Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Σε επικίνδυνη τροχιά δημόσια υγεία και ασθενείς με τις λίστες στις ΜΕΘ, ενώ η γρίπη πιέζει το σύστημα



Σε δραματική και επικίνδυνη κατάσταση βρίσκεται η δημόσια υγεία, αναφορικά με τις τεράστιες λίστες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ η επέλαση της γρίπης δημιουργεί ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να λυθεί το θέμα άμεσα.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι λίστες είναι τεράστιες τονίζουν, γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι. Άνθρωποι που χρήζουν άμεσης νοσηλείας σε ΜΕΘ καθυστερούν να βρεθούν σε κλίνη, ενώ, όπως είναι φυσικό, το διάστημα αυτό η υψηλή προτεραιότητα είναι οι ασθενείς που έχουν νοσήσει από τον ιό της γρίπης. Ήδη μέχρι χθες, Δευτέρα, σε ΜΕΘ νοσηλεύονταν 69 άνθρωποι με γρίπη, εκ των οποίων 5 παιδιά, ενώ εδώ και ένα μήνα, από τότε που ξέσπασε το κύμα, έχουν περάσει από ΜΕΘ περί τα 113 άτομα.

Την ίδια ώρα, ο ΙΣΑ φωνάζει για άμεσο άνοιγμα 200 κλινών ΜΕΘ, ενώ η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ δηλώνει πανέτοιμη για να διεκπεραιώσει τις προσλήψεις σε ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Όπως είναι γνωστό, πριν από δύο εβδομάδες, το Υπουργείο Υγείας, με απόφαση του Υπουργού Ανδρέα Ξανθού, ολοκλήρωσε την διαδικασία έκδοσης της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που αφορά στην προκήρυξη 400 θέσεων νοσηλευτών και 100 ιατρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, δηλώνει στο onMed πως το Κέντρο, ως βασικός και κρίσιμος βραχίονας της δημόσιας υγείας, είναι έτοιμος να τακτοποιήσει τις προσλήψεις αυτές σταδιακά, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η λίστα με τις αναμονές, η οποία κοστίζει στην δημόσια υγεία αλλά και στους ασθενείς.

Εν τω μεταξύ, από χθες άρχισε και πάλι να δέχεται δείγματα για τον μοριακό έλεγχο των ιών της γρίπης το Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Βόρειας Ελλάδας. Σημειώνεται ότι στις 15 Ιανουαρίου το Κέντρο είχε ενημερώσει τους αρμοδίους ότι αναστέλλει τη διενέργεια δωρεάν εξετάσεων σε δείγματα ασθενών νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, λόγω διακοπής χρηματοδότησης από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Έως στιγμής δεν έχουμε πάρει χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον μοριακό έλεγχο, αλλά περιμένουμε ότι θα δοθούν μέσα στην εβδομάδα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Βόρειας Ελλάδας, Νικόλαος Μαλισιόβας, επισημαίνοντας ότι ο μοριακός έλεγχος πραγματοποιείται δωρεάν σε όσους ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, καθώς και στους νοσηλευόμενους για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις γρίπης που προκαλεί ο ιός Η1Ν1. Οι υπόλοιποι πολίτες που ενδιαφέρονται να κάνουν το τεστ θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 50 ευρώ.

Ο κ. Μαλισιόβας πρόσθεσε ότι όσοι δεν νοσηλεύονται, αλλά έχουν υπόνοιες ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό και ενδιαφέρονται να κάνουν το τεστ, θα πρέπει να απευθυνθούν στο Κέντρο Αναφοράς, προκειμένου να ληφθεί δείγμα για τον έλεγχο. Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 2-3 ημέρες και στο διάστημα αυτό θα πρέπει να ακολουθούν αντι-ιική αγωγή. Επιπλέον, ανέφερε ότι όσοι έχουν περάσει γρίπη από τον ιό Η1Ν1 αποκτούν ανοσία μόνον στο συγκεκριμένο στέλεχος του ιού από το οποίο προσβλήθηκαν και ότι για να είναι καλυμμένοι και απέναντι στα άλλα στελέχη θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή, με το ποσό των 35.000 ευρώ χρηματοδότησε το ΚΕΛΠΝΟ (μετά από απόφαση του ΔΣ του) τα διαπιστευμένα Κέντρα Αναφοράς για τη Γρίπη (ΠΑΣΤΕΡ, Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Αναφοράς Β. Ελλάδος) προκειμένου να καλύπτεται το κόστος του τεστ ανίχνευσης για τον ιό Η1Ν1 για τα σοβαρά περιστατικά γρίπης και για όσους νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, έδωσε εντολή στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ το εν λόγω κόστος για όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας να το αναλάβει ο Οργανισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου