Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Ολοι στη μάχη κατά των ταμειακών «μαϊμού»



Ελεγκτές αλλά και τους ίδιους τους πολίτες επιστρατεύει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για να εντοπίσει τις ταμειακές μηχανές «μαϊμού», οι οποίες τον τελευταίο καιρό έχουν κατακλύσει την αγορά. Η ΓΓΔΕ, όπως ανακοίνωσε χθες η Κατερίνα Σαββαΐδου (φωτ.), έθεσε σε εφαρμογή ηλεκτρονική φόρμα, μέσω της οποίας ελεγκτές και πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν εάν η απόδειξη που έχουν στα χέρια τους έχει εκδοθεί από νομίμως δηλωθείσα ταμειακή μηχανή. Στο περιβάλλον του Διαδικτύου και μέσω ενός web browser (ακόμα κι από κινητό) πληκτρολογούμε https://www1.gsis.gr/tameiakes. Στην ειδική φόρμα που ανοίγει, οι πολίτες εισάγουν συγκεκριμένα στοιχεία της απόδειξης και ελέγχουν αμέσως τη νομιμότητα της ταμειακής μηχανής. «Η βοήθεια των πολιτών είναι πολύτιμη, καθώς ενισχύει την καθημερινή προσπάθεια που κάνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες οι υπάλληλοι των ΔΟΥ», δήλωσε η κ. Σαββαΐδου.

Συμπληρώνονται σήμερα 46 ημερολογιακές μέρες από την επιβολή των ελέγχων διακίνησης κεφαλαίων, και στις επιχειρήσεις γίνεται καταγραφή των παρενεργειών που προκλήθηκαν σε όλο το φάσμα των δικτύων τους είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Οπως εξηγούν αρκετοί επιχειρηματίες: «Εχουμε ήδη ξεχάσει το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου που έχει χαθεί, και προετοιμαζόμαστε για το τελευταίο τετράμηνο του 2015». Οι περισσότερες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν κεφάλαια στο εξωτερικό είναι πιο εύκολο να προσαρμοστούν πιο γρήγορα και να επανέλθουν σε καθεστώς ομαλότητας. Στο σύνολό τους, πάντως, οι εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης στο εξωτερικό.

Σημαντική διαφορά

Τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, που ολοκληρώθηκε το πρωί της 13ης Ιουλίου, θύμισε η τελευταία σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας με τους επικεφαλής των θεσμών. Η συνάντησή τους ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε στις 9 το πρωί της Τρίτης. Οπως και στη Σύνοδο Κορυφής, υπήρχαν διαλείμματα για να πραγματοποιηθούν διαφορετικές συσκέψεις (όπως του κυβερνητικού συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής), ενώ υπήρχε και το ξενύχτι των δημοσιογράφων εν αναμονή της επίτευξης συμφωνίας. Ωστόσο, υπήρχε μία σημαντική διαφορά: ενώ στη Σύνοδο Κορυφής ήταν εντελώς αβέβαιο το εάν θα επέλθει συμφωνία, στη σύσκεψη της Δευτέρας όλοι έλεγαν ότι θα καταλήξει σε συμφωνία.

Η Tui προτρέπει Γερμανούς να έλθουν στην Ελλάδα

Τη διαθεσιμότητα δωματίων που υπάρχει σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία στην Ελλάδα επισημαίνει με ανακοίνωσή της από το Αννόβερο η Tui, προτρέποντας τους Γερμανούς να προχωρήσουν σε κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο τουριστικό οργανισμό της Γερμανίας, ειδικά για διακοπές στην Κρήτη, στη Ρόδο και στην Κω, από τα μέσα Αυγούστου, υπάρχουν αρκετές προσφορές τουριστικών πακέτων. Σε ό,τι αφορά την Κέρκυρα, προσθέτει ότι οι διαθέσιμες κλίνες είναι περιορισμένες, οπότε οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επισπεύσουν τις κρατήσεις τους.

Υπό προϋποθέσεις η ανάσα στον ΕΟΠΥΥ

Ανάσα 70 εκατ. ευρώ τον μήνα για τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αποτελέσει η αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας από 4% σε 6% για τις κύριες συντάξεις και η επιβολή αντίστοιχης εισφοράς 6% στις επικουρικές. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι τα έσοδα αυτά, που εισπράττονται από τα ταμεία, θα αποδίδονται στον Οργανισμό. Γιατί έως σήμερα αυτό δεν εφαρμόζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ, με έγγραφο που έστειλε στα υποκαταστήματά του, ενημερώνει πως οι ημερομηνίες πίστωσης των παροχών ασθενείας σε είδος στους λογαριασμούς των δικαιούχων δεν είναι γνωστές. Θα γνωστοποιηθούν εφόσον μεταβιβαστούν οι σχετικές πιστώσεις από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κονδύλι που απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες έως και τον Αύγουστο για το σύνολο των δικαιούχων είναι 30 εκατ. Βέβαια το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ταμεία οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ πάνω από 1 δισ. Εάν τα ταμεία ξεχρεώσουν τον Οργανισμό, αυτός θα καταβάλει τα χρήματα που χρωστάει στα ταμεία και αυτά θα καταβάλουν τις οφειλές τους προς τους ασφαλισμένους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου