Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Πάνω από 1,5 δις ευρώ στην υγεία από τη δόση μέχρι το τέλος του 2016

Healthmag.gr

Ρευστό προς τα Νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και το Παπαγεωργίου θα διοχετευτεί μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες παρόχους και προμηθευτές.

Προσπάθεια αποκατάστασης της κανονικότητας των πληρωμών προς τους ιδιώτες επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας, καταβάλλοντας μέσα στο επόμενο 5μηνο 1,54 δις. ευρώ από την υποδόση που έλαβε η χώρα, με την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Προγράμματος Διάσωσης τον Ιούνιο.
Όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός: «Μέχρι το τέλος του 2016 έχει προγραμματιστεί να διατεθεί προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων ένα ποσό της τάξης των 1,052 δις. ευρώ, για το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» 68 εκατ. ευρώ και για τον ΕΟΠΥΥ 420 εκατ. ευρώ. Τα νοσοκομεία σήμερα έχουν ληξιπρόθεσμα που φτάνουν στα 1,2 δις. ευρώ και πρακτικά με αυτή τη υποδόση καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος αυτών των οφειλών προς τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού και τις φαρμακευτικές». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών, οι οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά 192 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν το Μάιο σε 3.067 εκατ. ευρώ, από 2.875 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά σε χρέη του ΕΟΠΥΥ, το ύψος των οποίων αυξήθηκε σε 1.800 εκατ. ευρώ, από1.650 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Ακολουθούν οι οφειλές των νοσοκομείων, που ανήλθαν σε 1.146 εκατ. ευρώ τον Μάιο από 1.121 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. 

Την ίδια στιγμή, όπως έχει αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, το μεγαλύτερο μέρος των εισροών στον οργανισμό θα κατευθυνθεί προς τις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών παρόχων που είναι συμβεβλημένοι. Έτσι φαίνεται πως οιφαρμακευτικές μάλλον θα παραμείνουν λίγο «πιο πίσω» στις εξοφλήσεις». Από την άλλη μεριά οιφαρμακευτικές έχουν να λαμβάνουν περίπου 315 εκατ. ευρώ από την υποδόση για εξοφλήσεις οφειλών από τα νοσοκομεία. Βέβαια οι συνολικές οφειλές προς αυτές μόνο για το 2015 ήταν της τάξης των 480 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό: «Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναινα αποκαταστήσουμε την κανονικότητα στις πληρωμές, ιδιαίτερα προς τις φαρμακευτικέςεταιρείες. Ειδικά κατά την περσινή χρονιά υπήρξε υστέρηση. Έτσι δεσμεύσαμε ένα σημαντικό ποσό της τάξης του 30% έως και 50% από την τακτική χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να κατευθυνθεί αποκλειστικά προς το φάρμακο. Προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να καλύπτουμε το κόστος των τρέχουσων παραγγελιών φαρμάκων, αν και δεν το καταφέρνουμε πάντα στον βαθμό που θέλουμε». 

Όπως σημειώνει, επίσης: «Αυτή η προσπάθεια για την ομαλοποίηση των πληρωμών με την δόσηδιευκολύνει τον εφοδιασμό των νοσοκομείων και οι προμηθευτές έχουν μια μεγαλύτερη πρόβλεψη στην εξόφλησή τους και μπορούν να εκτελούν κανονικά, πλέον, τις παραγγελίες. Πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο θα εκλείψουν και τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί με ελλείψεις, ακόμη και σε φτηνό υγειονομικό υλικό»

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, στους λογαριασμούς των νοσοκομείων μέχρι το τέλος Μαΐου υπήρχαν περίπου 150 εκατ. ευρώ, τα οποία, όμως, ήταν «μπλοκαρισμένα» λόγω της γραφειοκρατίας και της δυσκαμψίας των υποστελεχωμένων λογιστηρίων των νοσοκομείων να ενταλματοποιήσουν και να αποπληρώσουν παραγγελίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου