Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Δεν ευθυνόμαστε για την αύξηση των δαπανών υποστηρίζουν οι Φυσικοθεραπευτές

Ανθή Αγγελοπούλου
Sofokleousin.gr

Μειωμένος προϋπολογισμός, θεσμοθέτηση των clawback & rebate, μετανάστευση, απλήρωτες συνεδρίες και ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Φυσικοθεραπευτών και τα οποία θα συζητηθούν αναλυτικά στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριό τους προκειμένου να βρεθούν λύσεις. 

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος έθεσαν οι Φυσικοθεραπευτές στη χθεσινή τους συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί συνάντηση τους με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη η οποία σύμφωνα με τους Φυσικοθεραπευτές έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα προβλήματα του κλάδου και όπως ανέφερε θέλει να γίνει διάλογος με όλους τους παρόχους και κοινός σχεδιασμός ακόμα και για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών, ο οποίος σημειωτέον έχει σταλεί στις περιφερειακές διευθύνσεις και θα επανέλθει να συζητηθεί με τους φορείς για να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Ποια είναι όμως τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σύσσωμος ο κλάδος. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Φυσικοθεραπείας κ. Γεώργιο Κούτρα, ο Σύλλογος εκπροσωπεί περίπου 8.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα αλλά τα τελευταία χρόνια όπως λένε, περίπου 300-400 άτομα μεταναστεύουν κάθε χρόνο σε Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία, Ντουμπάι κ.λπ.

Περίπου 2.200 είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και 500 είναι στο ΕΣΥ. Κάποιοι απασχολούνται στα 2.200 εργαστήρια που υπάρχουν και κάποιοι άλλοι στα Κέντρα Αποκατάστασης, τα οποία είναι εξαιρετικά πολλά στην Ελλάδα. Για παράδειγμα η Λάρισα έχει περισσότερα Κέντρα από το Βέλγιο.

Μειωμένος προϋπολογισμός

Ενώ, ο Φυσικοθεραπευτής κ. Τριγώνης Βαγγέλης επισημαίνει ότι ένα από σοβαρά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι ο μειωμένος προϋπολογισμός ο οποίος έπεσε φέτος στα 62 εκατ. ευρώ από τα 68 εκατ. που ήταν πέρσι. Όπως ανέφερε μάλιστα τα 6 εκατ. κόπηκαν με Υπουργική Απόφαση του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη και δόθηκαν αυθαίρετα στα Ανοικτά Νοσήλια των Κέντρων Αποκατάστασης.

Και ενώ, ο προϋπολογισμός μειώνεται, οι ασθενείς αυξάνονται σταθερά, καθώς οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ πηγαίνουν πλέον στον δομές του ΕΟΠΥΥ αλλά και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που μέχρι πρότινος είχαν δικές τους δομές, επειδή οι ελλείψεις προσωπικού και άλλα προβλήματα αυτές είτε κατέρρευσαν, είτε έκλεισαν ανάγκασαν του ασφαλισμένους αυτούς να πηγαίνουν σε αυτές του ΕΟΠΥΥ. Χρόνο με το χρόνο αυξάνεται οο πληθυσμός που χρειάζεται φυσικοθεραπεία.

«Οι Φυσικοθεραπευτές δεν μπορούν να παράξουν προκλητή ζήτηση γιατί δεν συνταγογραφούν οι ίδιοι απλά εκτελούν. Δεν συμμετέχουν σε κανένα πάρτι όπου όπως κι αν γίνεται. Κάθε ασθενής κάνει 10 συνεδρίες με 1 παραπεμπτικό» τονίζει ο κ. Τριγώνης και συμπληρώνει. 

Το 60% των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Φυσικοθεραπευτών καταθέτουν παραπεμπτικά των 2.500 ευρώ μικτά το μήνα. Από αυτά έχει να πληρώσει φόρους, ενοίκια και τρέχοντα έξοδα και στο τέλος του μένουν 300-400 ευρώ για να ζήσει. Για παράδειγμα ένας φυσικοθεραπευτής κατέθεσε 8.000 ευρώ μικτά για το 6μηνο. Με βάση αυτά δεν έχει συμβάλει καθόλου στην αύξηση της δαπάνης. Παρόλα αυτά όμως θα κληθεί να πληρώσει 2.500 σε clawback και από τα χρήματα που θα απομείνουν τις 5.500 θα πληρώσει φόρους και το 10% και θα του μείνουν περίπου 400 ευρώ για να ζήσει.

Όπως λένε οι κ.κ. Τριγώνης και Κούτρας, με βάση τις προβλέψεις για το 2015 υπάρχει σοβαρή υπέρβαση καθώς υπολογίζουν ότι θα κλείσει στα 86 εκατ. και θα πληρωθεί με clawback. Ουσιαστικά δηλαδή, 1.660.000 κόστος συνεδριών ετησίως γίνονται δωρεάν. Πρόταση δική τους είναι να αλλάξει το rebate και να γίνει κλιμακωτό με ποσόστοση ώστε να περιοριστεί το clawback. Ωστόσο, πρέπει να αυξηθεί ο κλειστός προϋπολογισμός.

Εκτός Βαρέων Ανθυγιεινών οι Φυσικοθεραπευτές

Επιπροσθέτως, όπως ανέφερε ο κ. Τριγώνης οι Φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι ο μόνος κλάδος που δεν λαμβάνει το επίδομα Βαρέων Ανθυγιεινών. «Και δεν μιλάμε για κανένα τεράστιο ποσό αλλά για 75.000 ευρώ το μήνα αφού πρόκειται μόνο για 500 φυσικοθεραπευτές» σημειώνει ο κ. Τριγώνης.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αναφορικά με τις οικονομικές εκκρεμότητες με τον ΕΟΠΥΥ οι εκπρόσωποι του Συλλόγου απάντησαν ότι δεν έχουν πληρωθεί από το Σεπτέμβριο ωστόσο, έχει δοθεί εντολή για ένα μήνα ακόμη. Κάθε μήνας που περνάει μπαίνουν μέσα 6 εκατ. ευρώ. Ενώ υπάρχουν οφειλόμενα από τα προηγούμενα έτη. Απλήρωτο είναι το 10% του 2ου εξαμήνου του 2012, καθώς και ολόκληρων ετών του 2013 και 2014. 

25ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Πέτρο Λυμπερίδη, στα πλαίσια του 25ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας, το οποίο είναι από 22-24 Ιανουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο, θα έρθουν όλοι οι πρόεδροι των περιφερειακών τμημάτων από όλη τη χώρα όπου και θα συζητηθούν τα συμπεράσματα που έχουν αποκομίσει από τις 2 συναντήσεις (με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τον αναπληρωτή υπουργό υγείας) και θα αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν. Αν δηλαδή θα προβούν σε κινητοποιήσεις, δεδομένου ότι ο Σύλλογος έχει ήδη εξαγγείλει απεργία στις 3 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, η αλήθεια είναι ότι όλοι οι συνάδελφοί τους είναι σε αναβρασμό, όμως όλοι είναι ανοιχτοί σε προτάσεις προκειμένου να βρεθεί λύση.

2 σχόλια:

  1. δεν συνταγογραφειτε αλλα με τον φιλο ορθοπεδικο γραφετε μαζι τις συνεδριες.αληθεια ρε επιτελους καταστρεφομαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ο φυσικοθεραπευτής εκτελεί παραπεμπτικά κατά πλειονότητα ενός ΄΄φιλου ΄΄του ορθοπαιδικόυ είναι προφανής η παραβατικότητα και των δύο.Οφείλει ο ΕΟΠΥΥ με τα αρμόδια όργανα του να το ελεγξει και σε περίπτωση που στοιχειοθετηθεί αδίκημα να επιβληθούν στους παραβάτες οι ανάλογες ποινές.Δεν φταίει η μεγάλη πλειοψηφεία των φυσικοθεραπευτών που δεν έχει ΄΄φίλο ΄΄ ορθοπαιδικό ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή