Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ

Αθήνα 17-6-2016
Θέλουν οι αρμόδιοι να λύσουν το πρόβλημα της πλασματικής και πλαστής συνταγογράφησης ;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό είναι ουσιαστικό και τίθεται προς κάθε αρμόδιο 1. Το Υπουργείο Υγείας 2 Το υπουργείο Οικονομικών 3. Τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους 4 . την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και τέλος σε όποιον άλλον αρμόδιο εμπλέκεται στην λειτουργία της ΠΦΥ 

Το ερώτημα τίθεται γιατί εδώ και 7 χρόνια ο υποφαινόμενος με την ιδιότητα τότε του Προέδρου της ΠΟΣΙΠΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας) είχε επισημάνει το φαινόμενο της συνταγογράφησης συνταγών και παραπεμπτικών με ΑΜΚΑ ασθενών που δεν είχαν ιδέα για την χρήση των στοιχείων τους από γιατρούς που έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων και φαρμάκων και εξαργύρωση αυτών των συνταγών από Φαρμακεία , Εργαστήρια , Διαγνωστικά Κέντρα , κλινικές. Η παρακάτω είδηση είναι ενδεικτική για το πάρτι που κάνουν κάποιοι επιτήδειοι δυστυχώς συνάδελφοι που όμως όλα αυτά τα χρόνια είτε από ανικανότητα είτε εσκεμμένα οι αρμόδιοι για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος κλείνουν αυτιά και μάτια σε επισημάνσεις , καταγγελίες και κραυγαλέα φαινόμενα. Έτσι μια και που από την Ελληνική Αστυνομία εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου στις 15/6 ας θυμίσουμε ξανά στους αρμόδιους τα καθήκοντα τους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνελήφθη από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας 53χρονος ιδιοκτήτης φαρμακείου, που εκτελούσε συνταγές φαρμάκων τις οποίες συνταγογραφούσαν γιατροί, συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εν αγνοία των ασφαλισμένων

Στην υπόθεση εμπλέκονται και τέσσερις γιατροί, ενώ ερευνάται η ενδεχόμενη εμπλοκή και άλλων

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων από τα οποία έλειπε η ταινία γνησιότητας

Η συνολική αξία των φαρμάκων και η ταυτόχρονη ζημία του Δημοσίου εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον στις 46.000 ευρώ 

Συνελήφθη χθες, 15 Ιουνίου 2016, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας 53χρονος ιδιοκτήτης φαρμακείου, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα - για παράβαση της νομοθεσίας για τα φάρμακα, για νοθεία τροφίμων, για απάτη τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, από την οποία το συνολικό όφελος και η ζημία υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ καθώς και για ψευδή βεβαίωση κατά εξακολούθηση μετά χρήσεως και παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται και τέσσαρις γιατροί, συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), ενώ ερευνάται η ενδεχόμενη εμπλοκή και άλλων.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε ενδελεχής αστυνομική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι συμβεβλημένοι γιατροί με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εν αγνοία των ασφαλισμένων, χρησιμοποιούσαν τον Α.Μ.Κ.Α. τους και συνταγογραφούσαν φάρμακα. 

Στη συνέχεια παρέδιδαν τις συνταγές στον 53χρονο συλληφθέντα, ο οποίος τις εκτελούσε στο φαρμακείο του, σε περιοχή της Αττικής και αποζημιωνόταν από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Χθες, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με υπαλλήλους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και παρουσία εισαγγελέα, πραγματοποίησαν έρευνες στο φαρμακείο του συλληφθέντα και σε δύο αποθήκες, για τις οποίες δεν υπήρχε άδεια από τον Ε.Ο.Φ.

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• τρεις χιλιάδες εξακόσια ενενήντα πέντε (3.695) κουτιά φαρμάκων, από τα οποία έλειπε η ταινία γνησιότητας (μεταξύ αυτών και φάρμακα που εμπίπτουν στους πίνακες των ναρκωτικών ουσιών),

• σαράντα οκτώ (48) συσκευασίες φαρμάκων, τα οποία έφεραν ταινία γνησιότητας, αλλά η διάθεση τους επιτρέπεται μόνο στα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και των νοσοκομείων,

• χίλιες διακόσιες (1.200) ιατρικές συνταγές,

• οκτώ (8) ατομικά βιβλιάρια υγείας ασφαλισμένων και

• δώδεκα (12) βιβλιάρια συνταγογραφήσεων διαφόρων ασφαλισμένων.

Καθώς οι κατά καιρούς κυβερνήσεις των τελευταίων μνημονιακών ετών αναζητούν κατ' εντολή των δανειστών τρόπους εξοικονόμησης δαπανών παίρνουν μέτρα επί δικαίων και αδίκων χωρίς να επιδιώκουν πρώτα την καταστολή της παραβατικότητας, αφού αυτή μένει στο απυρόβλητο και ουσιαστικά επιβραβεύεται αφού τα υπερβάλλονται κλεψιμαίικα της διανέμονται προς επιστροφή σε όλους τους παρόχους οριζόντια,είτε μετέχουν είτε δεν μετέχουν στο φαγοπότι.

Η σημερινή συγκυρία είναι σημαδιακή . Η επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ συζητάει με τους εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων και τα σωματεία της ΠΦΥ τους όρους της σύμβασης. Κάποιες διαπραγματευτικές θέσεις έχουν διαρρεύσει και μαθαίνω ότι η πρόταση για χρήση κάρτας μα PIN κατά την συνταγογράφηση με την χρήση POS και γεφύρωση του λογισμικού του με το πρόγραμμα e-prescription του ΕΟΠΥΥ δεν κολλάει πια στο υπουργείο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά σε εκπροσώπους των ιατρών που δεν θέλουν να επιβληθεί η χρήση των POS στα ιατρεία.

Αυτή η άρνηση προκαλεί ερωτηματικά 1. Το υπουργείο οικονομικών επιβάλει από φέτος εν μέρει και από του χρόνου γενικευμένα την χρήση πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Οι ιατρικοί σύλλογοι γιατί είναι αντίθετοι ; δεν θέλουν οι ασθενείς να απολαμβάνουν το ευεργέτημα της φορολογικής έκπτωσης ; Η φοβούνται ότι όσα μέλη τους φοροδιαφεύγουν δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να το πράττουν ; 2 Η χρήση της τραπεζικής κάρτας με PIN και με σύνδεση με τον ΑΜΚΑ για την έκδοση παραπεμπτικών και συνταγών διασφαλίζει δύο πράγματα α) την ταυτοπροσωπία του χρήστη της ασφάλισης Β) την φυσική παρουσία του ασθενούς και άρα διασφάλιση της εγκυρότητας όλων των συνταγών και παραπεμπτικών που εκδίδονται καθώς και την βεβαιότητα οτι οι συνταγές εκδίδονται από αυτόν που φαίνεται να τις εκδίδει. Σε τι από αυτά οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι αντίθετοι ; Επιθυμούν την διαιώνιση του φαινομένου της παραβατικότητας με πλαστές και πλασματικές συνταγές ; Και αυτή η “ανοχή” που φαίνεται να δείχνουν, αν δείχνουν και όσοι δείχνουν είναι στα πλαίσια των σκοπών των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ που είναι ΝΠΔΔ με αρμοδιότητες συμβούλου του εκάστοτε Υπουργού Υγείας ;

Πριν τελειώσω με την ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η λογική ώστε να περισσέψει χρήμα για πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων και για όσους παρόχους λειτουργούν ευόρκως να επισημάνω ότι με την νέα σύμβαση θα πρέπει να επανεξεταστεί στο θέμα των όρων της, η ανάγκη διαχωρισμού κλινικού και εργαστηριακού έργου, τόσο σε επίπεδο φυσικών όσο και νομικών προσώπων, ώστε να μην είναι εφικτή η συμπίπτει στο ίδιο φυσικό η νομικό πρόσωπο η συμβατική σχέση του συνταγογραφούντος και του εκτελούντος την συνταγή

ΔΡ Λεωνίδας Αναγνώστου
Συντ. Βιοπαθολόγος 
Δαβάκη 63 Καλλιθεά 17672

11 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΟΧΟΙ.....ας ξεκινήσουμε απο αυτο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΩΣΤΑ.. ΠΑΡΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚAΙ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ.
      ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΑΜΟΙΒΩΜΑΣΤΕ ΑΡΑ ΠΩΣ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ?

      Διαγραφή
  2. Πως θα γινει διασταυρωση του ΑΜΚΑ της καρτας στο pos οταν εκδιδεται μια καρτα ανα βιβλιαριο (πχ στον συζυγο) και ο ασθενης ειναι η συζυγος?
    Τι θα γινει με ασθενεις ανω τν 65 ,που βασει νομου απαλλασονται απο την υποχρεωση χρησης καρτας για να χτισουν το αφορολογητο ,αρα δεν ειναι καν απαραιτο για αυτους να εχουν καρτα?
    Ειστε βεβαιοι οσοι νομιζετε πως εχετε "βρει την λυση" ,οτι τελικα τα πραγματα θααποδειχθουν ετσι ,ή απλως θα βαλουμε εναν ακομα προβλημα στο κεφαλι μας ,για το οποιο θα πρεπει να πληρωνουμε κιολας απο πανω προμηθεια στις τραπεζες ?
    Θα μας επιτρεψουν την χρηση pos για την επιβεβαιωση και μονο του ΑΜΚΑ χωρις απαραιτητα οικονομικη συναλλαγη μιας και μιλαμε για πιστοποιηση επισκεψης, οι τραπεζες τζαμπα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι μας λές Δόκτωρ?Αφού λοιπόν θα γεφυρωθεί το pos με το e prescription ΞΕΧΝΑΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ.Για τον κάθε ασθενή που θα έρχεται στο ιατρείο θα ΑΠΑΙΤΩ ΑΜΕΣΑ το αντίτιμο της επίσκεψης να πιστώνεται στον τραπεζικό μου λογαριασμό,σωστά??Μόλις λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ μου εξασφαλίσει την ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ της επίσκεψης-ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΩΝ-θα δεχθώ pos..
    Λοιπόν ΠΟΙΟΣ πραγματικά μπλοκάρει την χρηση pos/?
    Υ.Γ ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ CAPITAL CONTROL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριε οσο δεν τιμωρειται κανεις με αφαιρεση της αδειας ασκησης επαγγελματος (και ας παει να κανει αυτα που εκανε σε αλλη χωρα) παντα θα γεννιουνται μεμονωμενες περιπτωσεις ατασθαλιων. Ακομα και εναν αστυνομο να βαλεις στο γραφείο του καθε ενα που ασκει δημοσιο εργο θα βρει τον τροπο ολοι να κανουν τα στραβα ματια. Οταν ομως κλεισει ο Θανασης, Γιωργος κλπ διπλα σου τοτε να δω ποιος θα σκεφθει να καμει τα ιδια. Τωρα οσον αφορα για το pin δεν μπορω να φανταστω πως θα εξυπηρετειται ο καθε ανοικος ή κατακεκλιμενος ή ανημπορος κινητικά και διανοητικά ασθενής. Αυτος δεν κινδυνευει και παλι να πεσει θυμα εξαπατησης??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε,πολυ σωστός!!!Τα είπες ολα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΣΥ ΜΕ ΤΟ ΓΑΤΙ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΛΥΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ.ΜΑΛΛΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΥΡΙΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ(ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ).ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΥΡΙΟ.
      ΜΑΘ.ΣΤ.

      Διαγραφή
    2. Όλοι οι παλαιοί την πάρτη τους κοιτάξανε και η απόδειξη είναι η κατάσταση που είναι σημερα η ειδικότητα....... κατάντησε η ντροπη της ιατρικής!! δεν χρειάζεται μεγαλύτερη απόδειξη !!

      Διαγραφή
    3. Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΜΙΚΟΒΙΟΛΟΓΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ 1 ΕΤΟΥΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ.

      Διαγραφή
  7. ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΓΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΟΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΛΛΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΤΩΣΕ- ΞΕΝΥΧΤΗΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ... ΕΝΑΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΕΝΑΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ!!ΟΙ ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΟΗΜΑ 7:04μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή