Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Αυτή είναι η «καταιγίδα» με τους νέους φόρους που έρχεται άμεσα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 
Καταργείται η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ύστερα.
ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΕΝΦΙΑ - ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Σειρά από φορολογικές ανατροπές περιλαμβάνει η λίστα των μέτρων του τρίτου Μνημονίου. Μεγάλοι χαμένοι, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο «βάρος» από το νέο «πακέτο».
Κύρια χαρακτηριστικά η αύξηση της προκαταβολής φόρου, το «ψαλίδι» στις φορολογικές εκπτώσεις καθώς και σημαντικές αλλαγές επί τα χείρω στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς και στο μέτωπο των κατασχέσεων. Παράλληλα ο νέος ΕΝΦΙΑ παραμένει ως έχει για το 2015. Θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται στο τέλος του Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση των 100 δόσεων, το επιτόκιο αυξάνεται σε 5% (από 3% προηγουμένως) για όσους έχουν χρέος άνω των 5.000 ευρώ.
Για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές, για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του να είναι χαμηλότερη των 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή να υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματός του.
Παράλληλα, χάνουν τη ρύθμιση όσοι οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής.
Τέλος, καθιερώνεται η δυνατότητα μείωσης του αριθμού των δόσεων, εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις.
Αγρότες: Σε ό,τι αφορά στους αγρότες, αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το αγροτικό ντίζελ από τα 66 στα 200 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και στα 330 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2016, ενώ επανέρχεται η προκαταβολή φόρου 55% για τα εισοδήματα του 2014 (από 27,5% που ήταν).
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αυξάνεται σταδιακά η προκαταβολή φόρου από το 55% για τα περυσινά εισοδήματα σε 75% για τα εισοδήματα του 2015 και σε 100% για τα εισοδήματα του 2016.
Κατασχέσεις: Στο πεδίο των κατασχέσεων, μειώνεται το ακατάσχετο όριο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Το ποσό άνω των 1.000 ευρώ θα κατάσχεται όλο. Ειδικά για περιπτώσεις πολιτών που δοκιμάζονται οικονομικά θα μπορεί να κατασχεθεί το 50% για το τμήμα του μισθού ή της σύνταξης μεταξύ των 1.000 και 1.500 ευρώ. Για τις καταθέσεις το ακατάσχετο όριο μειώνεται από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά μόνο για ένα πιστωτικό ίδρυμα.
Παράλληλα προβλέπεται:
• Καταργείται η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ύστερα.
• Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις (από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016), ενώ παρατείνεται και για φέτος η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.
• Σχετικά με τον ΦΠΑ το μοσχαρίσιο κρέας μετατάσσεται από το 23% στο 13% ενώ επιβάλλεται συντελεστής 23% σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, με εξαίρεση την προσχολική αγωγή.
• Για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες, επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.
• Καταργούνται ο «προληπτικός» φόρος 26% για συναλλαγές με χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (π.χ. Κύπρος, Βουλγαρία) και η έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων του ΟΠΑΠ.

100 δόσεις
Σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το επιτόκιο αυξάνεται σε 5% (από 3% προηγουμένως) για όσους έχουν χρέος άνω των 5.000 ευρώ. Παράλληλα, χάνουν τη ρύθμιση όσοι οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής. Τέλος, καθιερώνεται η δυνατότητα μείωσης του αριθμού των δόσεων, εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις.


ΕΝΦΙΑ
Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις (από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016), ενώ παρατείνεται και για φέτος η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου