Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

“Κραυγή” αγωνίας από τους ρευματοπαθείς


Ο φόβος για την υγεία και τη ζωή τους που συνοδεύει τις άμεσες κι έμμεσες επιπτώσεις της χρόνιας πάθησης με την οποία πορεύονται, αποτελεί τη βάρβαρη καθημερινότητα για εκατοντάδες ρευματοπαθείς στην Καρδίτσα.

Στο νοσοκομείο του Νομού – που αποτελεί και το μοναδικό Β/βάθμιο νοσοκομείο της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας – υπηρετεί μόλις μία (1) ρευματολόγος. Όπως είναι σαφές οι ασθενείς που παρακολουθούνται στο Ρευματολογικό Τμήμα του νοσηλευτικού ιδρύματος, είναι απολύτως εξαρτημένοι από αυτή τη μία και μοναδική γιατρό: Εάν τυχόν χρειαστεί να απουσιάσει για οποιοδήποτε λόγο, οι προγραμματισμένες θεραπείες ακυρώνονται! Συνάμα, οι ασθενείς αδυνατούν να γράψουν τα φάρμακά τους!

«Τον περασμένο μήνα που η γιατρός πήρε την άδεια που της οφείλονταν από το 2015 έγινε χαμός. Όλες οι θεραπείες έμειναν πίσω, με αποτέλεσμα όταν επέστρεψε οι ασθενείς – των οποίων τα ραντεβού είχαν αναβληθεί και άλλοι που είχαν κανονικά προγραμματισμένα ραντεβού – να μαλλιοτραβιούνται για το ποιος πονάει περισσότερο, ποιος είναι πιο άρρωστος και άρα ποιος έχει προτεραιότητα» εξηγεί ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Καρδίτσας της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ),Ιωάννης Σαράφης.

Το Νοσοκομείο Καρδίτσας εξυπηρετεί ετησίως περί τους 3-4 χιλ. ρευματοπαθείς. Από αυτούς, περίπου 800 κάνουν εγχύσεις βιολογικών παραγόντων. Η μοναδική γιατρός θα πρέπει καθημερινά να βρίσκεται ταυτόχρονα σε τρία μέρη: στα εξωτερικά ιατρεία, στη συνταγογράφηση φαρμάκων και στο θάλαμο εγχύσεων.

«Ο κόσμος πλέον σκέφτεται και τα 5 ευρώ και δεν πάει για συνταγογράφηση σε ιδιώτη» λέει ο κος Σαράφης. «Η αναμονή όμως για συνταγογράφηση ή για εξέταση στο νοσοκομείο φτάνει τους 5 μήνες» προσθέτει. Επιπλέον, ορισμένες θεραπείες που αφορούν σε εγχύσεις δεν μπορούν να γίνουν εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος» καταλήγει.

Η καθυστέρηση κάθε θεραπείας συνεπάγεται πόνους, άγχος κι επιδείνωση της ασθένειας και των συνοδών νόσων.

«Ζητάμε την άμεση πρόσληψη επικουρικού ρευματολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας. Για το θέμα τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου και όσο και η 5 ΥΠΕ έχουν ενημερωθεί εγγράφως και προφορικά, αλλά δυστυχώς προ το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια» τονίζει η Πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ, Αθανασία Παππά.

1 σχόλιο:

  1. Με 700€ μεικτά;
    Μη φατε εκει στην Καρδίτσα,
    Θα φατε γλαροσουπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή