ κατήγγειλε πως ορισμένοι επικριτές του αποπειράθηκαν να «ενοχοποιήσουν» την άποψή του. Επισήμανε δε πως «από την πρώτη στιγμή οι εξετάσεις θα είναι δωρεάν».
Για την ιστορία πάντως να πούμε ότι στο εν λόγω πρόγραμμα –το οποίο λήγει τον Οκτώβριο– μπορούν να συμμετάσχουν 200.000 άτομα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν προσέλθει 9.322 άτομα.
Να θυμίσουμε ακόμη ότι τον περασμένο Μάιο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε σχετικό σχέδιο για τους ανασφάλιστους. Το Βιβλιάριο Υγείας των Ανασφάλιστων χωρίς εισοδηματικό κριτήριο, το οποίο θα λαμβάνουν οι πολίτες χωρίς κάλυψη από τα ΚΕΠ, αποτελεί το βασικό άξονα του σχεδίου αυτού. Μάλιστα, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γ. Κατρούγκαλος είχαν τονίσει ότι οι διαδικασίες θα είναι συνοπτικές και το Βιβλιάριο θα το λαμβάνουν οι ανασφάλιστοι σύντομα, χωρίς γραφειοκρατία. 
Γνωρίζουμε όλοι ότι τα πάντα είναι θέμα νοοτροπίας και πως δυστυχώς η πρόληψη και η προαγωγή υγείας δεν αποτελούσε ποτέ προτεραιότητα στην χώρα μας, καίτοι από τις δράσεις αυτές, θα μπορούσε και το σύστημα να ενισχυθεί σημαντικά, και να βοηθηθούν οι πολίτες. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε όλοι μας στάση και νοοτροπία και να αγκαλιάσουμε κάθε δράση που συμβάλλει στην πρόληψη και στην βελτίωση της υγείας και της ζωής μας. Επιπλέον, οι παραπάνω έννοιες της πρόληψης και προαγωγής υγείας αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη διάσταση όταν αναφερόμαστε σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι ανασφάλιστοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου