Την τρίτη απόπειρα της να πείσει τους επιστήμονες έκανε χθες η κυβέρνηση να δεχτούν το ασφαλιστικό χαράτσι του 20% για τον κλάδο της κύριας σύνταξης προτείνοντας εκπτώσεις έως 40% στη συνολική ασφαλιστική επιβάρυνση όσων δηλώνουν εισόδημα 10-50.000 ευρώ.
Capital.gr
Την ίδια στιγμή, και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άκαρπες επαφές τεχνικών κλιμακίων των δανειστών με στελέχη του Υπ. Εργασίας, το ΔΝΤ φέρεται να ζητά μειώσεις 15% στις συντάξεις σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Huffington Post.
Παράλληλα, από χθες ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος βρίσκεται από χθες στο Ευρωκοινοβούλιο για να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για το Ασφαλιστικό.
Οι νέες προτάσεις για την ελάφρυνση του χαρατσιού 20%
Στο εσωτερικό μέτωπο του Ασφαλιστικού, μετά την αποτυχία των προτάσεων της περί τριετούς σταδιακής προσαρμογής στο 20%, αλλά και εκείνων που στόχευαν στους νέους επιστήμονες, το Υπουργείο Εργασίας πρότεινε χθες στους εκπροσώπους των επιστημόνων κλιμακωτές εκπτώσεις έως 40% στη συνολική ασφαλιστική επιβάρυνση (σ.σ. εισφορές για κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη, υγεία και εφάπαξ) για τρία χρόνια σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 10.000-50.000 ευρώ.
Έτσι θα διαμορφωθούν τρεις ταχύτητες ασφαλισμένων: Όσοι δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ οι οποίοι θα "κερδίσουν" από το 20%, όσοι δηλώνουν 10.000-50.000 ευρώ οι οποίοι α έχουν έκπτωση έως 40% στη συνολική ασφαλιστική επιβάρυνσή τους (γλιτώνουν έως 20-30%) και όσοι δηλώνουν πάνω από 50.000 ευρώ οι οποίοι από το χαράτσι του 20% θα έχουν αυξημένη ασφαλιστική έως και κατά 200% επιβάρυνση.
Σε μία εκδοχή αυτού του πλαισίου των εκπτώσεων που πρότεινε χθες το Υπουργείο Εργασίας, προβλέπεται για την περίοδο 2017-19:
· Έκπτωση 40% στο σύνολο της ασφαλιστικής επιβάρυνσής τους για όσους επιστήμονες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 10.000 -20.000 ευρώ.
· Έκπτωση 30% στην συνολική ασφαλιστική επιβάρυνσή για όσους δηλώνουν ετησίως εισόδημα 20.000-30.000 ευρώ
· Έκπτωση 20% στην ασφαλιστική επιβάρυνση για εισόδημα ετήσιο 30.000 -40.000 ευρώ.
· Έκπτωση 10% στην ασφαλιστική επιβάρυνση για ετήσιο εισόδημα 40.000-50.000 ευρώ.
Παράδειγμα
Αν ένας δικηγόρος δήλωνε εισόδημα 21.000 ευρώ θα είχε με το νέο σύστημα ασφαλιστική επιβάρυνση 37,5% για την κύρια σύνταξη, την επικουρική σύνταξη, την υγεία και το εφάπαξ και έτσι θα έπρεπε να καταβάλλει 7875 ευρώ για την ασφαλιστική κάλυψή του. Με την έκπτωση που προτείνει το Υπ. Εργασίας για αυτή την εισοδηματική κλάση (30%), θα καταβάλλει 5.512 ευρώ, δηλαδή θα έχει έκπτωση 2.362 ευρώ. Έτσι η συνολική ασφαλιστική επιβάρυνσή του εν λόγω δικηγόρου α πέσει από το 37,5% στο 26,2%, δηλαδή θα είναι κατά 10,7 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη ή κοντά στο 1/3.
Τρεις ταχύτητες ασφαλισμένων
Αν εφαρμοστεί αυτό το πλαίσιο, τότε θα διαμορφωθούν τρεις "ταχύτητες" ασφαλισμένων:
1. Εκείνοι που δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, οι οποίοι αν και θα πληρώνουν εισφορά 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης, εκτιμάται από το Υπ. Εργασίας ότι η επιβάρυνσή τους θα είναι μικρότερη σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.
2. Εκείνοι που δηλώνουν εισόδημα 10.000-50.000 ευρώ, οι οποίοι θα έχουν έκπτωση έως 40% για τρία χρόνια και έτσι θα ελαφρυνθούν έως και κατά 20-30% σε σχέση ασφαλιστική επιβάρυνση που θα είχαν χωρίς αυτές τις εκπτώσεις.
3. Εκείνοι που δηλώνουν εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ οι οποίοι θα υποστούν το ασφαλιστικό χαράτσι 20% χωρίς έκπτωση και θα έχουν αυξημένη ασφαλιστική επιβάρυνση από 5 έως 200% (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές για επικουρική σύνταξη,υγεία, εφάπαξ).
Ωστόσο, το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει να εισάγει ένα "κόφτη" που να μην επιτρέπει να υπάρχει αύξηση της συνολικής επιβάρυνσης ενός επαγγελματία από φόρους και εισφορές –λόγω της επιβολής των χαρατσιών για την κύρια σύνταξη και την υγεία - πάνω από 25%.
"Όχι" από επιστήμονες
Ωστόσο, οι συνδικαλιστικοί φορείς συνεχίζουν να αντιστέκονται στο χαράτσι 20%.
Η κατηγορηματική αντίθεση τους στις αόριστες προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, εκφράστηκε εκ νέου στη συνάντηση των εκπροσώπων των Επιστημονικών Φορέων – Ελεύθερων Επαγγελματιών που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), δύο ημέρες μετά τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό και την επομένη της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο Αρχηγών.
Οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων της χώρας επανέλαβαν ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο την καταστροφή των επαγγελματιών, που επιφέρει η πρόταση για το ασφαλιστικό, συνυπολογιζόμενων των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για τα επόμενα έτη.
Ζητούν, επίσης, από τη κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την αναλογιστική μελέτη που έχει αποστείλει – κατά δήλωση των εκπροσώπων της - στους θεσμούς, για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα.
Οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων (μηχανικών, οικονομολόγων, γεωτεχνικών, δικηγόρων, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών , χημικών, διαιτολόγων –διατροφολόγων, ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, φοροτεχνικών) δήλωσαν ότι :
- "Συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις και βρίσκονται σε κοινή κατεύθυνση για την κλιμάκωση των δράσεων μας το επόμενο διάστημα.
- Ενισχύουν τις κινητοποιήσεις των επί μέρους επιστημονικών φορέων, αγροτών και άλλων επαγγελματιών και ζητούν να έρθει πρόταση με ποσοτικά στοιχεία και αναλογιστική μελέτη, για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, με προοπτική, κοινωνικά δίκαιο και δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
- Συμμετέχουν δυναμικά στη Γενική Απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 και καλούμε τα μέλη μας και όλη την κοινωνία να συμμετέχει ενεργά στην παραπάνω κινητοποίηση".
Και αν (λεμε αν....) ο νέος π.χ. μαιευτήρας-γυναικολόγος (recordman στις καισαρικές Δε-Πα 8-2....) έχει σίγουρη "δουλίτσα" από το "μπαμπά" μετά από σπουδές σε π.χ. Παν/μιο "Καρόλου" και ειδικότητα abroad, θα έχει και αυτός discount; Κούνια που σας κούναγε, αν νομίζετε πως -και- αυτό θα περάσει......
ΑπάντησηΔιαγραφή