Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Σάλος με το «μπόνους» 2% σε υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ



ΕΩΣ 4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΡΙΜ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ


Αναστάτωση έχει προκύψει ανάμεσα στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ από ρύθμιση του νόμου 4368/2016 (το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα) που είχε περάσει στα «ψιλά γράμματα». Σύμφωνα με το άρθρο 90, προβλέπεται «μπόνους» 2% -έως 4 εκατ. ευρώ- σε υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ για εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών.
Αυτό θεωρείται από τους παρόχους παράνομο και μη ηθικό, καθώς υποστηρίζουν πως δεν είναι λογικό «δημόσιοι υπάλληλοι να πριμοδοτούνται για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Η διάταξη

Συγκεκριμένα, η διάταξη αναφέρει: «Ο ΕΟΠΥΥ εφαρμόζει ελέγχους προκειμένου να εντοπίσει και να αποτρέψει παραβατική συμπεριφορά εκ μέρους των παρόχων του.
Τα ποσά που προκύπτουν από ποινές ή εκπτώσεις βάσει των ελέγχων εισπράττονται ή συμψηφίζονται και εν συνεχεία κατανέμονται σε ειδικό ΚΑΕ, ο οποίος, με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, δύναται να χρησιμοποιηθεί σε ετήσια βάση για αναπτυξιακούς σκοπούς του Οργανισμού». Εξ αυτών ένα ποσοστό 2% του ποσού, «το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ, διανέμεται στο προσωπικό του Οργανισμού, ανάλογα με τη θέση, το βαθμό του, καθώς και το βαθμό συμμετοχής του τόσο κατά το στάδιο του σχεδιασμού των νέων μεθοδολογιών ελέγχου όσο και κατά το στάδιο διενέργειας των ανωτέρω ελέγχων».

Αντιδρούν

Εντονη ήταν η αντίδραση των φαρμακοποιών, παρότι -όπως φαίνεται από τις πληροφορίες- είναι και εκείνοι που επηρεάζονται λιγότερο από αυτή τη διάταξη. Με επιστολή τους μάλιστα προς το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζητούν την κατάργηση της σχετικής παραγράφου στο νόμο.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, επισήμως δηλώνει πως είναι γνωστό ότι ο νόμος υπάρχει, και τα χρήματα από οποιαδήποτε αιτιολογημένη ποινή θα μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό, χωρίς να θέλει να σχολιάσει τίποτα περισσότερο.
Σύμφωνα μάλιστα με τις πηγές τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και των φαρμακοποιών, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Σήμερα έχουν και προγραμματισμένη συνάντηση.
Εκτός όμως των φαρμακοποιών, η συγκεκριμένη ρύθμιση βρίσκει αντίθετους και τους υπόλοιπους παρόχους. Στελέχη από ιδιωτικές κλινικές αναφέρουν πως «αυτός που θα κάνει τον έλεγχο, ξέροντας πως θα πάρει χρήματα, θα ψάξει να σε βρει» και χαρακτηρίζουν «πρωτόγνωρο» για μια δημόσια υπηρεσία να μοιράζονται χρήματα από ελέγχους.

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
mgeorganta@e-typos.com

1 σχόλιο:

  1. παντου σε ολο τον πολιτισμενο κοσμο υπαρχουν τετοια πριμ στους ελεγκτικους μηχανισμους δημοσιους και ιδιωτικους

    ΑπάντησηΔιαγραφή