
Το κρατικό τιμολόγιο του 1991 περιλαμβάνει 1.200 εξετάσεις, όταν πια σήμερα οι ιατρικές πράξεις –διαφορετικής μορφής- έχουν φθάσει τις 8.000, επισημαίνει ο ο Θοδωρής Χατζηπαναγιώτου, πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ.
IATRONET.GR
«Εν έτει 2016 δουλεύουμε με το κρατικό τιμολόγιο του 1991 χωρίς να έχει γίνει σε αυτό καμία αλλαγή από τότε. Αυτό περιλαμβάνει 1.200 εξετάσεις, όταν πια σήμερα οι ιατρικές πράξεις –διαφορετικής μορφής- έχουν φθάσει τις 8.000», μας λέει ο Θοδωρής Χατζηπαναγιώτου, πρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (ΠΟΣΙΠΥ), αποτυπώνοντας την τραγικότητα μiας κατάστασης που δεν λύνεται και απλώς «σέρνεται» εις βάρος του ασφαλισμένου.
Σημειώνεται, ότι σήμερα στην Ελλάδα οι εργαστηριακοί γιατροί (βιοπαθολόγοι, ακτινολόγοι και πυρηνικοί γιατροί) είναι πάνω από 4.000 επιστήμονες, εκ των οποίων 2.500 περίπου είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στην πρωτοβάθμια Περίθαλψη είναι οριακή, με τους εκπροσώπους αυτής να αναμένουν εναγωνίως την πληρωμή τους, που μόνο για το 2015 εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 200 εκατ. Ευρώ.
Το «ποτήρι ξεχείλισε», συνεχίζει, συμβάλλοντας σε αυτό η υπουργική απόφαση που πρόσφατα ψηφίστηκε βάσει της οποίας οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 9%. Ωστόσο, όπως μας ανέφερε ο κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου, υπάρχουν 52 εξετάσεις, η τιμή των οποίων συρρικνώθηκε κατά 43% (!), ενώ κανείς από τους αρμοδίους δεν απαντά με ποιο κριτήριο έγινε αυτή η υποτιμολόγηση. Και μάλιστα, όταν αυτές οι 52 εξετάσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% του τζίρου που μπορεί να κάνει ένα εργαστήριο. Μία τέτοια εξέταση είναι και η Γενική Αίματος, η οποία, αν και περιλαμβάνει 20 μετρήσεις, πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ αντί του ποσού των 2,88 ευρώ, όταν μόνο το κόστος των υλικών που απαιτούνται είναι κάτι περισσότερο από 1 ευρώ.
«Για να αποφύγουμε την κατάρρευση, τονίζει ο Θ. Χατζηπαναγιώτου «αποφασίσαμε ως ΠΟΣΙΠΥ να προσφύγουμε και στο συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης- και όπως μάθαμε ορίστηκε δικάσιμος στις 31 Μαΐου 2016».
Το ευτύχημα, σημειώνει ο ίδιος, είναι ότι κάποιοι φορείς του Υπουργείου έχουν αντιληφθεί την κατάσταση που σήμερα βιώνουν οι εργαστηριακοί γιατροί και μας ζητήθηκε πρόταση μερικής ανατίμησης ορισμένων υπερβολικά υποκοστολογημένων εξετάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η έναρξη διαδικασιών (από την ΠΟΣΙΠΥ σε συνεργασία με επιστημονικούς και οικονομικούς φορείς), πραγματικής κοστολόγησης των εξετάσεων στηριζόμενη σε αντικειμενικά κριτήρια, η οποία και θα ληφθεί σαν βάση ανακοστολόγησης, τους αμέσως προσεχείς μήνες, εφ’ όσον αποδώσουν τα μέτρα αποτροπής της απρόκλητης ζήτησης, και ομαλοποιηθεί η πορεία των δαπανών.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
αφου το ποτηρι ξεχειλισε γιατι διακοψατε την επισχεση??????σταματηστε την κοροιδια πια.τετοια πισωγυρισματα μονο γελιο προκαλουν και ειρωνικα σχολια απο τους ασθενεις.δημοσιευτε το το σχολιο δεν ειναι ουτε επιθετικο ουτε προσβλητικο...εκτος αν οτι ειναι εναντιον το κρυβετε και φοβαστε
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχει δικαιο ο συναδελφος δεν δημοσιευετε τα σχολια ολα δεν ειναι δα προσβλητικωτερα απο ρη σταση τηςΠΟΣΙΠΥ.
Διαγραφή"Για να αποφυγουμε την καταρρευση" σταματησε η ΠΟΣΙΠΥ τις επισχεσεις? και πως θα ναποφυγουμε την καταρευση? αποδεχομενοι να λειτουργουμε με αυτες τις τιμες?
ΑπάντησηΔιαγραφή...ΘΑ,ΘΑ,ΘΑ....ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΜΗΝΕΣ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ...
ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΟΙΜΙΖΕΤΕ ΑΛΛΟ.! H ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤAI ΣΤΑ ΠΑΡΑ-
ΠΕΜΠΤΙΚΑ ? KATA TA AΛΛΑ ΒΙΑΣΤΗΚΑΤΕ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕΤΕ ΤΟ
ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΕΚ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ...
ΝΑ ΔΩ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ .. ΝΤΡΟΠΗ.!!!
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ /ΑΘΗΝΑ.