Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Σε εφαρμογή ο νέος «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι αλλάζει

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
 - Health Report.gr

Σε εφαρμογή τέθηκαν από τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τα νέα όρια των διαγνωστικών εξετάσεων.

Το νέο σύστημα αφορά σε όλες τις απλές διαγνωστικές εξετάσεις όπως αιματολογικές, βιοχημικές και μεταξύ άλλων ορμονολογικές.

Ειδικότερα ενώ μέχρι σήμερα κάθε ασθενής που επισκεπτόταν για παράδειγμα ένανπαθολόγο είχε δικαίωμα να κάνει συνολικά 20 εξετάσεις (βιοχημικός έλεγχος, αιματολογικός έλεγχος και μικροβιολογικός έλεγχος), χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται πόσες ακριβώς από την κάθε κατηγορία. Με τη νέα ρύθμιση οριοθετείται πλέον ο αριθμός για την κάθε εξέταση.

Συγκεκριμένα κάθε ασφαλισμένος μπορεί να πραγματοποιήσει μέχρι 12 βιοχημικές εξετάσεις, μέχρι 5 αιματολογικές και μέχρι 3 μικροβιολογικές εξετάσεις.

Αντίστοιχα για την κατηγορία βιολογικών εξετάσεων 2, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσε να πραγματοποιήσει συνολικά έως 12 εξετάσεις, πλέον διευκρινίζεται ότι δικαιούται έως 6 ανοσολογικές και άλλες 6 ορμονολογικές.
Να σημειωθεί ότι η κάθε ειδικότητα γιατρού έχει διαφορετικό ανώτατο όριο εξετάσεων που μπορεί να συνταγογραφήσει.

Ωστόσο άγνωστη παραμένει η συχνότητα με την οποία μπορεί ένας ασθενής να πραγματοποιήσει έναν έλεγχο αφού δεν καθορίζεται η συχνότητα των εξετάσεων μέσα στο έτος.
Οι πρώτες πληροφορίες πάντως του HealthReport.gr, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος, λένε ότι αρκετοί ασθενείς ενώ είχαν στα χέρια τους παραπεμπτικό με εξετάσεις, δεν μπόρεσαν να τις εκτελέσουν στα εργαστήρια καθώς το σύστημα δεν τις αποδεχόταν.

Με τον ποιοτικό αυτό διαχωρισμό των εξετάσεων μπαίνει περιορισμός τόσο στονκάθε γιατρό όσο και σε κάθε ασφαλισμένο (ανά ΑΜΚΑ).

Οι αλλαγές αυτές πάντως γίνονται στο πλαίσιο του γενικότερου περιορισμού της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αφού η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι αν δε μειωθεί το συνολικό κονδύλι θα ζητήσει κούρεμα των τιμών ακόμη και κατά 68%.Διαβάστε ΕΔΩ τις απειλές του τροϊκανού Τζουζέπε Καρόνε που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Έρχεται νέο άγριο κούρεμα στα διαγνωστικά αν δε μειωθούν οι δαπάνες! Το τελεσίγραφο της τρόικας».

Να σημειωθεί πως το τελευταίο κούρεμα των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεωνπου άγγιξε κατά μέσο όρο το 43%, επιβλήθηκε με αντιρρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Μάλιστα το υπουργείο Υγείας είχε δεσμευτεί πως θα λάβει μέτρα ενίσχυσης του κλάδου.

Μέχρι σήμερα όμως το μόνο που επιβλήθηκε είναι η αύξηση της συμμετοχής στο κόστος των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ρύθμιση που και πάλι δε φαίνεται να σώζει τα πράγματα.

8 σχόλια:

  1. ΚΑΜΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΕΝ ΣΩΖΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΑΧΤΖΗΔΕΣ ΤΟΥΣ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΥΡΑ,ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ.ΕΑΝ ΗΘΕΛΕ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΔΙΕΚΟΠΤΕ 100% ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά από 6 χρόνια μνημονιακών πολιτικών φαίνεται ότι αρχίζει να μπαίνει μία τάξη
    στην κατασπατάληση των πόρων του ΕΟΠΥΥ. Το επόμενα βήματα είναι να μη χορηγούνται κουτιά,αλλά συγκεκριμένος αριθμός χαπιών ανάλογα με τη διάρκεια της θεραπείας και να υπάρχει κόφτης σε προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία και τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου τα οποία πρέπει επιτέλους να τα περνάνε σε live χρόνο οι μικροβιολόγοι στην ΗΔΙΚΑ και για να υπάρχει φάκελος του ασθενούς και για να μη γίνεται κατάχρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ,ΕΥΒΟΙΑ8 Μαρτίου 2016 στις 4:50 μ.μ.

    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ LIVE ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ 100 % ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡ/ΚΟΥ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί δε διαμαρτύρεστε για την ανακρίβεια του δημοσιεύματος? Τα όρια συνταγογράφησης όπως εφαρμόζονται τώρα δεν είναι καινούρια αλλά ισχύουν από το 2014, απλά δεν είχαν ενσωματωθεί στο σύστημα ( με ευθύνη ποιων άραγε και για ποιων τα συμφέροντα?).Επίσης δεν αυξήθηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων, απλά επανήλθε σε αυτήν που ήταν πριν εφαρμοστούν οι νέες ασφαλιστικές τιμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμεση καταργηση των αναδρομικων επιβαρυνσεων.Φερτε πισω τα κλεμμενα απο τους εργαστηριακους.

      Διαγραφή
  5. Γιατί τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν ενσωματώσει σύμφωνα με το ΦΕΚ 372 18/2/16 την πραγματική συμμετοχή σύμφωνα με το ΦΕΚ του 91 και εξακολουθούν να παρουσιάζουν μια γελοία τιμή που μόνο τριβές με τους ασθενείς δημιουργεί ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι εξίσου σημαντικό, ίσως και πιο σημαντικό, να γίνει κλείδωμα στο Αμκα τους ασθενούς, για εξετάσεις που επαναλαμβανονται άσκοπα κάθε 2 μήνες π.χ. χοληστερινες κτλ. Διαφορετικά οι γνωστοί - άγνωστοι θα αναπτυξουν ταχυτατα μηχανισμους, οπως να γράφουν τις ίδιες εξετάσεις κάθε 4 μέρες και το claw back πάλι θα καραδοκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ κάτι. Τελικά το όριο για ορμονολογικές εξετάσεις ανά ασθενή είναι 12 ή 8(όπως είδα στο site του ΕΟΠΥΥ)?? Γιατί ο ενδοκρινολόγος μου έγραψε 12 και μου είπε πληρώνω μόνο συμμετοχή, ενώ στο μικροβιολογικό μου είπαν μετά ότι δικαιολογούνται μόνο οι 8 και τις υπόλοιπες τις πλήρωσα κανονικά. Τι ισχύει τελικά???

    ΑπάντησηΔιαγραφή