Ανθή Αγγελοπούλου - sofokleousin.gr
Χωρίς επικαιροποίηση είναι ο εν ενεργεία Χάρτης Υγείας στη χώρα μας σύμφωνα με επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή. Συγκεκριμένα, παρατηρείται σημαντική υστέρηση σε δεδομένα υγείας, που παρέχει σε ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς (WHO, Eurostat, OECD), παρά την ύπαρξη του Υγειονομικού Χάρτη, του οποίου η ανάπτυξη, χρησιμότητα και επικαιροποίηση θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης.
Όπως αναφέρθηκε στη Βουλή «ο Υγειονομικός Χάρτης θα έπρεπε να αποτυπώσει την πραγματική εικόνα του επιπέδου υγείας του Ελληνικού πληθυσμού και των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Όμως σήμερα, παρότι πολλοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, συλλέγουν στοιχεία σχετικά με τη δραστηριότητα τους, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα στοιχεία δεν καταγράφονται συστηματικά βάσει προτύπων που θα επιτρέπουν την αξιόπιστη και έγκυρη συλλογή τους, δεν επικαιροποιούνται και η έλλειψη συνολικής τυποποιημένης και ομοιογενούς επεξεργασίας δεν εξασφαλίζει την αξιοπιστία τους.
Επιπλέον τα δεδομένα που συλλέγονται πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι επαρκή (και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτα) δεν είναι συγκρίσιμα με αντίστοιχα στοιχεία ομοειδών φορέων. Το έργο του Χάρτη ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και χρηματοδοτήθηκε εκ νέου το 2009 από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΕΣΠΑ και ανατέθηκε εξ ημισείας στην ΕΣΔΥ και στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με προϋπολογισμό που υπερέβη τα 6 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πλήθος εταιρειών και ανεξάρτητων ερευνητών, διδακτικό προσωπικό και στελέχη της ΕΣΔΥ έχουν εργαστεί κατά την περίοδο 2010-2013 για ένα έργο, το οποίο σήμερα και κατά την τελευταία διετία στερείται οποιασδήποτε επικαιροποίησης».
Και μας είχανε πρήξει οτι όλα θα δρομολογηθούν με την δημιουργία του Υγειονομικού Χάρτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα πάρουν λεπτά κάποιοι φίλοι
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως ακριβώς και με τις ελεγκτικές