Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Αλλαγές στο Ασφαλιστικό με το Ν/Σ του 3ου Μνημονίου - σχολιασμός από Βασίλη Σταθόπουλο


«Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης».


Εξ αιτίας του μεγάλου όγκου του νομοσχεδίου και της αιτιολογικής έκθεσης που το συνοδεύει στον ελάχιστο χρόνο από τη στιγμή που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής προκειμένου να αξιολογηθεί το επίσημο τελικό κείμενο και επειδή η καταβληθείσα προσπάθεια αφορούσε πρωτογενή εντόπιση των αλλαγών, διατηρούμε κάποια επιφύλαξη για την ορθή μεταφορά των επιπτώσεων κάποιας ασφαλιστικής τροποποίησης ή κάποιας που διέφυγε, οι οποίες αφορούν Υγειονομικό. Ακολουθούν οι σημαντικότερες αλλαγές:

1. Ομογενοποιείται αυξημένο θετικά το ετήσιο επιτόκιο των ρυθμίσεων των δόσεων των Ν.4152/2013, Ν.4305/2014 & Ν.4321/2015, που υπολογίζεται πλέον με βάση το ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(από την ιστοσελίδα τη ΤτΕ η τρέχουσα τιμή είναι 0,05%), πλέον πέντε (5) εκατοστιαίων μονάδων,
Σχόλιο: Ομογενοποιείται στο 5,05% αντί των σημερινών 3% (που είναι η τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015), 4,57% και 8,05% ανάλογα με τον νόμο των ρυθμίσεων και της εμπρόθεσμου εξόφλησης ή μη των οφειλών.

2. Σύνδεση αριθμού δόσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών με κριτήρια οικονομικής ευρωστίας οφειλέτη
Σχόλιο: ελάττωση του δικαιούμενου αριθμού δόσεων με συνυπολογισμό εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης εντός διμήνου.

3. Για ύψος κύριας ληξιπρόθεσμης οφειλής έως 5.000 € η οφειλή απαλλάσσεται από την προσαύξηση του επιτοκίου εφόσον ο οφειλέτης προσκομίσει εντός διμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος στοιχεία, με τα οποία τεκμηριώνεται σωρευτικά ότι:
α) είναι φυσικό πρόσωπο,
β) η υπαγόμενη στη ρύθμιση κύρια οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη και
γ) η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη όπως προκύπτει από τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9) είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 €.
Εφαρμόζεται στις οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί στην παρούσα ρύθμιση και αφορά τις ανεξόφλητες δόσεις ρύθμισης.
Σχόλιοθα πρέπει άμεσα να υποβληθούν η Ε1 και η Ε9 προκειμένου να μην χαθεί η δυνατότητα άτοκης εξόφλησης οφειλών έως 5.000€. Λόγω του σωρευτικού χαρακτήρα ακόμη και σε ένα κριτήριο να εξαιρείται κάποιος θα εξοφλήσει έντοκα τις υπόλοιπες ανεξόφλητες δόσεις.

4. Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών – παροχών
Σχόλιο: δηλαδή κατάργηση κοινωνικών πόρων

5. Κατάργηση φόρων «υπέρ τρίτων» που χρηματοδοτούσαν ταασφαλιστικά ταμεία από 31.10.2015
Σχόλιο: το ΤΣΑΥ δεν έχει έσοδα από φόρους υπέρ τρίτων

6. Πλήρης εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου – πλαισίου 3863/2010 που σημαίνει ελάττωση συντάξεων, μεταξύ των άλλων τόσο για παλαιούς όσο και για τους νέους ασφαλισμένους

7. Κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν την ηλικία των 67 (παραμένουν οι προϋποθέσεις για 40 χρόνια εργασίας και ηλικία 62 ετών για πλήρη σύνταξη)

8. Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών και συντάξεων από 1.500€ στα 1.000€ και αύξηση ποσοστού κατάσχεσης μισθών και συντάξεων στο 50% από 1.000€-1.500€ και σε ποσοστό 100% άνω του ποσού των 1.500€. Επίσης μειώνεται στα 1.250 € το κατώτατο όριο ακατάσχετου των καταθέσεων φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου