Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Κρίσιμη ημέρα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Newsroom , CNN Greece

Αποφασισμένοι να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Αθήνας είναι οι αγρότες αντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό και στη φορολόγησή τους που προωθεί η κυβέρνηση.

Κατά τη συνέλευση που πραγματοποίησαν στα Τέμπη, εκπρόσωποι από 35 μπλόκα από όλη τη χώρα αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. 

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις στα αγωνιστικά μέτωπα σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια θα δώσουν ραντεβού την ερχόμενη Δευτέρα, στα Τέμπη. Εκεί θα αποφασίσουν και τις νέες κινητοποιήσεις τους. 

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρωθυπουργό, τόνισαν ότι θα λάβουν την απόφασή τους την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τη νέα σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνουν ότι το γραφείο του πρωθυπουργού παραμένει ανοιχτό για τους αγρότες.

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το Σάββατο οι εκπρόσωποι από τα 80 μπλόκα σε όλη τη χώρα, πρότειναν τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει παρουσία αγροτών και κτηνοτρόφων τα αιτήματα τους.

Στο μεταξύ οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Προσανατολίζονται να κλείνουν επί οκτώ ώρες τον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Aθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων (ΠΑΘΕ).

Οι αγρότες καλούν τόσο τους βουλευτές όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης "να πάρουν θέση στα δίκαια αιτήματα τους" όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιήσουν την επιχειρηματολογία και τα αιτήματα τους στην Κυβέρνηση. Επίσης στην ίδια ανακοίνωση, οι αγρότες καταδικάζουν οποιαδήποτε ενέργεια για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Συνεχίζονται τα μπλόκα στον Ισθμό

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών που παραμένουν σε όλα τα μπλόκα στην Πελοπόννησο. Σημείο αιχμής είναι το μπλόκο στα διόδια του Ισθμού. Ο αγρότες κρατούν κλειστή τη νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, ενώ ανοιγοκλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι.

Παράλληλα στον Ισθμό οι αγρότες ελέγχουν τα αγροτικά και φορτηγά αυτοκίνητα που κινούνται προς την Αττική και δεν επιτρέπουν να περάσουν αγροτικά προϊόντα, ούτε έμποροι λαϊκών αγορών.

Στα μπλόκα του Κουτσοποδίου και της Δαλαμανάρας παραμένουν οι αγρότες της Αργολίδας, ενώ στην Αρκαδία οι αγρότες έκλεισαν προσωρινά το μεσημέρι τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης, στα διόδια της Νεστάνης.

Στη Λακωνία, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα των Μολάων, της Λίμνης Γυθείου, των Κροκεών και του Βλαχιώτη με μικρές δυνάμεις, αφού σήμερα το πρωί ενισχυμένοι και από άλλες επαγγελματικές τάξεις, που πλήττονται από το ασφαλιστικό, έχουν μεταφερθεί στον ανισόπεδο κόμβο Μονεμβασιάς επί της εθνικής οδού Σπάρτης - Γυθείου κι έχουν κλείσει και τους δύο δρόμους αποκόπτοντας όλη τη νότια Λακωνία και προς Μονεμβασιά και προς Μάνη.
Κινητοποιήσεις στα Τέμπη και την Κυριακή

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα Τέμπη σήμερα θα παραμείνουν κλειστά από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές που έχει ήδη υποδείξει κατ επανάληψη. Την Κυριακή τα Τέμπτη θα παραμείνουν κλειστά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες στο μπλόκο τωνΜικροθηβών, θέση που αναμένεται να διαφανεί σήμερα στην Πανελλαδική συνάντηση στα Τέμπη. Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Μικροθηβών, Σωτήρης Γαλογαύρος, δήλωσε «όσο περνούν οι μέρες που οι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο τα πνεύματα "αγριεύουν", καθώς οι αγρότες χάνουν την υπομονή τους και ζητούν να κλιμακωθεί ο αγώνα τους. Επιθυμία των αγροτών είναι να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, αλλά και να αποσυρθούν το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής και να γίνει συζήτηση από την αρχή».

Tο μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, που έχει «απαγορέψει» από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά, δίνοντας ελευθέρας στα λεωφορεία και τα Ι.Χ. οχήματα, θα συνεχίσει με το ίδιο ρυθμό μέχρι και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου. 

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 800 τρακτέρ, αντιπροσωπεία των αγροτών θα παρευρεθούν σήμερα στη συνάντηση των Τεμπών, ενώ θα «μπλοκάρουν» το δρόμο στο χρονικό διάστημα 16.00-20.00 το βράδυ.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μία ώρα κάθε φορά.

Την Παρασκευή είχαμε για πρώτη φορά είχαμε μπλόκο και μέσα στην Αττική με τους αγρότες και αμπελουργούς των Μεσογείων να κλείνουν για μια ώρα τη Λεωφόρο Μαρκοπούλου με την κυκλοφορία για αεροδρόμιο να διεξάγεται αποκλειστικά μέσω Αττικής Οδού. Επιπλέον, για περίπου δύο ώρες έκλεισε και η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας στα διόδια των Αφιδνών. 

Τα μπλόκα στο ύψος των Τεμπών και του Κάστρου συνέχισαν να κλείνουν για πέντε ώρες, έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ αν και υπάρχουν και μπλόκα που διαφοροποιούν τη στάση τους και προχωρούν σε μεγαλύτερης διάρκειας αποκλεισμούς. Χαρακτηριστικά στο ύψος του Ισθμού η νέα Εθνική Οδός είναι κλειστή από την Τρίτη. 
«Γραβάτες» και «τρακτέρ» μαζί στο μπλόκο

Την ίδια στιγμή ενώσαν τις δυνάμεις του οι επιστήμονες με τους αγρότες στη μάχη ενάντια στο Ασφαλιστικό. Έτσι στα μπλόκα το απόγευμα της Παρασκευής βρέθηκαν μαζίαγρότες, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και οικονομολόγοι για να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκεια τους για τα σχέδια της κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, από την ερχόμενη εβδομάδα, προσανατολίζονται να αυξήσουν σταδιακά και σημαντικά τις ώρες αποκλεισμού. Την ίδια στιγμή σε συλλαλητήριο στη Λάρισα σήμερα το απόγευμα προχωρούν όσοι αγρότες συντάσσονται με το μπλόκο της Νίκαιας. Στη βόρεια Ελλάδα σε εξάωρο αποκλεισμό έως τις 18:00 προχώρησαν και οι αγρότες που βρίσκονται στα διόδια των Μαλγάρων στην Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά όλες οι κινητοποιήσεις:

Aττική

Για μία ώρα έκλεισε την Παερασκεύ η λεωφόρος Μαρκοπούλου στη διασταύρωση που οδηγεί προς το Αεροδρόμιο, εκεί όπου έχουν συγκεντρωθεί από το απόγευμα της Τετάρτης τρακτέρ αγροτών και αμπελουργών από όλα τα Μεσόγεια. Η μετακίνηση προς το «Ελ. Βενιζέλος» γινόταν από τις 12 μέχρι τη 1 το μεσημέρι μόνο από την Αττική Οδό.

Δυτική Ελλάδα

Με αποκλεισμούς δρόμων συνεχίζουν και οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ σε σημεία των εθνικών οδών Πατρών - Πύργου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων.

Αγρότες της Ηλείας έκλείσαν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο κόμβο Κουρτεσίου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 2 μετά το μεσημέρι.
Οι αγρότες Αιτωλοακαρνανίας έκλεισαν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου, από 17:00-22:00, ενώ οι αγρότες της Αχαΐας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, από 18:00-21:00. Οι αγρότες έκλεισαν το δρόμο στις 11 το πρωί για μία ώρα, ενώ όλη την ημέρα θα ανοίγουν και θα κλείνουν την εθνική οδό ανά μία ώρα.

Τα τρακτέρ στο λιμάνι

Το μεσημέρι, αγρότες από τον δήμο Ερυμάνθου Αχαΐας μπήκαν στους χερσαίους χώρους του νέου λιμανιού της Πάτρας. Οι αγρότες αναχώρησαν, νωρίτερα σήμερα, από τηνπεριοχή Σταυροδρόμι, όπου είχαν παρατάξει τρακτέρ, δίπλα από την εθνική οδό Πατρών-Τρίπολης. Επιβαίνοντας σε τρακτέρ και αγροτικά οχήματα κατευθύνθηκαν προς την Πάτρα και στη συνέχεια έφτασαν έξω από το νέο λιμάνι. Αμέσως μετά μπήκαν στο λιμάνι και, αφού κινήθηκαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα μέσα στους χερσαίους χώρους, στάθμευσαν τα οχήματα στο εσωτερικό οδικό δίκτυο. Νωρίς το απόγευμα αποχώρησαν και επέστρεψαν στον κόμβο του Σταυροδρομίου.

Αγρότες της Αρκαδίας έκλεισαν στις 12.00 τα διόδια της Νεστάνης στη Εθνική οδό, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να κινούνται αναγκαστικά από την παλαιά εθνική οδό μέσω Αχλαδόκαμπου.

Οι αγρότες του μπλόκου έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους και από αγρότες της περιοχής των Καλαβρύτων που έφτασαν για να διαμαρτυρηθούν με αγροτικά αυτοκίνητα. Επίσης, στο πλαίσιο της κινητοποίησης κάποιοι αγρότες έβγαλαν και ζεύτηκαν άροτρα «οργώνοντας» την άσφαλτο, θέλοντας σαν δείξουν το δύσκολο και σκληρό τρόπο που αγωνίζονται να καλλιεργήσουν.

Κρήτη

Στην Κρήτη οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου παραμένουν στο μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου, ενώ την Πέμπτη προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των καταστημάτων των τραπεζών που υπάρχουν στην περιοχή, με γεωργικά μηχανήματα. Επίσης, συμμετείχαν στην τετράωρη κατάληψη της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.

Εξ άλλου, η «πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου» καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες του Ηρακλείου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών αύριο Σάββατο στις 10 το πρωί στο Γιόφυρο Ηρακλείου.

Παράλληλα, οι αγρότες προετοιμάζονται για το παγκρήτιο συλλαλητήριο και τον συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο στις 4 Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα του αγροτικού κόσμου ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου