Βόμβα 3,7 δισ. από συντάξεις που εκκρεμούν
Ωρολογιακή «βόμβα» για το ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν οι 330.000 αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, που στοιβάζονται ακόμα και για τρία χρόνια στα συρτάρια των Ταμείων.
Πρόκειται για ένα «κρυφό» έλλειμμα, καθώς για να μπορέσουν οι ασφαλιστικοί φορείς να εξοφλήσουν πλήρως όλες τις υποχρεώσεις προς τους υποψήφιους συνταξιούχους απαιτούνται 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ (ή στην καλύτερη περίπτωση 2 δισεκατομμύρια για να εξομαλυνθεί σε κάποιο βαθμό η κατάσταση).
Τη μεγαλύτερη υπομονή χρειάζεται να κάνουν όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, καθώς η επικοινωνία μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Ακόμα περισσότερος χρόνος απαιτείται για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης, ενώ μπλοκαρισμένα για 25 μήνες είναι τα εφάπαξ, καθώς όλο αυτό το διάστημα αναζητείται νέος μαθηματικός τύπος.
Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στις συντάξεις δεν προέκυψε ξαφνικά και μάλιστα πέρσι είχε απασχολήσει και τους εκπροσώπους της τρόικας (λόγω των χρημάτων που απαιτούνταν για την εξόφληση των οφειλομένων).
Το κύμα φυγής που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια (λόγω του φόβου για αλλαγές στα όρια ηλικίας) επιδείνωσε την κατάσταση, ενώ τη… χαριστική βολή δίνει η έλλειψη μηχανογράφησης. Μικρή «ανάσα» στους υποψήφιους συνταξιούχους δίνει η καταβολή της προσωρινής σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν ένα έσοδο μέχρι να βγει η τελική απόφαση, ωστόσο το μέτρο εφαρμόζεται μόνο στα Ταμεία κύριας ασφάλισης και όχι στα επικουρικά.
Οι πλέον αδικημένοι είναι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, καθώς ο μεγάλος όγκος αιτήσεων και οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση της σύνταξης από το ΙΚΑ
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Ταμεία για την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι.
Στους 12 μήνες η μέση αναμονή για το ΙΚΑ
Ξεπερνούν τις 79.000 οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη που είναι σε εκκρεμότητα στο ΙΚΑ, με τον μέσο χρόνο αναμονής να φτάνει τους 12 μήνες (και να εκτινάσσεται στους 20 μήνες για τη διαδοχική ασφάλιση). Ωστόσο υπάρχουν τυχεροί και άτυχοι ασφαλισμένοι, καθώς ανάλογα με το υποκατάστημα ο χρόνος έκδοσης της πολυπόθητης απόφασης μπορεί να ξεκινά από τους τρεις μήνες και να προσεγγίζει τα τρία χρόνια!
Οι πλέον αδικημένοι είναι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, καθώς ο μεγάλος όγκος αιτήσεων και οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση της σύνταξης. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο σύλλογος των εργαζομένων στο ΙΚΑ και τα οποία αφορούν πέντε μεγάλα υποκαταστήματα:
• Υποκατάστημα Πατησίων. Για 8.000 αιτήσεις υπάρχουν τέσσερις υπάλληλοι. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι αιτήσεις του Αυγούστου του 2013.
• Υποκατάστημα Αγίων Αναργύρων. Επτά υπάλληλοι καλούνται να εξετάσουν 15.500 αιτήσεις. Ο χρόνος αναμονής προσεγγίζει τα τρία χρόνια, καθώς εξετάζονται οι αιτήσεις του Φεβρουαρίου του 2013.
• Υποκατάστημα Αλεξάνδρας. Τέσσερις υπάλληλοι πρέπει να διεκπεραιώσουν 7.300 αιτήσεις. Η λίστα της αναμονής φτάνει τον Φεβρουάριο του 2013.
• Υποκατάστημα Αμαρουσίου. Εχουν φτάσει τις 9.000 οι αιτήσεις που καλούνται να διεκπεραιώσουν έξι υπάλληλοι. Υπάρχουν αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα από τον Μάρτιο του 2013.
• Υποκατάστημα Νέας Ιωνίας. Τρεις υπάλληλοι εξετάζουν 3.500 αιτήσεις. Η λίστα αναμονής φτάνει στον Μάιο του 2013.
Ωστόσο υπάρχουν και υποκαταστήματα στο Λεκανοπέδιο, που οι διαδικασίες προχωράνε με πιο γοργούς ρυθμούς.
Για παράδειγμα στην Ηλιούπολη και στο Περιστέρι ο χρόνος αναμονής είναι 6 με 8 μήνες καθώς υπάρχουν περισσότεροι εισηγητές, ενώ βελτίωση υπάρχει στο υποκατάστημα της Νικηφόρου (όπου συνήθως απαιτούνται 10 μήνες).
Σε καλύτερη μοίρα είναι όσοι περιμένουν να πάρουν σύνταξη από υποκαταστήματα της περιφέρειας. Για παράδειγμα στα Τρίκαλα και στην Καλαμάτα, ο μέσος χρόνος αναμονής θα είναι τρεις με τέσσερις μήνες.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο ΙΚΑ νομού Αττικής και νήσων Βαγγέλης Θεοδωρίδης σημειώνει πως «οι καθυστερήσεις οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού καθώς σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων βγήκε στη σύνταξη αλλά και στην αύξηση των αιτήσεων που ξεκίνησαν από τις 35.000 το 2009 και έφτασαν σταδιακά τις 140.000». Και προσθέτει πως «την ίδια στιγμή δραματική είναι η κατάσταση και στο τμήμα εσόδων και είναι χαρακτηριστικό πως στα Πατήσια υπάρχει ένας ελεγκτής για 6.500 επιχειρήσεις».
ΕΤΑΑ
Τις 7.700 φτάνουν οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα, με τον χρόνο της αναμονής να παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με τον τομέα ασφάλισης. Με βάση τα στοιχεία στο ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) είναι σε εκκρεμότητα 1.600 αιτήσεις, με τους υποψήφιους συνταξιούχους να περιμένουν από 12 έως 24 μήνες.
Καλύτερη είναι η κατάσταση στον τομέα νομικών (ΤΑΝ), όπου η έκδοση της σύνταξης συνήθως γίνεται σε 7 έως 8 μήνες. Οι αιτήσεις που παραμένουν στα συρτάρια του Ταμείου είναι 1.900.
Αντιθέτως δύσκολη είναι η κατάσταση στο ΤΣΑΥ (υγειονομικοί), καθώς υπάρχουν περίπου 4.200 αιτήσεις, με τον χρόνο αναμονής να φτάνει ακόμα και τους 33 μήνες (κυρίως λόγω προβλημάτων στη μηχανογράφηση και στις ελλείψεις του προσωπικού).
ΟΑΕΕ
Γερά νεύρα πρέπει να έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που περιμένουν τη σύνταξη, καθώς εκκρεμούν 33.000 αιτήσεις (8.500 προσωρινές). Ο χρόνος της αναμονής κατά μέσο όρο είναι 12 μήνες όταν όλα τα ένσημα είναι στο Ταμείο, ωστόσο φτάνει τους 20 μήνες αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.
ΟΓΑ
Σε εκκρεμότητα είναι 30.000 αιτήσεις. Να σημειωθεί πως αφορά υποθέσεις μόνο εσωτερικής νομοθεσίας όχι με συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης ΕΕ και διμερείς συμβάσεις.
Γολγοθάς για την απόδοση της επικουρικής από το ΕΤΕΑ
Εμφραγμα στο ΕΤΕΑ το μεγαλύτερο επικουρικό Ταμείο της χώρας προκαλούν οι 122.000 αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα. Να σημειωθεί πως οι μισές από αυτές τις αιτήσεις αφορούν στο επικουρικό του ΙΚΑ (το ΕΤΕΑΜ). Γερά νεύρα πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, καθώς κατά μέσο όρο ο χρόνος αναμονής είναι 22 μήνες.
Οι πλέον αδικημένοι είναι όσοι καλύπτονται από το ΤΕΑΥΕΚ (Ταμείο υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων) καθώς για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης απαιτούνται 3,5 χρόνια. (τώρα εξετάζονται οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στα μέσα του 2012).
Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής στοιχεία για τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων:
• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (TEAYNTΠ) 800 αιτήσεις.
• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης (ΤΕΑΕΙΓΕ) 150 αιτήσεις
• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ) 400 αιτήσεις
• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ανωνύμων Εταιρειών Οινοποιίας, Ζυθοποιίας και Οινοπνευματοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ) 350
• Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΚΑΠ-ΔΕΗ ) 1.700 αιτήσεις
• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ) 8.000 αιτήσεις
• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΕΡΤ και Τουρισμού 650 αιτήσεις
• Ειδικός Λογαριασμός Επικούρησης Μελών (προσωπικό Αγροτικής Τράπεζας) 300 αιτήσεις
• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΕΤΒΑ 30 αιτήσεις
• Τομέας Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) 3.400 υπάλληλοι (πληρώνονται όσοι αποχώρησαν στα μέσα του 2013)
• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ) 3.500 αιτήσεις (εξετάζονται οι αιτήσεις όσων αποχώρησαν στα μέσα του 2013)
• Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Τράπεζας Πίστεως (ALPHA BANK) 200 αιτήσεις
• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΕΛΤΑ (ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ) 1.000 αιτήσεις (πληρώνονται τώρα όσοι αποχώρησαν τους πρώτους μήνες του 2014)
• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΕΑΠ-ΟΤΕ) 1.300 αιτήσεις (εξετάζονται οι αιτήσεις όσων αποχώρησαν στα τέλη του 2013)
• Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) 32.000 αιτήσεις. Αυτή τη στιγμή βγαίνει η απόφαση σε όσους αποχώρησαν στις αρχές του 2013, καθώς πρέπει να βγει η κύρια σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
• Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίου Τομέα. Μία άτυπη στάση πληρωμών έχει γίνει στο Ταμείο, καθώς ακόμα αναζητείται ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για όσους αποχωρούν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά. Σε εκκρεμότητα είναι περίπου 40.000 αιτήσεις, ωστόσο αν δεν υπάρξει νέος τύπος δεν πρόκειται να καταβληθούν τα χρήματα.
• Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα. Διακυμάνσεις υπάρχουν στον χρόνο έκδοσης του εφάπαξ βοηθήματος, με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις να παρατηρούνται στα ταμεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργατοϋπαλλήλων μετάλλου. Συγκεκριμένα στο ΤΑΞΥ (ξενοδοχοϋπάλληλοι) εκκρεμούν 4.220 εφάπαξ και τώρα καταβάλλεται η παροχή σε όσους έκαναν αίτηση τον Αύγουστο του 2013. Ανάλογη είναι η κατάσταση στο ΤΑΠΕΜ (ταμείο εργατοϋπαλλήλλων μετάλλου), όπου στην αναμονή είναι 4.500 άτομα.
Κατά τα άλλα σε εκκρεμότητα είναι 550 εφάπαξ εμποροϋπαλλήλων, 95 εφάπαξ του προσωπικού εταιρειών λιπασμάτων, 57 εφάπαξ στον ΟΛΠ, 50 στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, 48 στον Οργανισμό Υδρευσης Θεσσαλονίκης, 45 στο προσωπικό ιπποδρομιών, 39 στο προσωπικό εταιρειών τσιμέντου και 5 στο Εθνικό Θέατρο.
• Υπόλοιπα ταμεία Πρόνοιας. Εκκρεμμούν περίπου 10.000 αιτήσεις
Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ – Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ
Ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου