Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Οι 15 νέες παρεμβάσεις στη φορολογία έως το τέλος του έτους

Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Ένα μεγάλο πακέτο "διαρθρωτικών" παρεμβάσεων στο μέτωπο της φορολογίας πρόκειται να αρχίσει να ξεδιπλώνεται τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για προβλέψεις στα ψιλά γράμματα του μνημονίου, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα μέσω της βελτίωσης της εισπραξιμότητας των φόρων, αλλά και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Οι αλλαγές θα αγγίξουν σχεδόν το σύνολο των φορολογούμενων. Η λίστα με τις αλλαγές που έρχονται έχει ως εξής:

-Θέσπιση κινήτρων για την αύξηση της χρήσης "πλαστικού χρήματος" με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Από το επόμενο φορολογικό έτος η έκπτωση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα δίνεται μόνο εφόσον δαπανούν μέρος του εισοδήματός τους με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους θα δίνονται κίνητρα για πληρωμές με κάρτα με τη μορφή των κληρώσεων ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο και ΙΧ.

-Επανεξέταση του ποινολογίου της εφορίας για τη μη έκδοση αποδείξεων. Ουσιαστικά έρχεται επαναφορά των αυτοτελών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ίσχυαν έως τον περασμένο Οκτώβριο και καταργήθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι το αυτοτελές πρόστιμο για τη μη έκδοση απόδειξης ήταν 250 ή 500 ευρώ ανά απόδειξη.

-Επανεξέταση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τις επιχειρήσεις με κατάργηση όσων κριθούν άδικες ή αναποτελεσματικές.

-Επανεξέταση του καθεστώτος για την απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ. Το "ταβάνι" ετήσιων ακαθάριστων εσόδων προκειμένου να εξαιρείται μια επιχείρηση από τον ΦΠΑ θα αυξηθεί από τα 10.000 στα 25.000 ευρώ. Στόχος είναι να αποσυμφορηθεί ο φορολογικός μηχανισμός από την υποβολή και τον έλεγχο εκατοντάδων χιλιάδων περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

-Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων που αφορά τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.

-Τροποποίηση της νομοθεσίας για τα "οχήματα" συλλογικών επενδύσεων.

-Θέσπιση ρύθμισης για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Η ρύθμιση, βάσει μνημονίου, θα πρέπει να προβλέπει τα κατάλληλα κίνητρα και τις κυρώσεις χωρίς να οδηγεί σε αμνηστία. Στην πράξη, θα επιβάλλεται ο φόρος που αναλογεί στο εισόδημα που δεν δηλώθηκε βάσει της φορολογικής κλίμακας που ίσχυε όταν αποκτήθηκε το εισόδημα, με μερική απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις καθώς και απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή.

-Παράταση της ισχύος του φορολογικού πιστοποιητικού για άλλα δύο ή τρία χρόνια.

-Αναθεώρηση του πλαισίου για το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης της ναυτιλίας υπό τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

-Παράταση έως το 2018 της εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας.

-Παρεμβάσεις για ταχύτερους και ευκολότερους πλειστηριασμούς ακινήτων που ανήκουν σε φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

-Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που πραγματοποιείται μέσω off-shore χαρτοφυλακίων.

-Παρεμβάσεις για ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων.

-Δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου ρύθμισης οφειλών για επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες. Η ρύθμιση θα αφορά συνολική αναδιάρθρωση όχι μόνο φορολογικών αλλά και ασφαλιστικών και τραπεζικών οφειλών.

-Δημοσιοποίηση μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, δηλαδή όσων χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ.

1 σχόλιο:

  1. Μια τρύπα στο νερό... Αυτό θα πετύχουν... Γιατί... ουκ αν λάβεις από του μη έχοντος...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή